lördag, maj 16

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1237) 17-24 maj -09

....till Pamela Boston, som e-postar från USA till amerikansk-svensken och Natomotståndaren Al Burke på Lidingö: ”Anledningen till att jag skriver är att jag vill berätta att jag verkligen uppskattade att höra dig i Åke Sandins program. Jag upptäckte Tyresöradion för tre år sedan. Jag önskar det vore en radikal eller åtminstone USA-kritisk kanal i Sverige i likhet med Pacifica i USA, men Tyresöradion är väl det näst bästa” (Förklaring: Pacifica är en progressiv radiokanal i Kalifornien)

....till Författaren och debattören Björn Kumm, som i Sveriges Radios Obs (11 maj) diskuterar Kosovo. Han påpekar att de 800 000 kosovoalbaner som flydde under Natobombningarna 1999 sedan kunde återvända. För de flera hundra tusen serber och romer som sedan tvangs att fly har den etniska rensningen blivit permanent.

....till Irlands största dagstidning Irish Independent, där Jason O’Brien (9/5) skriver om skådespelaren Martin Sheen, känd bland annat för TV- långköraren ”Vita huset” (West Wing). Här berättas att Sheen är en mycket engagerad fredsaktivist, ja han har rentav blivit arresterad 66 gånger de senaste 25 åren. Härom året blev han till exempel arresterad för att olovligt ha tagit sig in på ett område för kärnvapentester i Nevada. "Rollen som president i Vita Huset gör jag för min inkomst. Protesterar mot kärnvapen och krig gör jag för att överleva." Martin Sheen har irländska rötter och berömmer Irlands fredsaktivister, till exempel Pit stop Ploughshares, som 2003 trängde in och ”avrustade” (läs: förstörde) ett amerikanskt bombplan, som mellanlandat på Shannonflygplatsen på väg till Irak. I motsats till svenska ickevåldsverkare, som döms till fängelse och dryga böter frikändes de irländska plogbillarna, eftersom rätten "var övertygad om att de agerade för att rädda liv och egendom i Irak och Irland och att deras avrustningsaktion var rimlig med tanke på omständigheterna"

....till Aktionsgruppen mot Nato, som påpekar att 8-16 juni genomför USA / NATO historiens största flygkrigsövning i Norrbotten. USA:s fighter F15 och F16 deltar plus ett 60tal andra stridsflyg. Ett hangarfartyg ska stäva uppefter Bottenviken. Därför arrangeras ett APPELLMÖTE på Mynttorget i Stockholm tisdag 19 maj 13.00-15.00 med tal av bland andra riksdagsledamoten Hans Linde.

....till våra indiska partners Bhikhu och Kokila Vyas med flera bland de många Tuff-projekten i Indien. De anordnade och finansierade nyligen massbröllop för 86 par i Dharampur, som bebos av ”tribals”, de fattigaste av de fattiga. Bilder från detta märkliga evenemang finns på www.tuff.fred.se

....till Ingrid Eckerman och de andra i kollektivboendet i Skarpnäck som i lördags anordnade sin traditionella loppmarknad, vars intäkter går till miljö- och biståndsprojekt, bland annat till Tuffprojekten i Indien.

....till ....till den Iranfödde brittiske professorn Farhang Jahanpour, vars åsikter om den amerikansk-iranska konflikten 2007 återgavs av TFF (Transnationella stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning). Han påpekade att USA är ensamt i historien om en doktrin som bland annat innefattar att börja ett kärnvapenkrig också mot länder som inte har kärnvapen. Han erinrade om att Storbritannien i mars 2007 beslutade att modernisera sina kärnvapenbärande Tridentubåtar för flera hundra miljarder kronor, medan man i FN hotar med sanktioner mot Iran för att landet fortsätter med småskalig anrikning av uran för –som Iran uppger—fredliga ändamål. Nu (8/5) skriver han igen om kärnvapen: ”Blotta existensen av kärnvapen och kärnvapeninnehaven är nu inte nämnd. Mittfårans medier belyser nästan aldrig det terroristiska naturen i vapenarsenalerna i USA, Ryssland, Frankrike, England, Kina och Israel och tesen om terrorbalans som håller mänskligheten som gisslan för en total förintelse. Det är en klar indikation på att kärnvapenstater är terroriststater. men herregud, vem skulle våga säga nåt sånt i våra medier?” Denne brittiske professor menar att det enda våra medier varnar för ät till exempel Irans och Nordkoreas möjliga förmåga och vilja att skaffa kärvapen. Och han skriver mediekritiskt: ”Unga människor får inte längre lära sig om att kärnvapen existerar. De –liksom många andra medborgare—vet inte att vi alla skulle kunna försvinna på några timmar”. Och professor Farhang Jahanpour tycker att Albert Einstein hade rätt när han fastslog: ”Atomens lösgjorda kraft har ändrat allting utom vårt sätt att tänka och därför drive vir mot en aldrig tidigare upplevt katastrof”

....till Tuffs populära samtalscafé Filosofika, dit alla är välkomna redan tisdagen den 19 maj kl 19 i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 Ämne: Varför mår så många mentalt dåligt? Inledare: Birgitta Karlfeldt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar