torsdag, september 24

Nato breder ut sig

(Det skulle varit en karta med på det här blogginlägget, som visade Natos stora utbredning, men den försvann vi kopieringen)
                     NATO HAR BRETT UT SIG
Till Nato har nu hela 28 länder anslutet sig. Under hotfulla Sovjets existens var Östersjön praktiskt taget omringat av sovjetiska militärer_ Estland, Lettland och Litauen tillhörde Sovjet och andra östersjöländer såsom Polen och Östra Tyskland var medlemmar av den sovjetiska Warszawa-pakten.

Då tillhörde Vitryssland, Ukraina, de baltiska staterna och flera stater söder om Ryssland Sovjetunionen. Ryssland är mycket mindre än Sovjetunionen. Men då var det inte tal om att Sverige skulle överge den alliansfrihet som i 200 år har tjänat oss så bra.

Numera är östersjöländerna Estland. Lettland, Litauen, Polen och östra Tyskland Nato-medlemmar. Östersjön har nästan blivit ett Natos innanhav. Men nu när Ryssland är mindre och faktiskt mindre hotfullt än under Sovjettiden har svensk Nato-anslutning märkligt nog blivit en het fråga.
Kanske är det inte så märkligt. Svenska medier har några år varit obalanserat rysslandkritiska. De har spelat grovt på vår traditionella rysskräck och givit ständiga exempel på sin rysslandsfobi.

Man behöver inte alls tycka om Putin men det var ändå inte han som anföll Irak 2003 med det blodbad och mångåriga elände som följde. Det var heller inte han som anföll Libyen 2011 och följderna av det kriget är katastrofala. Det var Nato-länder och flera exempel på deras framfart kan ges.

Det ledande Natolandet USA har en militär budget på uppåt 1000 miljarder dollar per år. Ryssland har inte ens 10 procent av Natos militära styrka.

Men på grund av ”hotet från Ryssland” ska vi nu överge vår alliansfrihet?

PS: I morgon beslutar centerpartiet om det ska anta partistyrelsens förslag att Sverige ska bli NATO-medlem. Säg i kväll påTV-Rapport riksdagskvinnan Kerstin Lundgren (c ) argumentera starkt för medlemskap.

Hon är min yngsta kusin. Hennes far var ung demonstrant i Ådalen 31 och röstade i hela sitt liv på (s). Men heder åt de åtskilliga centerpartister som håller fast vid alliansfriheten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar