fredag, juni 5

DN "Aggressivt Ryssland i Östersjön". Men Nato då?

NATO ALDRIG AGGRESSIVT?
Häromveckan mobbades jag av yngre och radikalare människor för att jag ännu prenumererade på Dagens Nyheter.  Försökte försvara mig med att tidningen har så bra korsord. I dag (6/6) finns i DN rubriken ”Aggressivt Ryssland hot i Östersjön”. Artikeln börjar dock märkligt nog med följande rader:

”I dag startar den USA-ledda marinövningen Baltops 2015 i södra Östersjön  ……  Övningen avlöser den nordiska flygövningen Arctic Challenge över norra Sverige, Norge och Finland där även Schweiz, Storbritannien, Frankrike Tyskland, USA och Nederländerna har deltagit.”

Finns det ingen kommentator som påpekar att Ryssland kanske kan känna sig hotat av sådana militärövningar i Östersjön, där Ryssland ännu faktiskt har två, låt vara smala, kuststräckor? Annat var det förut, då de baltiska länderna tillhörde Sovjet och andra östersjöländer, såsom Polen och Östtyskland tillhörde Warszawapakten.  Nu är Östersjön praktiskt taget ett NATOs innanhav.

VÄSTLIG AGGRESSIVITET
Fråga gärna irakier, libyer och invånarna i de länder som drabbas av beskjutning från amerikanska drönare, om det är Nato eller Ryssland som är ”aggressivt”. Hur många hundratusen dödade irakier och hur många miljoner har tvingats på flykt som en följd av USA:s och Englands folkrättsvidriga angrepp på IRAK 2003? Det skedde dessutom med helt lögnaktiga motiveringar.

Eller hur många dödades vid Rysslands kritiserade annektering av Krim? Det lär ha varit två människor, för all del två för många.

Nyligen blev det en stor nyhet att svenska jaktplan hade avvisat ryska plan som visserligen flög på internationellt vatten över Östersjön men sades vara på väg mot Öland. Men bara några veckor innan hade våra medier med upprördhet berättat om att ett amerikanskt plan – ”över Östersjön” som det hette – bryskt hade avvisats av ryska plan.

Sanningen var att det amerikanska planet hade sniffat på den ryska östersjökusten utanför Kaliningradområdet, alltså uppfört sig lika ”aggressivt”, som vi menar att ryssarna gör.

Tack och lov finns det ingen ryssdominerad militärpakt. Tänk om det dock funnits en sådan och deras plan hotfullt skulle närma sig de amerikanska kusterna, ja, då skulle vi verkligen kunna tala om rysk aggressivitet.

SER ”MED VÄMJELSE ” PÅ UPPRUSTNING, OCKSÅ RYSSLANDS
Det här skriver jag inte för att jag gillar Rysslands militära upprustning. Redan för tre år sedan uttryckte jag min vämjelse över den militära skrytparaden i Moskva till minne av andra världskrigets slut. Tyckte det var bättre att minnas alla offer för kriget. Siffrorna varierar som alltid vid body count, men minst 15 miljoner ryssar, kanske rentav 25 miljoner, dödades under det där kriget som kostade ca 60 miljoner människors liv.
Härom året beräknades den ryska militärbudgeten vara ca 8 procent av de 28 Natoländernas. Dessa nedrustar inte heller men snart kanske ryssen har hela 9 procent av Natos militära kostnader?

Tänk vad mycket för människornas bästa som kunde användas om alla hade förstånd att minska sina förberedelser för att döda oss.

PS: RYSSNOJANS ”UBÅTAR”
DN har återupptagit mediernas under 80-talet varje sommar fabricerade skrönor om ”ryska ubåtar” i våra vatten. I morgon (6/6) kommer radioprogrammet Medierna i P1. Det ska handla om ubåtarna. I påannonsen sägs faktiskt att medierna har ”fel, fel, fel”.    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar