lördag, maj 23

BHIKHU VYAS OM RELIGION OCH VÅLD

I trettio år har Bhikhu Vyas tillsammans med hinduiska och muslimska medarbetare på ett oerhört effektivt sätt sett till att drygt tio miljoner kronor från Tuff räckt till förbluffande mycket: Massor av skolbyggnader, skollaboratorier, skolbibliotek, i många år undervisning med mera för 3000 av säsongarbetande sockerrörhuggares barn, delfinansiering av en medicinfabrik, uppåt 200 brunnar, sex skolor bland de fattigaste av de fattiga i tidigare gudsförgätna Dharampur och många andra utmärkta projekt.

Projekten finns i delstaten Gujarat. Det är också ickevåldskämpen Gandhis hemstat, men inte heller den har undgått det religiöst präglade väldet. 2002 började det med att ett tåg med hinduiska pilgrimer angreps i staden Godhra i nordöstra Gujarat. Passagerarna hade besökt Ayodhya, där en gammal moské raserats 1992 av hindunationalister och ersatts av ett hindutempel. Över 50 passagerare, därav många kvinnor och barn, brändes ihjäl. Det ledde till att över tusen människor mördades, de flesta muslimer, därav många kvinnor och barn.

Bhikhu var tonåring redan 1947, då muslimer och hinduer ställde till med ett blodbad på varandra, som kostade en dryg miljon människor livet och en flyktingkatastrof för många miljoner. Dessa och liknande tragedier har gjort honom desillusionerad:

”Religion är i dag ett av de mest missbrukade orden. Finner vi hederlighet, integritet och humanism hos dem, som predikar och säger sig vara religiösa? Det finns ingenting kvar i alla traditionella religioner, utom några ritualer och fördomar. Jag hittar inget positivt i dagens organiserade religioner, förutom att de kanske täcker psykologiska behov hos sjuka och svaga. Om vi tänker på Indien och det buddhistiska Sri Lanka spelar religionerna en splittrande roll. På det individuella planet är religiösa fanatiker inte mindre farliga än terrorister. Ofta är terrorism en produkt av religioner, både i Bombay nyligen och här i Gujarat för några år sedan. Om religionerna vill tjäna något ändamål, borde de ägna sig åt konkreta handlingar, baserade på sanning och kärlek”

Det kan tilläggas att Bhikhu Vyas tillhör den förnämsta delen av brahminerna, prästkasten, den högsta i den gamla hierarkin.
----------------------------------------
Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff 24-31 maj 2209

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar