lördag, juni 13

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1390) 14-28/6 2015 till....

….till              honom som kallas ”historieskrivningens fader, nämligen greken Herodotos, som levde redan på 400-talet f.Kr. Han sa mycket klokt så här: ”Ingen människa är enfaldig nog att vilja ha krig, ty i fredstid begraver sönerna sina fäder, men i krigstider begraver fäderna sina sönes”

….till              Thomas Lerner som i DN (4/6) ägnade två helsidor åt kärnvapnens fruktansvärda verkningar. Han intervjuade fyra överlevande från Hiroshima, som framträdde på ett gymnasium i Stockholm. En av dem citerades redan i rubriken som löd: ”Ingen ska behöva uppleva det vi fick genomlida”. De berättade om helvetet i sin hemstad för 70 år sedan. 120000 barn kvinnor och andra civila brändes ihjäl på några sekunder. Många dog åren efteråt av den cancer bombens radioaktivitet åsamkade. En särskild ros för att den märkliga tystnaden om dessa domedagsvapen bröts.

….till              redaktören för Magasin Filter, Mattias Göransson, som i sin tidning skrivit en lång artikel om alla ubåtsskrönor vi på 80-talet och på sistone lurats att tro på av upphetsade mediers flockmentalitet. I radioprogrammet ”Medierna” fick han vara med några ynka minuter men han hann  i alla fråga: ”Varför kan man inte erkänna, att av alla de här observationerna, som gjorts under alla dessa decennier, har man haft fel, fel, fel, fel och fel igen” Han nämner att efter 80-talet, då Sverige drabbades av en veritabel ubåtshysteri som uppeldades av okritiska medier, kom det ju små småningom fram att det inte varit ubåtar utan i själva verket sillstim, svenska fritidsbåtar, ankarspår på botten och andra naturliga ting. Och han tillägger: ”Nu är det precis som på 80-talet, exakt samma typ av rapportering. Om och om igen är det samma väldigt svaga, märkliga indicier, som alltid har en naturlig förklaring”.

….till              ledarskribenten i DN, Hanne Kjöller, som ger oss prenumeranter något annat än tidningens utrikespolitiska ensidighet. Nu (5/6) skriver hon om modiga ”visselblåsare” på besök i Stockhom Hon har intervjuat den mest kände av dem, veteranen Daniel Ellsberg, vilken som krigsanalytiker 1971 läckte de så kallade Pentagon Papers till allmänheten och därmed bidrog till att vända opinionen i USA mot Vietnamkriget. Han säger bland annat: ”Jag visste det inte medborgarna visste, att tusentals liv skulle spillas i onödan. Jag hade en skyldighet att vidarebefordra den informationen.”  Artikelrubriken är ”Ord som räddar liv”. Ellsberg åtalades men klarade sig. Den nu mest aktuella visselblåsaren, Edward Snowden, hotas ju också av ett långt fängelsestraff i USA. Att han fått asyl i Ryssland –av alla länder --  nämndes som väntat inte.

….till              de medkännande människor, som upplyser om de många självmorden bland amerikanska krigsveteraner. Det sägs att ett tjogtal varje dag tar livet av sig, vilket säkert dock är överdrivet.. Men väldigt många av dem lider av posttraumatisk stress, blir drogberoende eller får psykiska problem. En anledning för veteranerna från Irakkrigen att må illa är att resultatet blev så uselt: Hundratusentals dödade, miljoner på flykt och nu till råga på allt Islamiska statens härjningar

….till              statsvetarna Linus Hagström och Tom Lundborg, professor respektive lektor på Försvarshögskolan, vilka i DN (9)6) skriver under rubriken ”Nato-medlemskap gör Sverige mindre säkert”. De skriver bland annat: ”Genom att cementera den ryska bilden av en expansiv och respektlös västmaktsallians kan ett svenskt Nato-inträde därför skapa förutsättningar för ytterligare rysk aggression. På basis av denna analys rekommenderar vi att Sverige fortsätter att stå utanför organisationen”. De båda statsvetarnaumndratusentals dödade, miljoner flyktingarHH påpekar också att ”Ryssland egentligen är långt svagare än under det kalla kriget”. Detta framhålls sällan i den ensidiga svenska debatten. 

….tlll              Kristna fredsrörelsen som vill att Gandhis beundrade metod att kämpa med   ickevåld skall läras ut som försvarsmetod. 1969 kom på svenska en banbrytande bok i ämnet med titeln ”Fredspolitik-- Civilmotstånd”, skriven av bland andra två Tuff-medlemmar, Lennart och Åsne Liedén.

….till              De två solidariska Kumla och Tyresö skolor, som traditionellt sedan många år i slutet av vårterminen gjorde dagsverken för Tuff- projekten för de fattigaste av de fattigas barn i indiska Dharampur. Slutresultaten har ännu inte kommit men de meddelas i nästa Radio Tuff, alltså i nr 1391, som hörs första gången söndagen 28 juni.

….till              Tuffs indiske partner sedan decennier, Bhikhu Vyas, som berättar att den ena  Tyresöskolans dagsverke kommer att räcka till att förse två klasser med skolmat, två lärares löner, böcker, skoluniformer,  5 mangoplantor per elev och hälsovård m m.

….till              smarta människor som använder den perfekta presenten, dvs Tuffs mangogram, som finns för att gratulera eller hedra minnet av någon avliden. Mangogrammen har bidragit till ca 130 000 mangoträd i hundratals fattiga byar i Indien.

….till              De dussintals kloka människor, som redan i år blivit nya medlemmar i Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF). Andra är varmt välkomna att hjälpa oss i kampen mot krig och för internationell solidaritet genom att betala 200 kr för enskild (plus kanske 80 kr för familjeavgift) på Tuffs plusgiro 16 01 37-6

….till              förre läkaren i Tyresö, Staffan Ekbom, som är aktiv i kampanjen ”Nej till Nato!”. Han hörs om en stund i detta Radio Tuff.

….till              Tuffs styrelse, som har planer på att igen stödja barn- och ungdomscentret Shatila i Beirut. På en yta på ca en och en halv kvadratkilometer bor ungefär 23 000 palestinska flyktingar, alltså oerhört trångbodda. I centret för barn hjälper man dem på olika sätt. Mera om detta alldeles strax här i detta Radio Tuff, när Eva Hammad från den svenska stiftelsen för centret intervjuas.
-       - - - - -  - -  - - -  -- - - -  - -  - -  - -- -
Radio Tuff hörs från 14/6 också på www.tyresoradion.se  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar