lördag, augusti 23

ENSIDIG OCH MÄRKLIG ENKÄT OM FÖRINTELSER

Vi hörde just Totte Wallin sjunga om ”våren dör aldrig i Prag, se blommorna på Jan Palachs grav”. Det är en grav som ständigt smyckas med blommor av tacksamma tjecker, för unge Palachs självmord har förblivit en symbol för tjeckiska frihetsdrömmar.

Man kan förstås fråga om självmord är en vettig metod i den politiska kampen, även om några vietnamesiska munkar också brände sig till döds i protest mot det amerikanska kriget. Men Palach och munkarna passade i alla fall inte på att samtidigt mörda en massa oskyldiga, nu varje vecka en tyvärr vanlig metod.

Undrar förresten hur många som i dag vet vem Palach var. Många yngre skulle kanske gissa att han var ett ishockeysproffs, andra lite äldre skulle måhända chansa på att det rörde sig om en tonsättare.

Det är omöjligt att känna till och minnas så värst mycket av den enorma uppsjö av fakta och händelser ens från det senaste seklets historia. I likhet med diktaturer har vi i Sverige en statlig historiemyndighet, Forum för levande historia. Den har nu frågat ca 5000 lärare om deras detaljkunskaper om judarnas grymma öde under andra världskriget. Radio Tuffs Hampus Eckerman har på sin blogg www.motbilder.se granskat frågorna, av vilka han finner flera befängt formulerade. Inte undra på då att lärarna påstås ha visat stor okunnighet. Och frågorna riktades inte bara till historielärare utan till många andra lärare.

Förbluffande är det förstås att så många i enkäten inte kände till Katyn och Gulag. Bara 15 procent visste att Katyn inte var ett läger ”för att huvudsakligen mörda judar”, 54 procent visste att Gulag inte var det. Ingen har dock högt vågat fundera på vad detta kan bero på. Kan det ha samband med att just judarnas lidanden skildrats intensivt och länge av alla medier i en aldrig sinande ström av inslag, medan andra folk --förhoppningsvis med lika stort människovärde?-- som också led förfärligt under andra världskrigets massmördande inte tillnärmelsevis har fått samma empati? (I Katyn och på två andra ställen i Sovjetunionen dödades ca 14 000 tillfångatagna polska officerare 1940. Gulag var som bekant (?) den lägerarkipelag, där många miljoner sovjetiska fångar dvaldes. Om Katyn har det på www.tyresoradion.se och 91,4 MHz ett par gånger förekommit halvtimmar. Se texten på bloggen: http://vedebesegrade.blogspot.com/2006/03/katyn-en-lnge-omstridd-polsk-tragedi.html )

Föga överraskande är att många lärare i enkäten tror att Belsen och Dachau var läger där fångar massmördades. Detta har ju i decennier påståtts om Dachau och andra läger i läroböcker både på universitetsnivå och i skolornas historieböcker, skrivna eller åtminstone granskade av historieprofessorer. Jag har själv tillhört den stora skara lärare, som i åratal spridit dessa och andra politiskt korrekta historieförfalskningar.

Forum för levande historia tillkom bland annat som en följd av en enkät bland elever 1997. Dess resultat vantolkades grovt och alarmistiskt -- men trendriktigt. Intressant vore om forumet också frågade om andra hemska förintelser: Hur många och på grund av vilka dog enligt Mike Davis’ bok Late Victorian Holocaust? Massdöden i det av britterna koloniserade Bengalen 1943, var den större än i de tyska lägren det året? Hur många vietnameser och hur många amerikaner dödades under Vietnamkriget? Hur många tyskar rensades etniskt vid andra världskrigets slut och hur många av dem dog eller dödades? Vilka sexsiffriga tal behövs för att ange hur många japanska och tyska barn som dödades av allierade bomber under kriget? Många liknande frågor kan ställas.

I Radio Tuff tystar vi inte ner eller –för att använda ett kvasireligiöst ord-- ”förnekar” några förintelser. Att till och med historiker stavar en förintelse med stor bokstav och i bestämd form lurar oss inte att tro att det är den enda som inträffat.
--------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1199) 2008-08-24

11 kommentarer:

  1. Anonym2:01 em

    Radio Tuff säger sanningen påstår Åke Sandin - varför tiger han då om 11 september 2001?

    Läs vad journalisten Christopher Bollyn tagit reda på:
    The Architecture of Terror: Mapping the Israeli Network Behind 9-11
    Written by Christopher Bollyn
    Thursday, 24 July 2008


    Varför tiger Åke Sandin om detta?

    Varför döljer han detta? Vems intresen går han? Eller är han bara okunnig? Vill inte veta?

    SvaraRadera
  2. Anonym2:25 em

    Åke Sandin är som strutsen - vill inte se - stoppar huvudet i sanden.

    Dennis Cuddy kan berätta för de som vill se:
    http://www.newswithviews.com/Cuddy/dennisA.htm

    Det går att lyssna på och se en intervju med Antony Sutton för att få veta 1900-talets historia:
    http://video.google.com/videoplay?docid=6244851259954264539

    Och det går att läsa vad Antony Sutton tagit reda på:
    • Wall Street and the Rise of Hitler by Antony C. Sutton (1976, 14 parts)
    How western capitalists funded Hitler and National Socialism
    • Wall Street and the Bolshevik Revolution by Antony C. Sutton (1974, 12 parts)
    How western capitalists funded Lenin, the Bolsheviks, and the Soviet Union


    MEN Åke Sandin vill inte veta! Förhoppningsvis finns det ANDRA som vill veta!

    11 september 2001 var en bluff - genomförd av Israel - USA och Storbrittanien. Det var starten på det fjärde världskriget - ett nytt folkmord:
    http://www.historycommons.org/project.jsp?project=911_project
    http://bollyn.com/index/?id=10095

    LÄS SJÄLV! SÖK SJÄLV! AVGÖR SJÄLV! SKAPA DIN EGEN BILD! FÖRSTÅ ATT MEDIA TIGER!

    Ett år före 11 september 2001 skrev Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz med flera i PNAC - Project for the New American Century om ett NYTT PEARL HARBOR i Rebuilding Americas Defenses

    LÄS PÅ SIDAN 63 VAD INTE SVENSKA MEDIA TIGER OM:
    Further, the process of transformation,
    even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.

    LITA INTE PÅ MEDIA SOM TIGER! SÖK SJÄLV! BÖRJA DISKUTERA!

    SvaraRadera
  3. Anonym2:33 em

    Further, the process of transformation,
    even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.


    Det är vad svenska media fullständigt tiger om - DET NYA PEARL HARBOR - som finns att läsa om i Rebuilding Americas Defenses.

    TYVÄRR ÄR DE FLESTA SLAVAR UNDER MEDIA - Media som tiger om 11 september 2001. Inte informerar oss.

    Internet gör det möjligt för oss att ta oss ur mediaslaveriet.

    Det är dock svårt att hitta på Internet men det går.
    SÖK SJÄLV PÅ "NEW PEARL HARBOR" - börja förstå lite mer om 11 september 2001 - starten på det fjärde världskriget - det nya folkmordet.

    SvaraRadera
  4. Anonym10:37 em

    Åke Sandin skriver så här:
    Vilka sexsiffriga tal behövs för att ange hur många japanska och tyska barn som dödades av allierade bomber under kriget? Många liknande frågor kan ställas.

    I Radio Tuff tystar vi inte ner eller –för att använda ett kvasireligiöst ord-- ”förnekar” några förintelser. Att till och med historiker stavar en förintelse med stor bokstav och i bestämd form lurar oss inte att tro att det är den enda som inträffat.

    MEN VARFÖR BERÄTTAR HAN DÅ INTE DET HÄR?
    THE SECRET HISTORY OF THE ATOMIC BOMB
    WHY HIROSHIMA WAS DESTROYED
    The Untold Story by Eustace C. Mullins June 1998

    SvaraRadera
  5. Anonym11:00 em

    Åke Sandin frågar:
    "Hur många tyskar rensades etniskt vid andra världskrigets slut och hur många av dem dog eller dödades?"

    MEN VARFÖR FÖRSÖKER HAN INTE GE ETT SVAR? DET FINNS DE SOM KAN SVARA!

    General Dwight Eisenhower
    A hero who saved us from Nazis?
    Or a Mass Murdering Zionist?


    Have you seen the evidence that Eisenhower deliberately murdered about 1 million German soldiers after Germany had been defeated in World War II?

    Varför inte berätta hela historien Åke Sandin? Låta människor själva avgöra vad de ska tro på! Uppmana människor att söka själva. Själva försöka förstå.

    Varför inte berätta om David Cole för att låta människor själva avgöra!
    David Cole video 1
    David Cole video 2

    Åke Sandin vet mer än de flesta - han skriver bra - problemet är väl att de flesta är så mycket okunnigare än Åke Sandin.

    SvaraRadera
  6. Anonym10:31 em

    Inte ett svar!
    Vem har tystat er?
    Varför är ni så okunniga?
    Är ni lurade?
    Varför kan ni inte svara?

    Är ni bara sketna positivister? Förstår ni inte att positivismen har lurat er! Positivism är bara ett ord/ljud! Försök fatta! men ni lär väl bara bli sura! Vad är det för fel med att vara positiv?

    Folkbildningen och arbetarhemmet
    Institutet var i högsta grad inriktat på ”huvudfrågan”. Hela verksamheten genomsyrades av den idévärld som var Nyströms, han hade redan som ung kommit i kontakt med Auguste Comtes positivistiska tankesystem, som innebar en tro på mänsklighetens förmåga till utveckling, och denna utveckling skulle vila på vetenskaplig grund. Därför måste arbetarna bibringas bildning. Dessutom innebar postivismen att man tog avstånd från det kyrkliga inflytande, som länge behärskade till exempel folkskolan. Härutöver hade Nyström ett patos för nykterhet.

    Saknar ni mål i mun? Är ni bara positiva?

    SvaraRadera
  7. Anonym1:31 em

    Man blir lycklig!, efter lite Googlande dyker det upp ett av fötryckardrogen konserverat ansikte på webben, Åke Sandin du lever! inte snubblat i sandalerna, inte slagit ut tänderna med det evigt dinglande peacemärket du har runt halsen under kärleksakten! Sydafrika är demokratiskt, IRA har lämnat in vapnen och Sovietunionen står inte längre för 82% av intäkterna till Green peace, jag lyfter på hatten för dig och jag måste erkänna att jag blev glad att du lever men inte att dina åsikter gör det... det var trots all 26 är sedan vi senast träffades......när du var min lärare.
    Be Cool:-)

    SvaraRadera
  8. Anonym6:41 em

    Hördu mr anonym,

    strutsar talar man om när den pippifågeln ifråga ej själv mäktar med att visa sig i annat än ett dimmigt töcken av just anonymitet.

    När samma stackars fågel, den kan ej flyga, ej heller själv redogöra för det den klagar över, utan i en istället ofärdig, närmast genant klantig formuleringsförmåga likaledes tankeförmåga, ej svarar på sina egna frågor. Ej heller utveckla ämnet.

    Försök istället visa dina medmänniskor hur "lite struts du är" genom att presentera dig, och själv utveckla ditt ämne. Det ska du väl kunna klara av? När du nu har lyckats komma så långt att du länkar till andras texter samt i så pinsamt många inlägg säger samma sak. Tänk istället kostruktivt och handla ansvarsfullt. Lycka till!


    (nej, jag kommer inte att svara, det räcker så gott med vad jag har skrivit här)

    SvaraRadera
  9. Anonym10:14 em

    Saknar ni mål i mun? Är ni bara positiva? undrade jag.

    Åtminstone två personer verkar ha mål i mun - är inte enbart positivister. SÅ ROLIGT! Det kanske kan bli en diskusion här på Åke Sandins blogg!

    Åke Sandin verkar ju ändå kämpa för fred och frihet!

    Men om man följer de länkar som finns här så tror jag var och en börjar fundera. Hur ser vår 1900-talshistoria ut egentligen?
    Varför har vi inte fått reda på vad Antony Sutton berättar?
    Varför har vi inte fått reda på vad Christopher Bollyn har att berätta?

    Åke Sandin för ett resonemang om viktiga frågor - men varför stannar Åke Sandin upp i sina resonemang - varför går han inte vidare till vad Sutton och Bollyn har att säga?

    Vi behöver få igång en diskussion om vår historia! Första och andra världskriget. Det tredje världsktiget = det kalla kriget. Och sen det fjärde världskriget som 11 september 2001 såg till att starta.

    LÄS SJÄLV vad Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz med flera i PNAC - Project for the New American Century skrev i september 2000 i Rebuilding Americas Defenses på sidan 63:
    Further, the process of transformation,
    even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.
    VARFÖR TIGER SVENSKA MEDIA OM DETTA? VARFÖR TIGER ÅKE SANDIN OM DETTA? VARFÖR TIGER DE FLESTA ANDRA OM DETTA? VARFÖR DISKUTERAS INTE DETTA?

    Det finns de som inte tiger - det finns de som berättar vad det handlar om:
    Ex-CIA director: U.S. faces 'World War IV'
    Thursday, April 3, 2003 Posted: 2202 GMT ( 6:02 AM HKT)
    LOS ANGELES, California (CNN) -- Former CIA Director James Woolsey said Wednesday the United States is engaged in World War IV, and that it could continue for years.


    Varför finns det ingen diskussion om det som borde angå oss alla?

    SvaraRadera
  10. Anonym10:31 em

    Eftersom media tiger! så är detta mycket svårt att förstå - KUNSKAPEN FINNS PÅ INTERNET - men Internet är stort!!! Vad ska man tro på?

    Jag hoppas på en diskussion för att förstå vad media tiger om. För att få en utgångspunkt för den diskussionen så tycker jag ni ska titta på en videoserie från BBC som heter
    THE WAR PARTY

    Efter att ha tittat och lyssnat till de här fem delarna av BBC serien THE WAR PARTY så tror jag de flesta har förstått mer - förstått vad svenska media tiger om!

    LÅT OSS FÅ IGÅNG EN DISKUSSION OM DET SOM BERÖR OSS ALLA! VÅR HISTORIA - VÅR NUTID OCH VÅR FRAMTID!

    SvaraRadera
  11. Anonym6:14 em

    Varför orkar inte en förbannad pacifist läsa vad journalisten Christopher Bollyn tagit reda på om 11 september 2001? Istället viftar han bort det här:
    The Architecture of Terror: Mapping the Israeli Network Behind 9-11

    Bryr sig inte en förbannad pacifist om vad som startade fjärde världskriget?

    En förbannad pacifist borde väl försöka STARTA EN DISKUSSION OM DET SOM HÄNT! LÅTA OSS FÖRSÖKA FÖRSTÅ VAD och VILKA som låg bakom 11 september 2001 som sen gick vidare med krigen i Afghanistan och Irak.

    De människor som 1933 fick reda på Riksdagshusbranden i Berlin borde väl startat en diskussion? Kanske några enstaka försökte - men nu med Internet är det så mycket lättare att diskutera - försöka förstå.

    SvaraRadera