lördag, augusti 23

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1199) 08-08-24 till....

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som entusiastiskt kommenterar att över 260 000 kr hittills i år har kommit in till Tuff-projekten i Indien, inte minst tack vare solidariska insatser från fem skolor. Han skriver: ”Fina resultat och underbara prestationer av våra systerskolor. De är följden av beundransvärda ansträngningar från lärare och elever och den fina samordningen från Tuff. Pengarna räcker till att driva flera skolor i Dharampur och till vårt ambitiösa program att plantera ännu flera mangoträd i de hundratals fattiga byarna. Var snäll att i Radio Tuff gratulera skolorna och framför våra hjärtliga välgångsönskningar.” Bhikhu har skickat en längre text med anledning av att Radio Tuff nästa vecka har sin sändning nr 1200 söndag den 31 augusti och sedan ska vi kl 18 gå till restaurangen Lucky House i Tyresö Centrum för att fira radiojubileet litegrann. Alla är välkomna men hör av dig i förväg du som kommer!

....till Svenska Dagbladet, som (20/8) publicerar en artikel med rubriken ”Rädsla driver Ryssland i Georgien”. Den är skriven av Ebba Sävborg, tidigare Moskvakorrespondent och analytiker vid UD. Det ser mörkt ut för relationerna mellan Ryssland och omvärlden, anser hon och fortsätter: ”Man behöver inte hålla med Ryssland om dess argument men man måste åtminstone försöka begripa vad de bottnar i. Hittills verkar bedömningarna av de olika parternas agerande i Georgienkrisen snarast ha hämtats från det fornfranska eposet Rolandssången: ’De kristna har rätt och hedningarna har fel’ ”

....till republikanen Pat Buchanan, 1992 och 1996 nominerad till amerikansk president, som nu skriver: "Amerikanska folket ska vara evigt tacksamma till det ’gamla Europa’ för att ha grusat Bush/McCains planer att få med Georgien i Nato. Om Georgien tillhört Nato när Micheil Saakasjvili nvaderade Sydossetien, skulle vi befinna oss öga mot öga med Ryssland just nu - mitt i ett krig i Kaukasus, där Rysslands överlägsenhet är lika stor som USA:s i Karibien under Kubakrisen. Om rysk-georgiska kriget bevisar något, så är det vansinnet i att ge oberäkneliga hetsporrar i ombytliga nationer möjligheten att dra in USA i krig." En ros också till Jan Viklund som tipsat oss om detta uttalande

....till Göteborgs-Postens Håkan Boström, vars krönika (18/8) har rubriken ”Rysskräcken är kontraproduktiv”. Det finns anledning att fördöma ryskt övervåld, anser han och tillägger: ”Men kritik bör vara nykter och konsekvent för att vara trovärdig. Den georgiske presidenten, Micheil Saakasjvilis, beslut att med våld återta utbrytarrepubliken Sydossetien och beordra raketanfall mot dess huvudstad Tschinvali, har mötts med en förvånansvärt överslätande attityd. Enligt vad som hittills framkommit var det trots allt denna inledande offensiv som skördade de flesta civila dödsoffren.” Han skriver också ”Samma röster som ivrigast försvarade Natos ingripande mot Serbien i syfte att beskydda kosovoalbanerna, fördömer nu ensidigt Rysslands ingripande mot Georgien (....) Att oförblommerat måla ut ryssarna som ’onda’ gagnar vare sig freden eller de demokratiska krafterna i Ryssland.”

....till Hampus Eckerman, sedan många år ovärderlig medarbetare i Radio Tuff. Nu analyserar han skärpt den lärarenkät som Forum för levande historia offentliggjorde i veckan. Hampus’ läsvärda kritik finns på hans blogg http://motbilder.se/

....till huvudledaren i Dagens Nyheter (21/8), som har rubriken ”Ful fint för en god sak”. Där sägs bland annat: ”Forum för levande historia begår en synd som många andra begått tidigare. Exemplen är otaliga på myndigheter, partier, företag och organisationer som ställer ledande eller vilseledande enkätfrågor för att främja egna särintressen. Det som gör saken allvarligare den här gången är att ämnet är så viktigt. Det är ovärdigt att förvandla miljontals människors död och lidande till spetsfundigheter som ska få myndigheten själv att framstå som betydelsefull. För naturligtvis är det detta som är ärendet”

....till två professorer, Ulf Bjereld och Sverker Oredsson. Bjereld säger nu på tal om den omdiskuterade lärarenkäten: ”Frågorna mäter inte någon djupare förståelse (.....) Det viktiga är att det ohyggliga inte ska hända igen. Vi vill förstå varför det hände men det är inte lika viktigt att veta vilka läger som dödade på vilket sätt” Oredsson påpekar: ”Ska man mäta kunskapsnivån måste man fråga om flera händelser under 1900-talet”.

....till till minnet av den unge tjeckiske studenten Jan Palach, som i protest mot Warszawapaktens ockupation 1968 brände sig till döds i Prag. I torsdags den 21 augusti var det 40 år sedan Dubceks försök att införa ”socialism med mänskligt ansikte” krossades. Vi ska därför höra Totte Wallin. när han i en gammal inspelning hyllar Prag och Palach.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar