onsdag, mars 27

Carl Bildts stora genombrott: "Ryska ubåtar!"


Har just sett SvT:s första program om Carl Bildt. Där framhölls att han som 33-åring fick sitt stora politiska genombrott på grund av sin skarpa kritik av Sovjetunionen. Han tillhörde efter den resultatlösa jakten på ubåtar i Hårsfjärden den första ubåtskommissionen. Efteråt stack han iväg till USA, där han inställsamt berättade för underrättelsetjänsten om kommissionens överdrivna slutsatser och upptäckter.

Tyvärr fick Bildt på TV ingen fråga, hur han i dag såg på de ubåtar, som hade lyft fram honom i rampljuset för tre decennier sedan. Men medierna vill väl inte påminnas om den ubåtshysteri de liksom Bildt på lösa grunder själva framkallade på 80-talet.

Härom dagen var det ett möte i ABF-huset i Stockholm med dem som avslöjat alla ubåtsmyterna. Bland annat var Rolf Ekéus en av talarna. Han ledde en annan ubåtskommission. Den avslöjade att svensk signalspaning visste, att ryssarna letade efter sin ubåt U 137 utanför Bornholm, innan den gick på grund utanför Karlskrona.

TYSK NATOGENERAL: "FÖRSTAPRISET I IDIOTI"!
En av de tusentals radiointervjuer jag gjorde på 90-talet var med den tyske generalen Franz Uhle-Wettler, då pensionerad och aktiv som militärhistoriker. Men på 80-talet tillhörde han den lilla utvalda kretsen i SHAPE, Natohögkvarteret för Europa. Under en tid brevväxlade vi med varandra. Här kommer ett avsnitt från ett av hans brev, skrivet 1995-11-01:

"Med särskilt intresse läste jag, att Ni tillhör ubåtsskeptikerna.

Jag har ALDRIG [versaler i originalet] trott på de sovjetiska ubåtarna i svenska vatten. Skälet är enkelt: Att skicka dem dit var uppenbart mycket riskabelt. En spionchef tar en sådan risk, bara när de möjliga informationsvinsterna står i en rimlig proportion. Men vilka upplysningar skulle en ubåt kunna samla in, som inte i långa stycken kunde inhämtas av fotgängare, fritidsbåtar eller normalt spionage???? [fyra frågetecken i originalet]
En rysk amiral, som dussintals gånger hade skickat ubåtar till Sverige, skulle ha förtjänat guldmedljen och förstapriset i idioti.

Och nu kommer det: I SHAPE (Natohögkvarteret i Europa) förekom --som i varje militärt högkvarter-- varje morgon en lägesföredragning, som började med att läget i Warzavapakts-området föredrogs. Kretsen av åhörare var MYCKET [versaler i originalet] snävt begränsad.
Några dagar innan den sovjetiska ubåten ("Whisky on the Rocks") strandade, rapporterades om den långsamma uppbyggnaden och sedan inledningen av en sovjetisk flottmanöver av stark anti-ubåtskaraktär i mellersta och nordliga Östersjön.

Sedan hette det en morgon, att där måste ha skett något ovanligt -- kraftig radiotrafik-- ovanliga signaler etc. Kanske hade de tappat bort en ubåt --men hur de förlorat den var ännu inte klart.
Följande dag låg sedan ubåten på klipporna.

Som sagt håller jag det för FULLKOMLIGT [versaler i originalet] uteslutet, att ryssarna skulle ha satt in en ubåt, till och med upprepade gånger.

Om de skulle ha använt en för spionändamål, hade det dock inte varit en jätteubåt av Whiskyklassen !!

Jag anser att denna tolkning bekräftas just genom det beskrivna händelseförloppet. Dåförtiden tydde mycket på att ryssen faktiskt hade "förirrat" sig. Hur det däremot var möjligt kan jag inte ens förklara."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar