lördag, juni 6

Ubåtsskrönorna. Visselblåsarna

MEDIERNAS ”FLOCKMENTALITET”
Äntligen kommer det kritiska synpunkter om rapporteringen om ”ubåtarna” i våra mittfåremedier. De kallas ju vanligen mainstream, då många är måna om att visa sina kunskaper i supermaktsspråket. Ordet ”mittfåran” har fördelen att antyda att dessa medier visar en fåraktig följsamhet mot de dominerande trenderna.

Mattias Göransson är chefredaktör i Magasinet Filter. I en lång artikel i sin tidskrift anser han att medierna har haft en sorglig flockmentalitet i sin ensidiga skildring av de senaste ubåtsaffärerna, som fått skrämmande feta rubriker.

”FEL, FEL, FEL, FEL OCH FEL IGEN”
I dag (6/6) i radioprogrammet Medierna på P1 var Göransson med några ynka minuter. Där hann han i alla fall fråga:

”Varför kan man inte erkänna, att av alla de här observationerna, som gjorts under alla dessa decennier, har man haft fel, fel, fel, fel och fel igen”

Han nämner att efter 80-talet, då Sverige drabbades av en veritabel ubåtshysteri som uppeldades av okritiska medier, kom det ju små småningom fram att det inte varit ubåtar utan i själva verket sillstim, svenska fritidsbåtar, ankarspår på botten och andra naturliga ting. Han tillägger:

”Nu är det precis som på 80-talet, exakt samma typ av rapportering. Om och om igen är det samma väldigt svaga, märkliga indicier, som alltid har en naturlig förklaring”.

(En mera utförlig text om ”ubåtarna” finns med rubriken ”Ubåtarna i ”lögnens sekel” i denna blogg den 19 april)

”ORD SOM RÄDDAR MÄNNISKOLIV”
Dagens Nyheter har inte kännetecknats av källkritik om de senaste larmen om ”ubåtar” utan snarare förfallit till trendig och sensationell kvällstidningsjournalistik. Ändå finns det förstås läsvärda artiklar i DN, till exempel i går (5/6) när Hanne Kjöller skriver om visselblåsare.

Rubriken på hennes helsida är ”Ord som räddar människoliv” och den handlar om visselblåsare på besök i Stockholm. Den mest kände av dem är Daniel Ellsberg, vilken som krigsanalytiker 1971 läckte de så kallade Pentagon Papers till allmänheten och därmed bidrog till att vända opinionen i USA mot Vietnamkriget.

Ellsberg åtalades men klarade sig från ett långt hotande fängelsestraff. I en intervju Kjöller fick med honom säger han bland annat:

Jag visste det inte medborgarna visste, att tusentals liv skulle spillas i onödan. Jag hade en skyldighet att vidarebefordra den informationen.”

Den nu mest aktuella visselblåsaren, Edward Snowden, hotas ju också av ett långt fängelsestraff i USA. Att han fått asyl i Ryssland –av alla länder --  nämns som väntat inte. 

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar