onsdag, augusti 27

Marianne Stalbohm-Stieger: JUBILEER OCH FLYKT

Kära lyssnare!
Radio TUFF jubilerar. Låt oss höja en bägare och hurra för de 1200 gånger som programmet har hörts! Vår oförtröttlige programledare Åke Sandin har hörts flest gånger i radion, men lite mallig är jag över de gånger jag har anförtrotts uppgiften att leda programmet när Åke har varit på resa.

Men även jag har jubilerat i veckan. Den 28 augusti för exakt 60 år sedan landsteg jag, eller rättare sagt, bars jag i land på Smygehuk. Den lilla fiskebåten kunde inte komma ända fram till stranden, och därför bar fiskaren iland kvinnor och barn från vår båt. En syssling, som var med i samma fiskebåt den gången och nu är bosatt i Hölllviken strax söder om Malmö, gjorde mig sällskap ut till ängarna vid Sveriges sydligaste udde i torsdags för att minnas söndagen den 28 augusti 1948. Dagen därpå åkte han och jag till Citadellet, den gamla borgen från 1549, i Landskrona, dit vi kom till flyktingförläggningen dagen därpå, när vi väl hade registrerats hos polisen i det lilla fiskeläget Östra Torp och tillbringat natten i arresten på polisstationen. Nu är vi gråhåriga, då var vi elva och tolv år gamla.

Andra världskriget hade tagit slut 3,5 år tidigare. Freden hade för länge sedan blivit en självklarhet här i Sverige. Men i östra Tyskland, i den sovjetiska ockupationszonen, härskade ännu på många plan ett krigsliknande tillstånd. Bostadssituationen var kaotisk. De många miljoner flyktingarna från öst bodde i de mest erbarmliga bostäder, trångt, fattigt, eländigt. I vår femrummare bodde min mor och vi fyra barn i två av rummen; i de övriga tre bodde tre olika familjer. Familjerna hade växlats ut hela tiden, eftersom de etniskt rensade tyskarna från öst gjorde allt för att komma vidare till den västliga delen av Tyskland, och nya fördrivna kom hela tiden, ända fram till sommaren 1947. Den sovjetiska arméns närvaro utgjorde ett ständigt hot och en påminnelse om ett förlorat liv för dessa människor som hade blivit bortjagade från de tidigare tyska, numera polska och ryska områdena. Till råga på allt utvisade Danmark alla de tyskar som hade flytt dit i krigets slutskede. Även dessa måste få tak över huvudet.

Valutareformen hade ägt rum den 23 juni 1948 och familjens ekonomiska tillgångar skrumpnade till en tiondel. Det mesta hade konfiskerats redan 1945. Tillgången på de mest nödvändiga livsmedlen var fortfarande skral, den olovliga svarta-börs-marknaden frodades och cigarettvalutan var ännu den mest gångbara. Varje dag var en kamp för överlevnaden. Att skaffa fram mat klarade min mor på ett otroligt sätt, även om middagen ibland bestod av enbart kokt potatis och lite salt. Hon lyckades till och med avverka flera kubikmeter virke i skogen tvärs över floden Warnow, så att familjen och alla inneboende flyktingar hade ved att elda i vedspisen med, när de eviga el-avbrotten pågick. Att skaffa fram kläder för fyra växande barn var ett konststycke, men även det klarade hon.

Det hon inte klarade var de återkommande nattliga razziorna som ännu, tre år efter kriget, ägde rum. Sovjetsoldaterna letade efter min far som sommaren 1948, mot Geneve-konventionens villkor, fortfarande satt i amerikanskt fångläger, men som den sovjetiska ockupationsmakten trodde gömde sig i lägenheten. I det skedet fick hon kontakt med en farbror, en kusin till min far, som förberedde sin och familjens flykt till Sverige. Min mor hade de nödvändiga bytesvaror som behövdes för att betala en av de två utombordsmotorer, som min farbror hade lyckats få tag i. Dessa var villkoret för att två fiskare i sina bräckliga farkoster skulle föra oss och två familjer från Rostock över Östersjön.

I en vecka hade det stormat ordentligt, men den 27 augusti mojnade det. Telefonsamtalet min mor hade väntat på kom. ”Avfärd i kväll. Inte ett ord till någon,” löd ordern. Snabbt packades det sista och vi stegade iväg till stationen. Alla bekanta avfärdades med orden: ”Vi skall hälsa på min syster i Rostock.” Inte ens mina småsyskon visste vart färden gick. Risken var överhängande att de kunde förråda oss.

Hur det gick sedan, kära lyssnare, får ni veta om 14 dagar. Till dess önskar jag er en skön tid med svampplockning i de vackra Tyresö-skogarna.

Ha det bra, hälsar från Limhamn
Marianne Stalbohm-Stieger i Radio Tuff nr 1200

5 kommentarer:

  1. Anonym9:43 em

    Varför publicerar Åke Sandin detta utan egna kommentarer? Han har fått reda på vad Antony Sutton forskat fram som ger en bakgrund till denna berättelse för en förståelse av vår 1900-talshistoria:
    • Wall Street and the Rise of Hitler by Antony C. Sutton (1976, 14 parts)
    How western capitalists funded Hitler and National Socialism
    • Wall Street and the Bolshevik Revolution by Antony C. Sutton (1974, 12 parts)
    How western capitalists funded Lenin, the Bolsheviks, and the Soviet Union


    Se också en video med Antony Sutton

    Men Åke Sandin kommenterar inte - han tiger om vad han fått reda på. Och varför går han inte vidare - talar om det tredje världskriget - det kalla kriget som Antony Sutton också har avslöjande uppgifter om.

    Och VARFÖR bryr sig inte Åke Sandin om att starta en diskussion om det fjärde världskriget som 11 september 2001 startade.

    BÄTTRE SKAPA DIG DIN EGEN BILD om vad som hände 11 september - FÖLJ länkarna i kommentarerna till Åke Sandins försök att inte diskutera sak - istället gå till personangrepp - ANONYM FEGIS KRÄLAR TJATANDE PÅ BLOGGEN.

    11 september 2001 startade fjärde världskriget men Åke Sandin vill blunda för det. Är han helt enkelt för gammal för att orka söka själv - skapa sig sin egen bild. GÅ BORTOM MEDIA SOM TIGER OM VAD SOM VERKLIGEN HÄNDE 11 september 2001. Åke Sandin säger sig vara en förbannad pacifist - då borde han stå för det - söka själv! Söka sanning och kärlek!

    Så följ länkarna. SÖK SJÄLV! Skapa dig din egen bild. Börja diskutera den med andra som vill veta sanningen om 11 september - starten på fjärde världskriget.

    SvaraRadera
  2. Anonym5:22 em

    "Marianne Stalbohm-Stieger skriver om JUBILEER OCH FLYKT". Hennes historia är gripande. Hon skriver om alla hemskheter:
    Andra världskriget hade tagit slut 3,5 år tidigare. Freden hade för länge sedan blivit en självklarhet här i Sverige. Men i östra Tyskland, i den sovjetiska ockupationszonen, härskade ännu på många plan ett krigsliknande tillstånd.

    Men hon och inte heller Åke Sandin har någon kommentar som försöker berätta om vilka som låg bakom hemskheterna - vad som drev dessa människor.

    Vad gäller krigen i Afghanistan och Irak finns säkert många andra gripande människoöden - många hemska historier att berätta. Visst - vi behöver dessa historier, men vi behöver också förstå vad som ligger bakom.

    Leif Erlingsson har en blogg där han försöker ta reda på vilka som ligger bakom 11 september 2001 - som sen fortsatte i krigen i Afghanistan och Irak. Han skriver så här i sitt senaste inlägg:
    PS: Med tanke på att det nu gått sju år utan att stormedia har behandlat 11 september på ett hederligt sätt så måste man nog anses vara fullständigt idiot om man inte inser att det åtminstonde finns ett samförstånd och samarbete om att ämnet ska dödas.


    Läs för att ta reda på varför han skriver detta! Vad är det han har förstått som MEDIA TIGER OM! som vi alla borde få ta ställning till - bli informerade om.

    Vill ni verkligen låta er fördummas av medias tigande? Läs vad Leif Erlingsson tagit reda på!

    SvaraRadera
  3. Anonym7:56 em

    Du behöver inte bara läsa vad Leif Erlingsson tagit reda på.
    Du måste också läsa de kommentarer han får. HÄR EN AV KOMMENTARERNA:
    Kolla in filmen Missing Links så klarnar det: http://thik.tv/news.php?extend.15.7
    Knutars 2008-08-19 15:15


    Var och en måste söka själv - försöka förstå själv - OCH VI MÅSTE HJÄLPAS ÅT!

    "Marianne Stalbohm-Stieger skriver om JUBILEER OCH FLYKT"
    MEN DET VAR 60 ÅR SEDAN - VI MÅSTE FÖRSÖKA FÖRSTÅ VÅR SAMTIDSHISTORIA - 2008 - BÖRJA DISKUTERA VÅR SAMTIDSHISTORIA.
    Åke Sandin är ETT av våra hopp. Svik oss inte! LEIF ERLINGSSON ÄR OCKSÅ EN FÖRBANNAD PACIFIST! Låt oss hjälpas åt.

    SvaraRadera
  4. Anonym6:55 em

    MEDIA TIGER!
    Våga använda dina egna sinnen - avgör själv - se och hör:
    Missing Links
    SÖK SEN SJÄLV! Gör dig din egen bild.

    Det handlar inte bara om andra världskriget. Nu - 2008 - handlar det om fjärde världskriget:

    LOS ANGELES, California (CNN) -- Former CIA Director James Woolsey said Wednesday the United States is engaged in World War IV, and that it could continue for years.

    DET ÄR DAGS ATT VAKNA! VAKNA UR ER MEDIASÖMN! DET HANDLAR OM FJÄRDE VÄRLDSKRIGET SOM MEDIA FULLSTÄNDIGT TIGER OM!
    Se själv - Missing Links - avgör själv - sök sen själv för att förstå - skapa dig din egen bild att diskutera med andra! MEDIA TIGER!

    SvaraRadera