måndag, oktober 12

Nobels fredspris ifrågasatt

Nobels fredspris gick i år till en kvartett tunisier som på ett berömvärt sätt hade slagit vakt om demokratin i det enda land där den ”arabiska våren” hade en viss framgång.

”En uppmuntran för det tunisiska folket” skriver Fredrik Heffermehl och Tomas Magnusson i The Nobel Peace Prize Watch. Men i övrigt menar de att priset även denna gång inte följde Nobels testamente, som stadgade att det skulle belöna dem som arbetade för nedrustning. Alltså de som var ”fredsförfäktare”, som han uttryckte det.

För en dryg vecka sedan (3/10) bombade amerikanskt flyg sjukhuset i Kunduz i nordöstra Afghanistan. Minst 22 personer dödades, hälften av dem läkare och annan personal.

Förutom tragiken har händelsen ironiska komplikationer. Sjukhuset drivs av ”Läkare Utan Gränser”, som 1999 fick Nobels fredspris. Men presidenten för det land som riktade angreppet mot detta sjukhus är också nobelpristagare.

2009 fick Obama  Nobels fredspris!?


(PS: Tomas Magnusson inleder ett möte i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 kl 16 söndagen den 8 november. Han är bland annat före detta president i IPB, International Peace Bureau, som redan 1910 erhöll Nobels fredspris)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar