söndag, mars 24

VÅLDET MOT PALESTINIERNA


Den nyligen tillsatta israeliska regeringen lär vara ännu mera bosättarvänlig och nationalistisk än den förra. Lena Lönnqvist, före detta rektor vid Sjöviks folkhögskola, är sedan en tid på Västbanken som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges kristna råd och Kyrkornas Världsråd. Hon sammanfattar sina erfarenheter så här:

"Två skrämmande skuggor förmörkar livet för de palestinska småbönderna och fårägarna i South Hebron Hills. Den ena skuggan är israeliska armén som verkställer husrivningar och arresteringar. Den andra är bosättarna, som inte bara beslagtar palestinska familjers mark utan också utövar våld mot barn och vuxna."

Hon säger, att hon känner indignation och skam, när hon kommer i kontakt med bosättarvåldet genom offrens berättelser. Hon tillägger:

"Att en extrem rörelse skapar våldsutövare är inget nytt, men varför sätter ingen stopp för våldsutövandet?"

Ett av de otäcka exempel Lena Lönnqvist ger handlar om den unge palestinska fåraherden Nael Abu Aram. Innan dagens jobb skulle avslutas ville han ge fåren vatten. Då kom plötsligt två israeliska bosättare springande emot honom. De skrek och kastade sten på fåren och började slå Nael, som hade en liten videokamera runt halsen. Lena berättar:

"När de två bosättarna såg kameran började de slita den ifrån Nael. Han kämpade för sin kamera. Jag kunde se efteråt hur hans händer var märkta av slagen. De fick till slut tag på kameran och kastade iväg den i en buske. Detta inträffade 20 februari. När vi besöker Nael två dagar senare, har han fortfarande ont i armar och ben."

Detta inträffade 20 februari. När Lena Lönnqvist två dagar senare besökte Nael, hade han fortfarande ont i armar och ben och sår efter en käpp eller gren. Själv sade han:

"De slog hårt, även när jag redan låg på marken och det blödde från benet. De stal också min klocka som jag hade på armen".

Den ekumeniska följeslagaren Lena Lönnqvist ger flera liknande exempel och tillfogar:

"Jag känner mig generad och urusel i egenskap av europé. Israel accepterar detta våld, vilket är tydligt i och med att bosättare som begår brott av det här slaget inte straffas, trots att brotten anmäls. 90 % av bosättarnas våldsbrott leder över huvud taget inte till åtal."

------------------------------------
Radio Tuff nr 1337 www.tyresoradion.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar