fredag, augusti 8

BHIKHU OM TERRORMORDEN I INDIEN

Bhikhu Vyas är sedan nästan 30 år tillsammans med sin fru Kokila Tuffs främsta partner i Indien. Samarbetet har resulterat i hundratals Tuff-finansierade projekt för de fattigaste av de fattiga. De finns i delstaten Gujarat, vars största stad är Ahmedabad med över fem miljoner invånare. Bhikhu berättar:

”Den 26 juli i år förekom det arton bombexplosioner i en utvald del av Ahmedabad. Av en slump hade jag själv bara en kvart tidigare med buss anlänt till och lämnat den busstation som var fokus för illdåden. Bombterrorn var noggrant planerad. Den fortsatte under 70 minuter. 55 oskyldiga människor dödades, däribland två lovande unga läkare. 150 människor skadades. Flera av offren var frivilliga som hade samlats utanför två sjukhus, där de dödades. Det visar dessa gärningsmäns avgrundsdjupa hänsynslöshet, för till och med i krig brukar Röda korset skonas.

När man på TV kunde se hjärtskärande scener hur sjukvårdspersonal, patienter och besökare, flera av dem barn, blev offer för dessa attacker borde dessa fanatiker förlora den minsta bit av sympati som någon skulle kunna känna för deras sak.”

Bhikhu påpekar att det verkar vara hämnd för vad som inträffade i Gujarat 2002. Då mördades tusentals människor, de flesta muslimer, i upplopp mellan hinduer och muslimer. Det började med att ett 50-tal hinduiska pilgrimer blev ihjälbrända i ett par järnvägsvagnar. Det har också tidigare förekommit blodiga uppgörelser, trots att Gujarat faktiskt råkade vara icke-våldskämpen Gandhis hemstat. Bhikhu menar att det alltid är de många fattiga som drabbas värst och om avsikten med de senaste illdåden skriver han:

”Målet måste ha varit att hetsa de olika folkgrupperna att på nytt starta en ond cirkel av upplopp som skulle leda till massmord och kaos. Händelsernas silverkant var att detta inte hände den här gången. Det visar att folk har mognat och att båda grupperna är trött på upplopp och deras psykologiska och ekonomiska följder, som leder till otrygghet för alla och envar. Både hinduer och muslimer vill leva i fred.”

En annan mångmiljonstad i Gujarat är Surat vid kusten, bara några mil från de många Tuff-projekten. Bhikhu igen:

”Myndigheterna är desperat beroende av hjälp från allmänheten för att kunna förebygga terrordåd. Surat visade vägen, då härom veckan 18 bomber på olika ställen i staden upptäcktes av vanligt folk och därför kunde desarmeras i tid. Den här gången, i motsats till händelserna 2002, uppträdde delstatsregeringen ansvarsfullt, också det ett hoppfullt tecken.”

Bhikhu Vyas slutar med att citera en intellektuell indisk muslim:

Onödigt att säga, när så många liv går till spillo, barn förlorar sina föräldrar och kvinnor sina män, känns pressen på indiska muslimer. Hur kan de undgå att känna skam? Signalen är tydlig: Det var ett verk av terrorister som är muslimer och som för ett ’heligt krig’ (Jihad) för en sak som inte är värd att nämna. Inget ändamål, hur rättfärdigt det än kan vara är betjänt av att oskyldiga människor mördas. Muslimska ledare har snabbt fördömt dåden. Det hoppfulla är att indiska muslimer allt mera tar avstånd från terrorister som hävdar att de för ett ’heligt krig’ i islams namn. De säger: ’Dom där är inte muslimer, för islam predikar inte våld’ ”

Det kan tilläggas att under mordorgierna 2002 höll hinduer och muslimer trots påtryckningar fred i Valod, huvudort för Tuff-projekten. Bhikhu och Kokila Vyas är hinduer, låt vara att Bhikhu är religiöst indifferent. Deras främste medarbetare är muslimen Quddus Shaikh.

Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1197) 2008-08-10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar