lördag, augusti 30

SÅ BLEV DET DAGS FÖR RADIO TUFF NR 1200

Under Tyresö Ulands- och FredsFörenings första två decennier ansåg vi oss vara svenska mästare i att dela ut flygblad. Men på 80-talet började våra blygsamma blad försvinna i de allt tjockare reklambuntarna. Då blev radion räddningen, ”eterns stencileringsmaskin”.

Birger Norman filosoferade om tidens obönhörliga gång i en av sina dikter på ångermanländska. För att begripa strofen måste man veta att ”rabbe” betyder ”bromsa.

Tin e en sparkar
på blåhalka
i utförsbacke
Löne int å rabbe

Det var 23 år sedan Tyresöradion startade på 91,4 MHz. Ett nytt Radio Tuff har kommit varenda vecka sedan dess. På 1980-talet var det många föreningar som oavlönat orkade sända radio. Numera är Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff praktiskt taget ensam i etern. Det är trist men beror väl främst på marknadsekonomins segertåg.

Jo, Succékanalen 91,4 finns ju också sedan drygt 13 år med ständigt tolv halvtimmesprogram på. Med all respekt för de flera tusen härliga människor jag haft förmånen att få intervjua där, är det dock Radio Tuff som ligger mitt hjärta närmast. Ingenting kan väl vara viktigare än att agitera mot krig och de enormt penningslukande militära rustningarna i de tiotusentals kärnvapnens tid. Eller att arbeta för att avskaffa hunger, okunnighet och vidskepelse i en värld där över 20 000 barn dör varje dag.

Utan medarbetare som Hampus Eckerman, Marianne Stalbohm-Stieger, Monica Schelin, Bengt Svensson, Seppo Isotalo och andra hade aldrig Radio Tuff kommit upp till denna veckas nr 1200.

Radion är i dag förlegad, säger en del, för nu finns ju Internet. Men riktigt imponerad blir man inte, när man surfar på nätet. Delvis har det blivit en lekstuga för anonyma fegisar, som saknar civilkurage att sticka fram och visa sig från sin trygga hemvist under mossa och stenar där de gapigt krälar omkring.

Dessutom hörs Radio Tuff numera på webben www.tyresoradion.se , och på www.tuff.fred.se läggs texter från radion in liksom på www.tuffsandin.blogspot.com

Hur länge jag ska hålla på? Ja, så länge en massa lyssnare hör av sig och ”så länge skutan kan gå”.
--------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1200) 2008-08-31

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar