onsdag, oktober 14

TUFF-bladet okt-nov 2015

        Tyresö Ulands- och FredsFörening,
            Myggdalsv 80,  135 43 Tyresö
            Tel 742 1442 (ordf),  712 2581.
            Tuffs plusgiro: 16 01 37-6.
        Insamlingskonto: pg 79 36 36 - 2
             E-post: tuffmail@spray.se     
              Hemsida: www.tuff.nu
     
Stöd Strandskolan!
Strandskolan är bland de 4 skolor som stöder Tuffs Indienprojekt bland fattiga indiska barn. Den 22 okt kl 16-18.30 har skolan sitt  Öppet
Hus. Då säljer man olika elevjobb, bjuder på mat och fika. visar en utställning, har en ”spök- runda” och andra attraktioner. Avkastningen delas den här gången mellan fattiga indiska barn och FN:s flyktingorgan UNHCR, som ger hjälp åt de miljoner flyktingar, som är i Syriens grannländer. Om du inte kan besöka skolan den 22 okt kan du hjälpa dess duktiga elever och personal genom en insättning på Tuffs insamlingskonto 793636 -2. Märk med Strand”!

  Underkläder till flyktingar
Tuffs styrelse beslöt att satsa 7000 kr för luftmadrasser till flyktingar. När det upptäcktes att de redan försetts med sådana men var i behov av underkläder köpte Magnus Wiberg i styrelsen ca 170 underkläder till dem.

 Stöd till ensamkommande
Många ensamkommande barn eller ungdomar har i år kommit till Sverige. 14 av dem befinner sig på Villa Victoria i Tyresö. Det är främst ton-åringar från Afghanistan och Eritrea. De fick en femhundralapp var från Tuff och blev mycket glada.

  Han kom ensam hit 1993
Som ensamankommande från det krigshärjade Somalia kom Mahad Malingor 1993 som 17-åring till Sverige efter en äventyrlig resa via Etiopien, Kenya, Uganda Syrien och Ryssland. Han hörs en halvtimme på Radio Tyresö och några minuter i Radio Tuff nr 1398. (91,4 MHz eller www.tyresoradion.se ) I dag  har han en lång och fin karriär bakom sig och är gift med Maria från Tyresö: Han säger bl a:
”Det är förfärligt att så många unga behöver fly i dag, men det är egentligen en investering. Jag brukar skoja med min svenska hustru Maria och säga: Jag har varit mycket billigare för Sverige än du har varit, för här har de fått betala förskola, skola, fritis vaccination med mera för dig”
Visst blir det som nu, när tusentals kommer, problem och utgifter för Sverige. Men på sikt är det en tillgång, vilket tyskarna har insett.

Vartenda öre till ändamåletEftersom alla i Tuff och Radio Tuff jobbar utan ett öre i ersättning går varje insamlad krona oavkortad till ändamålet. Bra va? Unikt faktiskt!    

 ”Den perfekta gåvan”I Tuff finns det mangogram att köpa. Det är att diplomliknande blad av två olika slag: Dels ett blad med rubriken ”För att gratulera”, dels ett blad med rubriken ”Till minne av….” Alltså ett blad för att uppvakta någon på födelsedagen eller liknande och det andra för att skickas till  en avlidens anhöriga. Mangogrammen har bi-dragit till att över 125 000 mangoträd nu finns i fattiga indiska byar. Varje plantering kostar 5 kr så för 100 kr blir det 20 träd, för 200 kr 40 träd osv. Beställ av Monica Schelin, tel 712 2581 !

Radio Tuff jubilerarRadio Tuff blev 30 år i augusti och  program nr 1400 sänds den 1 november. Det är säkert ett svårslaget rekord för frivillig radio. Radio Tuff gör väl ännu skäl för sitt tillnamn ”Den tuffa oberoende radion”  91,4, www.tyresoradion.se 
  Nobelpristagare mot krig
Nobelpriset i litteratur gick i år till vitryskan Svetlana Aleksijevitjs. Vid utdelandet av ”rosor” i Radio Tuff i maj nämndes hennes böcker ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” men också ”Zinkpojkar”, boken om de ryska soldater som kom hem från kriget i Afghanistan  i zinkkistor. Radioteatern gjorde då en dramatisering av Gunilla Bresky av hennes böcker. Följande ord citerades: ”Man borde skriva en bok som gör en så äcklad att själva tanken på krig skulle framstå som motbjudande och vansinnig. Till och med generalerna skulle bli äcklade”

 Fredsmänniskor dödade
Med förfäran och sorg känner vi solidariskt och varmt för de ca 100 som dödades vid en freds-demonstration i Turkiets huvudstad Ankara den 10 oktober. Det prokurdiska partiet HDP som deltog i demonstrationen har avvisat all slags hämnd och den kurdiska guerillan PKK har förklarat en ensidig vapenvila. Må det hålla så att inte flera dödas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar