söndag, mars 24

Sveriges kritiserade neutralitet 1939-1945


Hitttade just ett häfte från 1997. Dess titel är "Tyresöradions historier, limerickar och aforismer". Där kan man bland annat läsa under rubriken "Svensk luftvärnseld":

"Under andra världskriget överflögs svenskt territorium av många allierade plan på väg till eller från de omfattande bombningarna av Tyskland. Hundratals plan nödlandade i Sverige och något tusental amerikanska flygare internerades. Några skickades tillbaka till England och det hände att de landade i Sverige en andra gång. Den svenska luftbevakningen kollade noga alla överflygningar och det svenska luftvärnet gav eld men sköt aldrig ned ett enda amerikanskt plan. Vid ett tillfälle lär följande dialog på radio ha utspelat sig mellan den svenska luftbevakningen och det amerikanska planet:

- Ni befinner er på svenskt territorium.
- Ja, vi vet det.
- Då tvingas vi skjuta på er.
- Ja, vi vet det. Men ni skjuter ju 500 meter för lågt.
- Ja, vi vet det."

VARFÖR EFTERGIFTER
Efterkloka trendnissar brukar förebrå den svenska samlingsregeringen under ledning av socialdemokraten Per Albin Hansson för att den gjorde eftergifter till tyskarna under första hälften av det stora kriget. Då hade tyskarna ockuperat inte bara Polen, Frankrike, Holland och Belgien utan också 1940 våra grannländer Norge och Danmark. Vårt tredje grannland Finland hade utkämpat vinterkriget 1939-40 mot Sovjet och slogs sedan1941 på Tysklands sida i kriget mot Sovjet.

Sverige var alltså omringat av de till synes segrande tyskarna. Vi försökte vara neutrala men tvingades till eftergifter, till exempel att tillåta tysk permittenttrafik genom Sverige från Norge till Tyskland. Vi blir också förebrådda för att ha skickat malm från de norrbottniska malmfälten till Tyskland, som vi under kristidens varubrist var beroende av för nödvändig import.

Ingen påminner om att malmexporten bidrog till vår självständighet. Gruvarbetarna i Norrbotten var kända som politiskt röda antinazister och väldigt kunniga i sprängteknik. Ett tyskt anfall mot Sverige skulle ha inneburit ett omfattande sabotage mot gruvfälten, en effektiv icke-våldslig försvarsmetod.

SVERIGE EN FRISTAD FÖR FÖRFÖLJDA
Nu behöll Sverige sin självständighet och tack vare det kunde vi ta emot många som tvangs till landsflykt. En kunnig radikal är Anders Ferm och vid de nordiska fredssamtalen i Degerfors 3 aug 2012 påminde han bland annat om:

"Vårt land kunde under orostider också bli en tillflyktsort för flyktingar, för förföljda från våra nordiska grannländer och från kontinenten. Det var viktigt att det fanns länder som tog på sig den rollen. Politiker som Willy Brandt och Bruno Kreisky, författare som Berthold Brecht, Kurt Tucholsky, kulturpolitiker som Harry Schein, vetenskapskvinnor som Lise Meitner, den berömda atomfysikern från Wien. De fick en fristad i Sverige."

1943 gav Sverige en fristad till 5000 danska judar Och året innan hände enligt historikern Henrik Arnstad (Dagens Nyheter 2012-08-06):

"Utrikesminister Christian Günther och statsminister Per Albin Hansson skickade telegram till Berlin, där Sverige erbjöd sig att ta emot samtliga norska judar. En unik åtgärd i världen 1942, då inget annat land i världen brydde sig om Förintelsen:"

SEDAN VÄSTVÄNLIG NEUTRALITET
Tidigt tog vi också emot norska frihetskämpar, av vilka vi utbildade många till poliser, så att de kunde återvända till sitt hemland vid frigörelsen och freden.

Det var inte bara amerikanska flygare vi tog hand om efter 1943, när kriget efter Stalingrad och El Alamein vände till de allierades fördel. Vi var 1944 så västvänliga att vi lät engelsmännen studera de tyska V2-raketer som av misstag slagit ner i Sverige.

I DN (2012-08-05) skrev Peter Wolodarski en text i hyllningskören till Raoul Wallenberg: och i den kompakta tystnaden om Folke Bernadotte, som hade oturen att mördas av terrorister vi icke bör skuldbelägga:

"Medan samlingsregeringen gjorde långtgående eftergifter till Hitler-Tyskland fanns en ung svensk som gick i närkamp med totalitarismen"

Nja, Wallenberg verkade berömvärt på USA:s uppdrag i Budapest 1944 och då kunde inte Sverige klandras för eftergifter till Tyskland.

Ja, till och med efter kriget, när vi inte lika mycket behövda frukta de mäktiga gav vi efter för segrarnas påtryckningar. Vi sände alltså tillbaka 160 baltiska flyktingar till Sovjetunionen, som hade ockuperat deras länder och betraktade dem som landsförrädare. Efter västliga uppmaningar sände vi också tillbaka 2 370 över Östersjön flyktade tyska soldater till Sovjet, tvärtemot folk- och krigsrätt.

Visst tvingades Sverige nagga på sin neutralitet, men den bör vi ändå slå vakt om, nu när många vill att vi ska ansluta oss till Nato.
--------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (www.tyresoradion.se  ) nr 1337



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar