fredag, augusti 15

RYSSLAND>GEORGIEN, USA>SERBIEN

Jag är nog inte ensam om att ha känt mig okunnig om Kaukasus, som senaste veckan varit i fokus i våra medier. Om Georgien visste vi väl inte mycket mera än att Josef Stalin växte upp där. Nu har vi lärt oss, att Georgien var ett av de områden som generöst nog blev egen stat vid Sovjetunions sönderfall. I början av 1990-talet bröt sig Sydossetien och Abchazien ut ur Georgien.

Lite förvånande är det att upptäcka, att Sydossetien bara har ca 70 000 invånare, färre än till exempel i Haninge faktiskt. Hälften av dem bor i ”huvudstaden” Tschinvali, som nu påstås ligga i ruiner efter den georgiska attacken. I Abchazien vid Svarta havet bor i alla fall 170 000 människor.

Ganska okänt är också att Georgien är en av de stater i världen som de senaste åren satsat störst andel av sin budget på militära rustningar, därtill hjälpt av amerikanska militära rådgivare på plats. Nu har det framkommit att 2000 georgiska soldater deltar i ockupationen av Irak –om de inte redan kallats hem efter senaste tidens krig där hemma.

En som vet mycket om den här delen av Kaukasus är statsvetaren Hedvig Lohm, som i Sydsvenskan (12/8) sammanfattar förra veckans strider:

”Det som gjorde att det tog hus i helvete var torsdagens georgiska artillerield över den lilla sömniga staden Tschinvali i Sydossetien. Resultatet blev en humanitär katastrof där osseter, georgier samt ett antal ryska fredsbevarande soldater strök med. Det blev startskottet för den ryska motoffensiven för att, som de säger, ’bevara freden’ och skydda sina ryska medborgare – det vill säga osseterna och abchaserna med ryska pass. Propagandakanalerna pumpar från båda sidor. Inget vet man säkert.”

Litegrann påminner den senaste tragiska utvecklingen om en gammal ramsa. fast i omvänd ordning, för det var råttan som anföll repet och sen katten råttan.

I väst är vi snabba att utse syndabockar. Den gamla rysskräcken har blommat upp och att ryssarna –för all del med onödig brutalitet -- försvarat ett par små utbrytarområden alldeles vid sin sydgräns har fått svenska militarister att vädra morgonluft. Man kräver mera pengar till svensk militär. En annars sansad militär, överste Bo Pellnäs, yrar i SvT:s Rapport och SvD till och med om Gotlands utsatta läge. Och Göran Persson har plötsligt gjort ett inhopp i debatten. Som statsminister kritiserades han ibland för att vara högersosse. Nu låter han nästan som en riktig högergubbe.

Andra ljud i skällan var det 1999, när 19 Natoländer folkrättsvidrigt anföll Serbien – Balkans Georgien?-- med över 70 dygns flygbombningar. Då var våra medier helt på utbrytarprovinsen Kosovos sida. Det var inte de som genom sitt anfallskrig bröt mot folkrätten som anklagades, utan den som då snabbt utpekades som krigsförbrytare var Milosevic, president i det land som anfölls och bombades. Han fördes sedermera till Haag där han dog i sin cell.

En av de händelser som fick motivera Natoanfallet var serbiska polisstyrkors dödande av ett 30-tal kosovoalbaner i byn Racak vintern 1999. Det georgiska anfallet härom veckan på den sydossetiska staden Tschinvali påstås ha dödat 1600 sydosseter. Det är sannolikt starkt överdrivet, men i alla fall var det betydligt högre antal dödsoffer än ii Racak.

Stormaktsspelet är inte utan ironiska paradoxer. De flesta Natoländer har erkänt Kosovos självständighet men det har inte Ryssland. Och när Georgien förra veckan anföll sin utbrytarprovins Sydossetien var upprördheten i väst stor, dock inte över angriparen Georgien utan att Ryssland ilade till och nu plötsligt framstår som utbrytarprovinsers skyddsmakt.

Fast Sydossetien ligger som sagt alldeles vid den ryska gränsen, medan det är en bra bit från USA till Kosovo. Att tänka sig ombytta roller kan ge en tankeställare. Om länder i USA:s närhet skulle ingå i ett ryskt militärförbund precis som Nato har utvidgats till flera länder inom den tidigare Sovjetsfären, om ryssarna skulle placera ut missiler i Nordamerika som USA vill göra i Polen och Tjeckien, och om ryska militärer utbildar kollegor i en mot USA fientlig grannstat precis som USA gör i Georgien, skulle vi då inte tycka att amerikanska motåtgärder vore begripliga?
----------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1198) 2008-08-17

5 kommentarer:

  1. Anonym10:11 em

    Läs den här artikeln och du förstår vilka som ligger bakom kriget:
    Kriget i Kaukasus:
    På väg mot en konfrontation mellan USA och Ryssland?
    Michel Chossudovsky
    www.globalresearch.ca
    Översatt till svenska av Agneta Norberg

    En bilateral militär överenskommelse slöts mellan Tblisi och Tel Aviv 1999. Den undertecknades av president Shevardnadze och Israels Benjamin Netanjahu.

    Dessa olika typer av avtal är ämnade att underminera Rysslands inflytande och närvaro i Kaukasus och Centralasien.

    I en pro forma deklaration lovade Tel Aviv att skära ner på den militära assistansen till Georgien den 5 augusti 2008.


    Och 11 september 2001 var inledningen på det fjärde världskriget - vilka utförde denna FALSE FLAG ATTACK?

    Läs vad journalisten Christopher Bollyn hittat efter att ha följt spåren från 11 september 2001:
    http://www.bollyn.info/
    http://bollyn.com/index/?id=10095

    SvaraRadera
  2. Anonym10:30 em

    Georgien är en del av det fjärde världskriget - som startade 11 september 2001 - fortsatte med Afghanistan och Irak.

    Vilka var då arkitekterna bakom det fjärde världskriget? Läs vad Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz med flera skrev i september 2000 - alltså ett år tidigare.

    De skrev om ETT NYTT PEARL HARBOR i dokumentetet Rebuilding Americas Defenses. De skrev om det som medlemmar i PNAC - Project for the New American Century.

    SVENSKA MEDIA HAR TIGIT FULLSTÄNDIGT OM DET.

    Läs själva på sidan 63 i PDF-versionen om deras NYA PEARL HARBOR som kom ett år senare:

    Further, the process of transformation,
    even if it brings revolutionary change,
    is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.


    VARFÖR LÅTER NI MEDIA GENOM SITT TIGANDE FÖRBLINDA ER?

    Georgien är bara en del av strategin som startade i september 2000 - sen kommer Iran?

    SÖK SJÄLVA på Internet - SKAPA ER EGEN BILD! Och diskutera den bilden med andra.

    SvaraRadera
  3. Anonym12:18 fm

    Vilka är det som bråkar i Georgien?
    Vad är det media inte skriver om.
    Läs och få reda på vad de flesta ej känner till - Khazarerna som levde mellan Svarta och Kaspiska havet - gick över till judendomen på 750-talet - förlorade sitt rike på 900-talet - spred sig över Östeuropa:
    Georgia

    Du kan läsa vad den kände författaren Arthur Koestler tog reda på om Khazarerna:
    http://iamthewitness.com/Koestler13thTribe.htm

    Och du kan få reda på vilka det var som grundade Birka?
    http://home.swipnet.se/~w-14723/birka/birka010.html

    Och Rothschild härstammar från dessa och bankirerna på Wall Street som tog över USA:s riksbank Federal Reserve 1913 - det finns mycket historia som de flesta ej fått reda på - men det går att läsa.
    • Wall Street and the Rise of Hitler by Antony C. Sutton (1976, 14 parts)
    How western capitalists funded Hitler and National Socialism
    • Wall Street and the Bolshevik Revolution by Antony C. Sutton (1974, 12 parts)
    How western capitalists funded Lenin, the Bolsheviks, and the Soviet Union


    Och se en video med Antony Sutton som berättar om vår okända historia:
    http://video.google.com/videoplay?docid=6244851259954264539

    Och du behöver söka själv! Sök på Khazaria - Khazars och du får reda på mera...

    SvaraRadera
  4. Anonym9:43 em

    Vad ska man tro?

    Det handlar väl om att informera sig - inte bara låta media hypnotisera en. Varför inte läsa den här artikeln av journalisten Christopher Bollyn - och sen försöka bilda sig en egen uppfattning om Georgien:
    The Georgian Invasion of S. Ossetia
    LÄS SJÄLV:

    "KRIEG!" (War!) screamed the one-word banner headline of Germany's Bild newspaper on August 9, the day after the opening of the Olympics in China. I watched the television news coverage on CNN and BBC World as the "Crisis in Georgia" developed and realized that Saakashvili was either completely delusional, insane, or under the control of outside forces.

    DET KONSTIGA ÄR VÄL ATT ÅKE SANDIN OCH ALLA ANDRA FREDSVÄNNER ÄR SÅ TYSTA! VAR FINNS DISKUSSIONEN? MENINGSBRYTNINGEN? ALLA VERKAR BARA TIGA! ÅKE SANDIN FÅR VARKEN MED eler MOTHUGG PÅ SIN BLOGG!

    Är alla era jag bara medias slavar? SÄG NÅGONTING!

    Är Åke Sandins jag också bara en slav under media? Radio Tuff är väl bara något löjligt påhitt? Har ingenting väsentligt att säga - är mest förströelse - eller?

    VAD HANDLAR GEORGIEN OM! VAD SÄGER RADIO TUFF OM GEORGIEN? NÅGOT VÄSENTLIGT? eller bara blaha?

    SvaraRadera
  5. Anonym7:19 em

    Hördu mr anonym,

    strutsar talar man om när den pippifågeln ifråga ej själv mäktar med att visa sig i annat än ett dimmigt töcken av just anonymitet.

    När samma stackars fågel, den kan ej flyga, ej heller själv redogöra för det den klagar över, utan i en istället ofärdig, närmast genant klantig formuleringsförmåga likaledes tankeförmåga, ej svarar på sina egna frågor. Ej heller utveckla ämnet.

    Försök istället visa dina medmänniskor hur "lite struts du är" genom att presentera dig, och själv utveckla ditt ämne. Det ska du väl kunna klara av? När du nu har lyckats komma så långt att du länkar till andras texter samt i så pinsamt många inlägg säger samma sak. Tänk istället kostruktivt och handla ansvarsfullt. Lycka till!

    (nej, jag kommer inte att svara, det räcker så gott med vad jag har skrivit här)

    SvaraRadera