lördag, maj 2

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1235) 09-05-03 till....

....till Tyresöbon Bitte Isacsson som skickat oss följande citat: ”De vanligaste och minst påkostade krigsmonumenten är de i rullstol.”

....till Lokaltidningen MItt i Tyresö som mitt ibland alla annonserna trängt in en liten notis under rubriken: ”Skola får solidaritetspris”. Det handlar om Tuff-priset till Kumla skola i Tyresö. Skolan fick priset för sina mångåriga jättefina insatser för de omfattande Tuff-projekten i Indien.

....till Svenska Freds’ ordförande Anna Ek, som i ett brev till Tuff bland annat skriver: ”I början av mars kom statistiken för vapenexporten 2008 och det var verkligen ingen uppmuntrande läsning. Sverige har aldrig exporterat för så mycket tidigare: 12,7 miljarder kronor. Ett nytt rekord alltså, som inte alls känns upplyftande. Sydafrika var det största köparlandet (leveranserna av Jas Gripen som börjar rulla igång), följt av Nederländerna, Danmark, Grekland och Pakistan...” Anna tar också upp försvarspropositionen och följderna av Georgienkriget i höstas på svensk politik. Hon skriver: ”Jag tycker snarare det visar på vilka ryggmärgsreflexer som löser ut och enkla lösningar tas till istället för att föra en aktiv politik som förebygger de hot som man ser framför sig. Men istället ska vi nu sitta på ändan och vänta. Tur att Svenska Freds håller kvar sitt demokratiarbete i Ryssland i alla fall!” Svenska Freds’ unga ordförande Anna Ek påpekar också: ”Inom klustervapenområdet fortsätter våra påtryckningar gentemot UD och politikerna att Sverige ska få till stånd en snabb ratificering av förbudet. I dagsläget är det 6 länder som ratificerat, och det krävs att ytterligare 24 länder gör det innan det träder ikraft. Sverige är ju ordförandeland i EU till hösten, men det verkar som att ratificeringen kan bli av till våren.”

....till författaren Margareta Zetterström, som i Aftonbladet (22/4) skriver om FN-konferensen om rasism. Hon finner det märkligt att till och med katolska kyrkan, som annars brukar framstå som en reaktionär kraft, här uppvisade större politisk klokskap än det moderna och progressiva Sverige. I motsats till västländernas ombud vid FN-konferensen om rasism stannade Vatikanens representant Tomasi kvar i salen, när den iranske presidenten talade. Han förklarade att FN till sitt väsen just är ett forum där alla medlemsnationer kan uttrycka sin mening. Och då får man acceptera att ibland höra synpunkter som man själv inte delar.

....till den brittiska tidningen The Independents krönikör Adrian Hamilton, som (21/4) finner västdiplomaternas uppträdande vid rasismkonferensen barnsligt. Han skriver bland annat: “Det finns numera böcker av västliga akademiker, som hävdar att den israeliska lobbyn i USA utövar ett oproportionerligt stort inflytande. Om det västliga uttåget från konferensen inte gjorde något annat, så bevisade det detta påstående”

....till Nasira Omidy, som torsdag den 7 maj tillsammans med Ulla Carina Sellergren inleder ett möte om Afghanistan. Nasira hörs senare här i Radio Tuff men efter inspelningen sa hon bland annat: ”Åke, du ska veta att de fattiga afghaner, som blir hjälpta tack vare pengarna från Tuff, de tackar sin Gud i sina böner och ber honom att beskydda Tuff –fast de vet förstås inte vad Tuff är”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar