lördag, juni 27

Terrorismen mot väst -- men mot shiamuslimer då?

Terrorismen mot väst – men mot shiamuslimer då?
I dag (26/6) har två -- kanske tre? – terroristattentat skett, det ena i Tunisien, det andra mot Kuwait och det tredje kanske i Frankrike. Vid den sköna turistorten Sousse dödades 37 västliga turister och flera skadades, medan i Kuwait blev i en moské vid fredagsbönen minst 25 shiamuslimer dödsoffer och över 200 skadade.

För Tunisien betyder det ett dråpslag mot en av deras viktigaste inkomstkällor, turismen, som står för ca 15 procent av landets BNP. Redan har många avbokat sina resor dit.

För shiamuslimerna innebär det att de på nytt blivit attackerade. De har gång på gång blivit utsatta i Irak, i Saudiarabien för att inte tala om i Jemen, där 140 shiamuslimer blev dödade i mars utanför sin moské. Så började det krig som framför allt förts genom flygbombningar av saudierna,

Shiamuslimerna sägs stödjas av Iran och därför tycks toleransen vara stor för terrorismen mot dem. Om Iran har man i så många år sagt, att landet ”snart” förfogar över kärnvapen, att det därför utsätts för västliga sanktioner.


PS: I går (25/6) hade fredsforskaren Jan Öberg i Lund en artikel med rubriken ”Outrageous attempt at killing the deal with Iran”. Kan läsas genom att klicka på   www.blog.transnational.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar