söndag, juni 14

Obegripligt om vi går med i Nato nu

ÖSTERSJÖN NÄSTAN NATOS INNANHAV
Häromveckan mobbades jag av yngre och radikalare människor för att jag ännu prenumererade på Dagens Nyheter. Försökte försvara mig med att tidningen har så bra korsord. Häromveckan (6/6) fanns i DN rubriken ”Aggressivt Ryssland hot i Östersjön”. Artikeln börjar dock märkligt nog med följande rader:

”I dag startar den USA-ledda marinövningen Baltops 2015 i södra Östersjön  ……  Övningen avlöser den nordiska flygövningen Arctic Challenge över norra Sverige, Norge och Finland där även Schweiz, Storbritannien, Frankrike Tyskland, USA och Nederländerna har deltagit.”

Några klarsynta försöker påpeka, att Ryssland kanske kan känna sig hotat av sådana militärövningar i Östersjön, där Ryssland ännu faktiskt har två, låt vara smala, kuststräckor. Annat var det förut, då de baltiska länderna tillhörde Sovjet och andra östersjöländer, såsom Polen och Östtyskland tillhörde Warszawapakten. De tillhör nu alla Nato, så Östersjön är praktiskt taget ett NATOs innanhav.

VILKA ÄR AGGRESSIVA?
Gång på gång trumpetar mediernas megafoner ut att ryssarna nu är så aggressiva. Fråga gärna irakier, libyer och anhöriga till civila som i olika länder dödats av beskjutning från amerikanska drönare, om det är Nato eller Ryssland som är ”aggressivt”. Hur många hundratusen dödade irakier och hur många miljoner har tvingats på flykt som en följd av USA:s och Englands folkrättsvidriga angrepp på IRAK 2003? Det skedde dessutom med helt lögnaktiga motiveringar. Sedan ett år har Irak dessutom drabbats av Islamiska statens härjningar.

Vet vi också alltför väl vilket kaos, inbördeskrig, flyktingsmuggling och annat elände som blev följden av Natos angrepp på Libyen 2011.

Hur många dödades vid Rysslands ständigt kritiserade annektering av Krim 2014? Det var ju ett folkrättsbrott det också och lär faktiskt ha orsakat två människors död, låt vara två för många. Nu visar även oberoende utländska opinionsmätningar att en överväldigande majoritet av invånarna på Krim gillar att tillhöra Ryssland.

LÅT OSS FÖRESTÄLLA OSS OMBYTTA ROLLER
Nyligen blev det en stor nyhet att svenska jaktplan hade avvisat ryska plan som visserligen flög på internationellt vatten över Östersjön men sades ”provokativt” vara på väg mot Öland. Men bara några veckor innan hade våra medier med upprördhet berättat om att ett amerikanskt plan – ”över Östersjön” som det hette – bryskt hade avvisats av ryska plan.

Sanningen var att det amerikanska planet hade sniffat utefter den ryska  östersjökusten utanför Kaliningradområdet, alltså uppfört sig lika ”aggressivt”, som vi menar att ryssarna gör. Fast ryssarna har ju lite närmare till Östersjön än amerikanerna.

Tack och lov finns det ingen ryssdominerad militärpakt. Tänk om det dock funnits en sådan och deras plan hotfullt skulle närma sig de amerikanska kusterna, ja, då skulle vi verkligen kunna tala om rysk aggressivitet. Eller tänk om länder i denna ryskledda pakt skulle ha den ena krigiska övningen efter den andra i USA:s närområde!

SER ”MED VÄMJELSE ” PÅ UPPRUSTNING, OCKSÅ RYSSLANDS
Det här säger jag inte för att jag gillar Rysslands militära upprustning. Redan för tre år sedan uttryckte jag min vämjelse över den militära skrytparaden i Moskva till minne av andra världskrigets slut. Tyckte det var bättre att minnas alla offer för kriget. Siffrorna varierar som alltid vid body count, men minst 15 miljoner ryssar, kanske rentav 25 miljoner, dödades under det där kriget som kostade ca 60 miljoner människors liv.

Härom året beräknades den ryska militärbudgeten vara ca 8 procent av de 28 Natoländernas. Dessa nedrustar inte heller men snart kanske ryssen har hela 9 procent av Natos militära kostnader?

Tänk vad mycket alla dessa biljoner kr skulle räcka till om de användes för människornas bästa. Det skulle bara kräva att vi människor hade förstånd att minska våra förberedelser för att döda varandra.

BEHÅLL ALLIANSFRIHETEN!
I 200 år har Sverige sluppit krig inte minst tack vare vår neutralitet. Vår omvärld har många gånger varit mycket hotfullare än nu. Vi klarade oss undan två världskrig, som drabbade nästan alla Europas länder så grymt. Ja, 1914 var det en förnyad neutralitetsförklaring som avhöll tsarens amiraler att skicka sin flotta mot oss. De fruktade att Sverige skulle ansluta sig i första världskriget på Tysklands sida.

Under det kalla kriget var Sovjetunionen större än nu och dess väldiga krigsmakt hade mycket större kapacitet än i dag. Då talades det inte som nu högröstat om behovet av svensk anslutning till de nu redan 28 Natoländerna

Ett alliansfritt Sverige behövs nu också för att främja fredsbevarande åtgärder och vara en bro mellan militärblocken.


ÅKE SANDIN i RADIO TUFF nr 1390. www.tyresoradion.se

2 kommentarer:

  1. Hej! Några reflexioner: "NATO:s innanhav" Mnjaaaa, NATO är ingen nation, utan en militärallians. F.ö. har Finland och Sverige (inte NATO-medlemmar) som bekant de ojämförligt längsta kuststräckorna till Östersjön. Åter till NATO: Ett antal före detta Sovjetrepubliker (ex.vis Baltstaterna) och Warszawapaktsmedlemmar (Polen, Tjeckien m.fl) har anslutit sig till NATO. Man behöver väl inte tänka efter så länge för att förstå varför de ville gå med. Det handlar ju inte om någon offensiv framstöt från NATO, utan frivilligt medlemskap från de olika numera demokratiska staterna. Att ett NATO-flygplan signalspanar (gissningsvis gjorde det det) utanför Kaliningrad skall inte i första hand ses som en aggression från USA, utan som Baltstaternas rättmätiga intresse av viss underrättelseverksamhet mot sin inte helt vänligt sinnade granne. Detsamma kan sägas om övriga Rysslandsnära NATO-länder. Vad gäller Irakinvasionen håller jag med dig till punkt och pricka. I skildringen av angreppet på Libyen bör ma inte utlämna att det skedde med sanktion och önskemål från FN. Det är således fel att beskriva det som en NATO-operation. Det var en FN-operation under NATO-ledning. MVH //Ingemar Gråsjö

    SvaraRadera
  2. Bengt Svensson11:31 em

    Mnjaaaa, om någon svensk journalist skulle ta sitt jobb på allvar och ta reda på hur mycket flyg- och sjöstridskrafter Ryssland har och hur mycket Nato (som till skillnad från Ryssland inte är en nation utan en militärallians, vilket Ingemar Gråsjö så riktigt påpekar) har, så gissar jag att resultatet skulle bli som med flygkränkningarna, alltså nästan bara Nato. Så det där med Natos innanhav är nog en träffande beskrivning.

    SvaraRadera