lördag, mars 23

ROSOR från RADIO TUFF (1337) 24/3 2013 till….

….till Sylvia Ljungdahl, som på Tuffs årsmöte omvaldes till Tuffs ordförande. Hon är värd rosor bland annat för att ha sammanställt Tuffs omfattande verksamhetsberättelse för år 2012. Kontakta oss om du önskar den så skickar vi den. Styrelsen består nu av 17 personer. Nya i styrelsen blev unge Alexander Palmér, Ann Baugus och Cecilia Arróspide, som blev ny kassör. Ny sekreterare blev Erika Husberg, som efterträdde Margareta Svahn, vilken avtackades med blommor.
….till Tuffs styrelsemöte den 23 mars, som bland annat beslöt att hjälpa det palestinska flyktinglägret Shatila i Libanon med 5000 kr.

….till Lena Lönnqvist vilken som ekumenisk följeslagare fortsätter att i resebrev skildra palestiniernas problem på Västbanken. Hon skriver: "Det blir många VARFÖR? när man befinner sig här. Det kanske inte är så konstigt att många israeler därför helst vill glömma att det finns palestinier. Men lyckligtvis finns det israeler som går mot strömmen och kämpar för rättvisa och fred. De är mina hjältar". Senare i detta Radio Tuff får vi ta del av Lenas skakande rapport om våldet mot palestinierna på Västbanken.

….till Sveriges Radios Sten Sjöström, som i Studio Ett (19/3) intervjuade förre amerikanske utrikesministern Colin Powells stabschef Lawrence Wilkerson. Denne menade, att USA:s vilseledande av FN om Saddam Husseins massförintelsevapen i februari 2003 var "ett lågvattenmärke" och att Irakkriget var USA:s största misstag sedan Vietnamkriget. Han ger CIA skulden för dessa uppenbara lögner, som Bush och Blair motiverade sin aggression med. Det påstods också lögnaktigt att Irak hade kopplingar till 11 september, påpekade Wilkerson, som också ironiserar över propagandan om "demokrati och frihet" då det i själva verket gällde att få tillgång till irakisk olja och strategiska positioner. Den gamla regeln att sanningen är krigens första offer besannas nu när vi tio år efteråt kan resultatvärdera det angrepp mot Irak som kostade livet på ca 120 000 irakier och drev någon miljon männsikor på flykt.

….till FN:s tidigare rättschef Hans Corell som anser att det amerikansk-brittiska angreppet på Irak 20 mars 2003 var "ett flagrant brott mot FN-stadgan". Men eftersom dessa båda länder är permanenta medlemmar av säkerhetsrådet kan de liksom mindre krigsförbrytare inte ställas inför rätta i Haag.

….till den brittiske krigsveteranen James Jeffrey som i The Guardian (5/3) bland annat säger: "Min nioåriga karriär i armén startade 2001 och varade över hela fiaskot i Irak. Vad kan en veteran se tillbaka på? För mig börjar det med en känsla av kollektiv skuld för att ha deltagit i något som ledde till ungefär 120 000 civilas död och till ett förstört land".

….till den brittiska STOP THE WAR COALITION, som påminner om att nästan en miljon människor i London demonstrerade mot Irak-kriget några dagar innan det utbröt. I Stockholm slog vi väl demonstrationsrekord när vi var uppåt 50 000 människor på gatorna den 15 februari 2003 i protest mot det annalkande kriget. Men fem veckor senare inleddes aggressionen - i demokratins namn som det hycklande hette.

….till professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell, som i den nyutkomna boken ”Ett krig här och nu - Sveriges väg till väpnad konflikt i Afghanistan”, beskriver hur svenska medborgare och politiker fördes bakom ljuset 2009. Då fick den svenska ISAF-styrkan order om ”Väpnad upprorsbekämpning”. Det var något som regeringen aldrig talade om för riksdagen, säger Agrell: "Inte med ett ord nämndes den nya strategin i de mångordiga propositioner om fortsatt trupp i Afghanistan som varje år förelades riksdagen."

….till Fredsrörelsen på Orust, som nu firar sitt 30-årsjubileum. Framför allt är det Ola och Erni Friholt som gjort denna förening till västkustens mest aktiva fredsförening med många väldigt intressanta möten med kunniga inledare.

….till insamlingen till en skola i fattiga och krigsdrabbade Kongo., Den är nu uppe i 64 987 kr. Det innebär att nästan fyra av de planerade sex klassrummen är finansierade. Men flera bidrag behövs. Välkommen att använda Tuffs insamlingskonto pg 793636-2, från vilket varenda krona går till ändamålet.

….till den i februari bortgångna Tuff-aktivisten Sofie Wenanders minne, där hennes anhöriga i dödsannonserna uppmanar oss att sätta in pengar till Tuffs skolprojekt. Även här gäller Tuffs insamlingskonto 79 36 36 -2. Redan har 5200 kr skickats in.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar