söndag, maj 31

MARIANNE STIEGER: Drottningar försvinner, drottningar kommer

Kära lyssnare!
Så här i hänryckningens tider har jag upptäckt min agrara åder. Om ni tror det eller ej, men jag har faktiskt ett förflutet inom lantbruket.

När jag som femtonåring sökte sommarjobb, förmedlades jag av arbetsförmedlingen i Nyköping som barnflicka till Hovra gård några kilometer utanför stadens hank och stör. Nu var Hovra gård inte en vanlig bondgård, utan en stilig herrgård, på vilken den unge ägaren utprovade många nya agrara möjligheter, bland annat rapsodling och svinuppfödning i stor skala. I mina arbetsuppgifter ingick inte bara att passa barn, utan jag fick också mata de ungefär 150 kycklingarna och vid enstaka tillfällen även, visserligen via automatisk anläggning, de hundratals grisar som fanns på gården. Mitt elddop fick jag dock den dagen, när jag skulle hjälpa till att plocka fjädrarna av de nyss slaktade kycklingarna. Jag lovar att fjädrarna yrde.

Dessa minnen från ungdomen fick sin näring nyligen, när jag bilade genom byarna söder om Malmö och beundrade de solgula rapsfälten. Kan ni se det framför er: solgula fält ända bort mot horisonten, klarblå himmel och åt andra hållet det mörkblåa sundet? Mera pingstlikt och hänryckt kan det bara inte bli.

Att samtidigt tänka ekonomiskt blir svårt. Men det ligger enorma värden i dessa vajande rapsfält. I Sverige odlades det 2008 raps på 63 000 hektar, varav 28 000 hektar enbart i Skåne. I år har arealen utökats till 40 000 hektar i Skåne. Fattar ni vilka enorma värden det ligger i dessa odlingar? Och här kommer drottningarna in. Utan befruktning inga rapsfrön, och utan rapsfrön ingen skörd. Solklart!

Men vilka är det som befruktar rapsblommorna? Bina naturligtvis! Bidöden hotar dock hela Europas växtliv. Normalt tänker vi inte så mycket på dessa små livens viktiga insats för mänskligheten, men om deras arbetsinsats uteblir – ja, då blir det katastrof. För att det ska bli liv i bikuporna behövs bidrottningarna. Och där finns problemet. Bidrottningarna försvinner. Över hela Europa är det samma problem. Överallt ur kuporna försvinner drottningarna på ett märkligt sätt. Bekämpningsmedel och parasiter antas vara de största bovarna. Intresset för biodling har också avtagit bland de yngre. I denna odling ligger stora ekonomiska värden, frånsett de 1,2 miljarder kilo honung som produceras i världen varje år. Hela frukt- och vinodlingen står i fara om inget händer. Och förresten, vad ska Bamse göra utan sin dunderhonung? Men nu vill EU satsa på forskning kring binas liv och leverne. Förhoppningsvis kommer man då de försvunna drottningarna på spåren och vi kan åter njuta av binas surr.

Drottningar försvinner inte bara, de kommer också av olika anledningar. Den senaste veckan har det varit fullt av drottningar här i Skåne. Drottning Silvia har lyckliggjort den lundensiska forskningseliten vid en konferens om Parkinsons sjukdom. Drottningens inledningstal varade endast fem minuter, men förhoppningsvis ingöt det kraft och mod hos forskarna att orka fullfölja sitt för mänskligheten viktiga värv. Att döma av de hänryckta minerna hos de närvarande i aulan, så lyckades hon.

Mona Sahlin, sossarnas drottning , har varit här och värvat för valet till EU-parlamentet. Huruvida hon ingöt mod i väljarnas barm, det visar sig vid EU-valet den 7 juni.

Även Sveriges EU-drottning var härnere i veckan. Margot Wallström, Sveriges EU-kommissionär, fick i onsdags ta emot Sydsvenskans Europapris på 50 000 kronor – ja, förutom en plakett och äran. Och vad gjorde denna drottning? Jo, hon skänkte hela prissumman till en skola för flyktingbarn. Det är väl något att glädjas åt?

Kära lyssnare, låt er nu hänryckas i Tyresös vackra omgivningar och ha en glad pingst, önskar från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger i Radio Tuff (nr 1239) 31/5-7/6 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar