måndag, mars 18

Den tuffa föreningens oberoende radio


Tyresö Ulands- och Fredsförening, dvs TUFF, är sedan 46 år en mycket aktiv förening med nu över 400 betalande medlemmar. Kolla gärna www.tuff.fred.se  så ser du många exempel på de olika aktiviteterna.

Välkommen som medlem du också! Det blir du genom att sätta in en årsavgift på 200 kr (+familjemedlem för 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6 Då får du regelbundet Tuff-kalendarium och TUFF-bladet antingen på e-post eller på papper via vanlig post.

Här på bloggen kan du ofta läsa om Tuffs omfattande biståndsverksamhet inte minst till Indiens fattiga. Lägg märke till att varenda insamlad krona skickas oavkortad till ändamålet, ty i Tuff och Radio Tuff arbetar alla oavlönat. Inte heller belastar vi skattebetalarna, eftersom vi inte har några offentliga bidrag.

Just nu har Tuff en kampanj för att finansiera en skola för 300 barn till analfabeter i det krigsdrabbade och utfattiga Kongo. Vi har redan fixat kostnaden för mer än halva den planerade skolan genom att solidariska människor bidragit med insättningar på Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2.

RADIO TUFF HÖRS VARJE VECKA SEDAN 1985
Föreningen är bland annat unik därför att dess Radio Tuff har hörts varenda eviga vecka sedan 1985 på 91,4 MHz (lokalt) och www.tyresoradion.se  (världsvida). På webben kan man i fliken "Arkiv" lyssna också på tidigare Radio Tuff. Just nu hörs Radio Tuff nr 1336 (!) och det innehåller i korthet:

"Rosor" delas ut, bl a till Maj Britt Theorin, Sylvia Ljungdahl, Jan Öberg, Lars-Gunnar Liljestrand, Lena Lönnqvist och till minnet av Sofie Wenander och andra välförtjänta. Bror Perjus intervjuas om syriska flyktingar, som han hjälper här i Tyresö. Miza Landström berättar om den planerade skolan í fattiga och krigsdrabbade Kongo, Hampus Eckerman bidrar med sina annorlunda och roliga vinklingar och min egen krönika har rubriken "Historiens hora Clio".

TUSENTALS ANDRA PROGRAM PÅ www.tyresoradion.se 
Som en bieffekt av Radio Tuff hörs på radion sedan 1995 också Succékanalen 91,4, där det hittills har sänts 200 halvtimmesprogram per år av ett mycket skiftande slag. Kanalen är lokalpatriotisk, men faktiskt också global. Det beror på att i trakten bor folk från alla svenska landskap, och många uppvuxna i nästan hundra olika länder har också intervjuats.

Här kommer korta sammanfattningar av de nu aktuella programmen:

3/3-24/3
Marianne Bohlin, född Larsson, berättar om ungdomsårens ljuvliga somrar på Brevikshalvön med tennis, dans och simskola vid Erstaviken. Hon intervjuas om sitt jobb som distriktssköterska, alltså om patienter, mediciner med mera. Hon berättar också om sin nuvarande tillvaro på Ingarö.

Terje Engh intervjuar en spännande och levnadsglad kvinna Helen Grid, ursprungligen finska, som seglat i Karibiska havet, spelat fiol för kungen och framträtt som gatumusikant. Hon berättar också om att hon börjat skriva på sina memoarer.

Nina Brogärd, Terje Engh och Peter Dicke släpps lösa igen, när de dokumenterar folkhumorn med vilda historier, limerickar, gåtor, glammande och mobbning.

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (1335-36) innehåller "rosor”, tuffa krönikor och intervjuer om fred och internationell solidaritet. Medverkande: Åke Sandin, Monica Schelin och Hampus Eckerman med flera.
10/3-31/3:
16-åriga Brook Garland är australiensiska, som denna termin bor i Trollbäcken och pluggar på Tyresö gymnasium. Hon berättar om Australiens djur, klimat, historia och urbefolkningen aboriginerna men också hur det är att lära sig svenska, spela tennis och vänja sig med den svenska vintern.

Juan Chamorro bor i Brandbergen men är en trogen lyssnare på Tyresöradion. Han berättar om sin ungdom i Chile när han på fiskebåtar fångade svärdfisk men också om den svåra jordbävningen i hemstaden Constitución, som han upplevde vid ett återbesök 2010. Han jobbar med mentalvård.

Björn Malmberg och Anita Jonsson berättar om alla flyttfåglar, som nu återvänder i mars-april. Vi får lära känna några av dem och lyssna till deras sång. Ett program av "Radiogruppen".

Thomas Jacobsson är klubbchef på Tyresö Sportcenter (rackethallen) och berättar om de många olika aktiviteter som bedrivs där och om många nyheter, bland annat en utbyggnad med utebanor. Han intervjuas också om sina egna minnen som aktiv tennisspelare.

17/3-7/4:
Jonas Bodin är diakon i östra Tyresö och berättar om sitt jobb att på olika sätt hjälpa människor. Han rekommenderar de pilgrimsvandringar som anordnas i Tyresö och speciellt "Pilgrimens dag" den 21 april. Själv har han gått den populära pilgrimsvandringen i Spanien

20- årige Simon Mogren studerade vid Nacka gymnasium, där han kollade offentlighetsprincipen i skolor och kommuner. Han har studerat i Kalmar och är ordförande i den aktiva föreningen "Ung Media". Han berättar också om sina radioerfarenheter.

Christina Melzén (fp) och Ann Sandin-Lindgren (s) frågar ut Leif Bratt om hur och varför han intervjuat ledande företrädare för sju olika Tyresöpartier.

Leif Bratt intervjuar oppositionsrådet Anita Mattsson (s) om en oppositionspolitikers villkor och hennes åsikter, förslag och politik samt om samarbetet med andra partier.

24/3-14/4:
I programmet "Titanicmannen, från skröna till verklighet", berättar Jerker Pettersson genom utdrag ur sitt föredrag på Kvarnhjulet, om hur det egentligen var med den där skrönan där hans mormors kusin påstods ha varit styrman på Titanic.

Leif Bratt frågar ut Tyresös ledande kristdemokrat Leif Kennerberg om hans politiska åsikter, hans ambitioner för Tyresö och samarbetet med de andra partierna

Leif Bratt intervjuar Vänsterpartiets Elisabeth Hedlund om hennes kommunala engagemang, politiska åsikter och förslag på att göra Tyresö bättre.

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (1337-38) innehåller "rosor”, tuffa krönikor och intervjuer om fred och internationell solidaritet. Medverkande: Åke Sandin, Monica Schelin, Hampus Eckerman med flera.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar