söndag, maj 31

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1239) 09-05-31 till....

....till Svenska Freds’ ordförande Anna Ek som (25/5) säger: ”Nordkoreas kärnvapentest måste självfallet kritiseras. Men samtidigt faller en skugga idag även på de redan existerande kärnvapenstaterna som inte har tagit tillräckligt ansvar för kärnvapennedrustning. När nu ytterligare ett test har genomförts visar det att det internationella samfundet har misslyckats i arbetet för att motverka kärnvapenspridningen (....) Det är inte konstigt att protesterna mot Nordkoreas provsprängningar är uddlösa eftersom redan etablerade kärnvapenländer som USA, Frankrike och Ryssland själva har förnyat sin egen kärnvapendoktrin. Om de officiella kärnvapenmakterna lever upp till sina egna åtaganden om kärnvapennedrustning finns större förutsättningar till framgång”

....till Läkare mot kärnvapens Gunnar Westberg, som i Aftonbladet (27/5) skriver under rubriken ”Nordkoreas tragiska misstag”. Han anser att landets kärnvapenprov bottnar i status och avskräckning och skriver: ”Om Nordkorea inte hade sitt kärnvapenprogram skulle vi inte uppmärksamma Nordkorea mer än Mali eller Paraguay. Kim Jong Il vill inte bli bortglömd. Redan under Koreakriget för ett halvsekel sedan hotade USA:s befälhavare general MacArthur att använda kärnvapen. Det har man inte glömt i Pyongyang. Vid våra kontakter med nordkoreaner framhåller de ständigt att man med kärnvapen vill avskräcka USA från anfall. ’Irak hade inte kärnvapen, men det har vi.’ I Läkare mot kärnvapen försöker vi övertyga nordkoreanerna om att den amerikanska opinionen trodde att Irak hade kärnvapen. Hade regeringen inte lyckats få folk att tro på detta hot skulle kriget mot Irak förmodligen inte att ha accepterats. Och Irak har olja, det har inte Nordkorea. Nu, när Kim Jong Il har fungerande kärnvapen, ökar risken för ett amerikanskt anfall.” Det verkar vara en rimlig analys. Tidigare i år skrev Westberg på ”Transnationella stiftelsen för Freds- och Framtidsforsknings (TFF) www.transnational.org , att man får misstanken att både USA och Nordkorea behöver varandra som fiender. Om Nordkoreas överträdelser av internationella överenskommelser skriver han: ”De är inte värre än många andra länders. Särskilt beträffande kärnvapen är Nordkoreas handlande inte lika allvarligt som vad Indien, Pakistan och Israel har gjort. Dessutom har Israel trotsat ett stort antal uttryckliga beslut från säkerhetsrådet”

....till Brian Cloughley, som i den radikala amerikanska nättidningen Counterpunch skriver om ”Israels terrorister” och om mannen som ”mördade” FN-medlaren Folke Bernadotte i Jerusalem den 17 september 1948. Han hette, sägs det, Yehoshua Zettler och dog den 20 maj i år, 91 år gammal. Det var dock inte han som höll i automatvapnet som pumpade in sex kulor i Bernadotte och arton i den franske översten Sérot, vars fru hade räddats ur koncentrationslägret Dachau av Bernadottes vita bussar. Men Zettler planlade dådet och var också delansvarig för massakern på palestinska civila i byn Deir Yassin några månader tidigare. Brian Cloughley skräder inte orden när han beskriver Zettler, som han kallar för fanatiker och tarvlig mördare, ” som efter sina avskyvärda brott levde tryggt och välmående i Israel, aktad och beundrad av israeler och av sina många anhängare i Amerika. Han var en av den nya erans första och mest framgångsrika terrorister. Han var faktiskt en föregångsman för dagens terrorism”. Det är motsägelsefullt att Israel, som ännu med frenesi jagar gamla tyskar och ukrainare för påstådda brott, begångna för ännu längre sedan, är en trygg tillflyktsort för dem som begått brott mot palestinierna och för några av kommendanterna i vidriga polska koncentrationsläger för civila tyskar kring krigsslutet 1945.

....till tidningen Expressen för att den i sitt drev på Wanja Lundby-Wedin så magnifikt sköt sig själv i foten, när den publicerade bild och intervju med ”Wanja”. Men det var ju inte LO-chefen. Redaktörerna var så lyckliga att få sätta rubrikerna ”Wanjas utbrott” och ”Här brister det för Wanja”, att de inte nändes kolla. Visst är det konstigt, att han som var VD för AMF Pension och som tillskansade sig 50 –eller var det 90?--miljoner kronor märkligt nog har undgått mediernas uppmärksamhet så mycket att många av oss inte ens minns namnet på honom.

....till Tuff-aktivisterna Ingrid Hellgren och Erika Husberg, som gör en massa värdefulla jobb- frivilligt förstås. De brukar förgylla Tuff-möten bland annat med både gott humör och gott kaffebröd. Nu har de sorterat upp loppisprylarna i Tuff-lokalen, ett inte särskilt lätt arbete. Fredagen den 5 juni kl 14-19 finns vi på Bollmoraängen nedanför rulltrappan vid Tyresö Centrum. Där kan man fynda vid Tuffs loppmarknad och hjälpa den hårt och frivilligt arbetande föreningen med ekonomin, så att Tuff kan fortsätta att betala hyra för Tuff-lokalen och klara sändningsavgifterna för Radio Tuff, som snart är inne på sitt tjugofemte år. Vi som inte vill köpa prylar kan ge gåvor på Tuffs plusgiro 16 01 37-6

....till Alléskolan i Floda (utanför Göteborg) som nu efter sitt dagverke skickat 43 700 kr till Tuffs insamlingskonto 79 36 36 -2 för vidare befordran till Tuff-projekten i Indien.

....till Bergtorpsskolan i Täby som har sitt dagsverke för Indiens fattiga barn den 2 juni och Tyresö skola, som arrangerar sitt dagsverke den 8 juni. Om Tyresö skolas dagsverke hörs läraren Irja Österholm om en stund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar