lördag, augusti 2

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1196) 08-08-03 till....

....till Göran Greider, som (DN 26/7) skriver under rubriken ”I ondskans namn. Vi förfasas allt mer men förstår allt mindre” Han påpekar att hela vårt samhälle är genomsyrat av ”ondskans terminologi”. Han skriver: ”Det ondskeparadigm som lagts över såväl storpolitik som samhälle under de senaste decennierna är till själva sitt ursprung politiskt konservativt. Just därför klarar sig president Bush, eller för den delen Tony Blair –som aktivt bidragit till att hundratusentals civila dött i de anfallskrig de var med och startade—från att förknippas med ondska för ingen skulle ju drömma om att uttala deras namn med samma demoniserande energi som när namnet på en sexualbrottsling uttalas. Trots att Guantanamos eller Abu Ghraibs ’ondska’ knappast står efter Anders Eklunds. Redan på 80-talet talade Ronald Reagan om Sovjetunionen som Ondskans imperium med det skulle dröja till 90-talet innan denna religiösa terminologi på allvar slog igenom i politik och medier”

....till utrikesminister Carl Bildt, som (SvD 26/7) på tal om Bosnien 1995 och Daytonavtalet bland annat skriver: ”Det tillhör den moderna tidens myter att det var amerikanska bombningar som levererade genombrottet, men till och med CIA:s senare publicerade analyser visar att det i grunden var ett politiskt arbete som ledde till ett politiskt genombrott redan innan de första bomberna föll”. Trevligt med en moderat toppolitiker som vågar framhålla att diplomatiska ansträngningar är bättre än till och med amerikanska bomber

....till Johan Croneman i DN (25/7), på tal om den för barnamorden i Arboga misstänkta kvinnan: ”Det där nedlåtande ’tyskan’ har vi vant oss vid så till den milda grad att det nästan känns helt självklart; det får liksom representera allas vårt tyskhat. Det finns definitivt en värdering i att välja ’tyskan’ i stället för den ’tyska kvinnan’ ” Fyra dagar senare (29/7) funderar Croneman så här: ”För övrigt är det varje sommar en kanonnyhet att algblomningen hotar världen. Det har väl inget att göra med att 90 procent av Stockholms medieelit bor just där – i Stockholms skärgård och på Gotland?”

....till Stefan Lindgrens veckomagasin Ryska Posten, som skildrar ryska mediers kommentarer till gripandet av bosnienserben Radovan Karadzic. De nämner att i slutet av juni släppte domstolen i Haag (ICTY) Nasir Oric, bosnienmuslimernas befälhavare i Srebrenica, vars styrkor använt FN:s beskydd till att utföra nattliga räder mot omgivande serbiska byar, och som begått många grymheter mot civila. I april frikändes den tidigare premiärministern i Kosovo och före detta UCK-ledaren Ramush Haradinaj, trots att tribunalen i sin dom noterade att flera av åklagarens vittnen mystiskt omkommit innan de kunde komma till Haag för att avge sina vittnesmål.

....till Mona Stenberg i Skärholmen som till Tuffs Indienkonto, pg 79 36 36 -2 skickat 1200 kr från en loppis i Riddarhyttan

....till tuffaktivisten Erika Husberg, som viker papperstranor för utdelning nu på lördag 9 augusti vid Tuffs bokbord i Tyresö centrum. Den dagen är det 63 år sedan en atombomb förintade den japanska staden Nagasaki med uppåt hundra tusen dödade civila. Papperstranor är den japanska symbolen för de överlevande från Hiroshima och Nagasaki. Det finns en rörande historia om lilla Sadako som vek papperstranor i hopp om att överleva den leukemi hon fick från atombombens radioaktiva strålning.

....till en annan tuffaktivist, Ingrid Hellgren, som i fredags fyllde väldigt jämt. Hon gör jättefina insatser för fred och solidaritet och liksom den bortgångne Roland Schütt kan hon med rätta hävda att hon mentalt har förblivit en skärpt tonåring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar