tisdag, juni 9

Saudiarabiska övergrepp igen

VARFÖR ACCEPTERAS SAUDIARABIENS BOMBNINGAR?
Det är konstigt, att inte omvärlden reagerar mot Saudiarabien. Det sägs till och med att USA –och därmed västmakterna? – är landets allierade och det kanske kan förklara den alltför respektfulla och okritiska behandlingen av landet.

Är den krassa sanningen, att detta fjäskande beror på att landet styrs av en överklass som är stormrik och att det trots sin ringa befolkningsstorlek ( ca 30 milj.) är världens fjärde militärt mest välrustade stat?

Det är alltså ett mycket lockande land för den västliga vapenindustrin – också den svenska – att sälja sina dödsbringande produkter till. Dessutom har det inga goda relationer till Iran. Det uppskattas av någon anledning av västmakterna, som brukar stämpla Iran som en ”skurkstat”

En text om Saudiarabien här på bloggen den 23 maj hade rubriken ”STORMRIKT, FUNDAMENTALISTISKT, KRIGISKT.

BOMBAR SEDAN 9 VECKOR JEMEN
Sedan i slutet av mars vräker saudierna ner bomber över sitt fattiga grannland Jemen. Hur många hundra eller tusen civila som därvid dödats finns det inga exakta siffror på.

I förrgår (7/6) uppgavs att Jemens huvudstad Sana hade bombats igen. Minst 20 civila dödades. I propagandan sägs att det var en militärbas som anfölls. Man påminns om det gamla talesättet att ”krigens första offer är sanningen”. Minns också att president Truman i sitt triumftal om atombomben över Hiroshima helt lögnaktigt påstod att staden var ett militärt mål, tros att ca 120 000 civila då dödades.

KLUSTERBOMBER ANVÄNDS
Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger sig ha bevis för att klusterbomber har använts de senaste veckorna i de saudiledda flygattackerna mot Jemen. Det djävulska med klusterbomber är att de består av kapslar med dussintals småbomber som ofta inte exploderar utan sprids över stora områden och kan ligga kvar som mini-landminor i flera år, innan exempelvis ett lekande barn råkar närma sig och dödas eller skadas av dem.
Dessa klusterbomber har USA försett saudierna med. Klusterbomber förbjöds 2010 enligt en internationell konvention men varken USA eller Saudiarabien har skrivit under den.
ÖVERLEVER HAN 950 PISKRAPP TILL?
I förrgår meddelades också att den saudiska högsta domstolen hade fastställt det hårda straffet mot bloggaren Raif Badawi. Domen ligger fast, så han skall alltså få 10 års fängelse och 1000 piskrapp. 50 sådana har han redan fått.

Om han verkligen kommer att sitta 10 år i fängelse beror förstås på, om han överlever de 950 piskrapp som nu väntar honom.
- - - - - - - -- - - -  - - - - - - - -- - - - - --  --  -
PS: I en text från den 15 mars hette det bland annat:
SAUDIARABIEN TERRORISMENS VAGGA?
Patrick Cockburn har i över 30 år bevakat Mellanöstern för brittisk press, de senaste åren för tidningen The Independent. I Aftonbladet recenserar historieprofessorn Kjell Östberg Cockburns studie av Islamiska statens framväxtThe Rise of Islamic State. Den handlar om Saudiarabiens centrala roll för utvecklingen av den fundamentalistiska religiösa terrorismen från al-Qaida till Islamska staten. Eller som en rapport till Europaparlamentet slår fast:

”Saudiarabien har sedan 1980-talet utgjort en stor källa för att finansiera rebeller och terroristorganisationer.”

Cockburn påpekar bland annat, att femton av de nitton som 11 september 2001 begick terrordåden i USA, då ca 3000 människor dödades, var saudier. Al Quaidas ledare Usama bin Laden tillhörde den saudiska överklassen. Saudierna har finansiellt och militärt stött den syriska oppositionen, den som numera domineras av den  Islamiska staten.

Kjell Östlund slutar sin recension med en kommentar om svensk vapenexport:

”När får vi de första rapporterna om hur de pansarvärnsrobotar som i stort antal sålts till Saudiarabien dyker upp hos stridande jihadister?”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar