söndag, oktober 25

Trollhättan, Västerås och USA

Trollhättan, Västerås och USA
I tre dagar har nu händelserna i Trollhättan varit i mediernas fokus. En maskerad 21-åring trängde in i en skola och dödade med stickvapen en 20-årige elevassistent och en elev samt skadade svårt en annan elev och en ur personalen. Själv sköts gärningsmannen till döds av polisen.

Alla fyra offren var av invandrarbakgrund, så nu har en debatt brutit ut b land de trendriktiga om vi ska kalla det för hatbrott eller terrorism.

Den 10 augusti kniv ördades en 55-årig kvinna och hennes 29-årige son på IKEA i Västerås. Förövaren var en 36-årig eritrean, som samma dag fått avslag på sin asylansökan.

Mördaren i Trollhättan uppges ha varit ostraffad och inte med i någon främlingsfientlig grupp, men han ska på nätet ha lämnat kritik mot den stora invandringen. Alltså har han betraktats som en extrem högerkille. Mördaren i Västerås var förstås jättebesviken på att inte få stanna i Sverige, men hans dåd har använts för att också misstänkliggöra andra invandrare.

I båda fallen hade deras offer inte det minsta att göra med deras åsikter eller känslor. De båda förövarna dödade helt oskyldiga.

Att ta livet av oskyldiga förefaller för alla någorlunda vettiga som ett utslag svår psykisk sjukdom, något som drabbar en liten minoritet av alla slags människor. Att betrakta de båda förövarna som typiska för sin grupp är ett sätt att använda den förbannade kollektivskulden.

Både i Västerås och Trollhättan användes stickvapen vid morden. Vid utländska massmord på skolor har i regel skjutvapen använts. Det gäller inte minst USA, där bara för några veckor sedan nio elever dödades vid en skola i Oregon. Det var en i den många raden av massmord i amerikanska skolor.


Statistiken över dem som skjuts ihjäl i USA är skrämmande. Ca 80 människor dödas varje dag i detta skjutgalna land, där det finns flera vapen än människor. Det gör uppåt 30 000 dödade per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar