lördag, maj 2

”MONEY MAKES THE WORLD GO .....” MEN VART DÅ?

Minns du musikalen och filmen Cabaret med Lisa Minelli? Den baserades på Christopher Isherwoods bok “A Farewell to Berlin”, som utspelar sig i början av 1930-talet i det Tyskland som drabbades värst av alla länder av den dåtida ekonomiska krisen med många miljoner arbetslösa. I en av sångerna upprepades gång på gång: ”Money makes the world go around, go around....” osv.

På sistone har vi blivit upplysta om den häpnadsväckande girigheten hos privata makthavare, något som smittat av sig också till generaldirektörer och andra offentliga chefer. Medan demokratiskt och fackligt förtroendevalda jagas med blåslampa av våra medier undkommer de ekonomiskt mäktiga all närmare granskning. Är dessa krösusar så beundrade av journalisterna att de ska lämnas i fred? Eller anses de så förtappade att de inte behöver nagelfaras? Varför har vi inte fått se och höra några ingående intervjuer med dem som har så där en 50 gånger så höga löner och pensioner som idogt knegande medelsvenssons –för att inte tala om bonusar? Varför får de aldrig frågan, varför de behöver så vulgärt höga ersättningar? Eller frågan om de verkligen tror på alla människors lika värde, när de nu uppvärderar sig själva så elitistiskt?

Även kapitalismens mest hängivna anhängare har på sistone faktiskt talat om girighet, när de försöker förklara den ekonomiska kris som i höstas startade i vårt mönsterland USA.

I dagarna kom en ny rapport från Stockholms internationella fredsinstitut, Sipri. Den avslöjade att den internationella vapenexporten kraftigt hade ökat de senaste fem åren. Sverige ligger faktiskt på tio-i-topplistan men förstås långt efter de främsta vapenmånglarna: USA och Ryssland. Främst de oljerika länderna vid gulfen har starkt ökat sina vapeninköp. Det skärper läget i Mellanöstern, där Iran kan komma att känna sig hotat och därför upprusta ännu mer.

Produktionen och handeln med vapen omsätter biljoner kronor. Här kan några få göra feta vinster på produkter som blir miljoners grymma död. Fredsforskaren Jan Öberg i Lund brukar tala om MIMAC. Det betyder Militär-industriella-mediala-akademiska-komplexet. Det är en kvartett med stor makt och därmed ett ödesdigert inflytande över politiken. Det skapar överdrivna hotbilder som gör det lätt för politiker även i demokratiska stater att kunna beskatta sina medborgare.

Vi var många som vid kommunismens fall i Östeuropa önsketrodde på en mindre krigsgalen värld. Och visst nedrustade Ryssland, men inflytelserika vapenmiljardärer i USA lyckades fortsätta med upprustningen med hjälp av nya påhittade hotbilder. Nu fick den muslimska världen ersätta ”ondskans imperium”, som president Reagan hade kallat Sovjetunionen, som det nya förfärliga hotet. Det ledde bland annat till att Irak 2003 med falska förevändningar anfölls. Vilket katastrofalt elände det har lett till sedan dess vet vi.

I början av 1930-talet lär man alltså i den ekonomiska krisens Berlin ha sjungit om att ”Money makes the world go around, go around....”. Men pengarna bidrog då till att världen gick åt helvete. Hitler kunde med hjälp från vapenproducenter, typ Kruppkoncernen, upprusta Tyskland och starta det helt förödande andra världskriget. Nu i den nya krisen borde någon begåvad musikal- eller filmförfattare göra en ny ”Cabaret”. Där kanske refrängen kunde lyda:

Money makes the World go to Hell, go to Hell, go to Hell.....”
--------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1235) 3-10 maj 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar