....till Mustafa Can, själv kurd-svensk, som i DN (30/8) försvarar Ingmar Karlssons bok ”Kurdistan. Landet som icke är” mot ilskna kurd-svenska kritiker. Han ger inte mycket för ledarna i irakiska Kurdistan. Dessa USA-stödda män kännetecknas av nepotism och korruption, menar han, och därför vinner islamistiska partier terräng. Han varnar för att exiltillvaron ofta genererar nationalism: ”Människor avskurna från sina länder, uppryckta ur sina sammanhang, riskerar att minnas och glömma selektivt (....) Identitetssökande barn som behöver sitt folks utsatthet som den trygga referensen i en svekfull omvärld för att känna sig palestinska, kurdiska, judiska, assyriska, kosovoalbanska, kroatiska, bosniska....” Mustafa Can citerar också den turkiske författaren Orhan Pamuk, som 2005 åtalades för att ha ”kränkt den turkiska nationen” och året efter fick Nobelpriset: ”När man bryter mot samhällets regler...när man likt ett nyfiket barn....utforskar förträngda sidor av världen, är det oundvikligt att man åsamkar sin familj, sina vänner, sina kollegor och landsmän en del obehag”
....till fredsforskaren Jan Öberg som (28/8) bland annat skriver: ”Ryssland, som alltmer ses som det stora nya hotet, mot vilket Nato måste samla sig, har militärutgifter som utgör 5 % av Natos, 7 % av USA:s och 13 % av EU:s” Öberg citeras utförligt i krönikan om en stund.
....till Svenska Dagbladet som (3/9) ger den förre finländske statsministern och presidenten Mauno Koivisto en helsida där ordet ”ubåtshysteri” finns redan i rubriken. Han skriver bland annat: ”Vi fördömde inte de sovjetiska kränkningarna, och sett ur dagens perspektiv förefaller det, som om vi hade gjort rätt”. Och vidare: ”När man i oktober 1982 inledde en tidigare aldrig skådad ubåtsjakt började svenskarna se främmande fartyg lite varstans” Senare i Radio Tuff hörs Seppo Isotalo kommentera Koivistos synpunkter.
....till Gustav Wibom i Medborgargruppen i ubåtsfrågan, som nu glatt e-postar: ”I och med galeasen Amalias nu bevisade närvaro vid Mählsten har alla våra motståndares argument fallit till stoft. Till och med Emil Svensson och Carl Bildt håller tyst. Hela etablissemanget var övertygat om Sovjets skuld och satte Sverige på krigsfot. Hela den normala oppositionen i politik och media svek . Man betraktade de få tvivlarna som fosterlandsförrädare. Ett oerhört angrepp på vår demokrati. Hut har dock gått hem.”
....till Svenska Dagbladet som (31/8) har rubriken: ”Höjden av hyckleri av utrikesministern”. Det är professor Robert Nilsson som kritiserar Carl Bildts skarpa uttalanden om Rysslands operationer i Kaukasus. Nilsson skriver bland annat: ”I ett anfall av selektiv minnesförlust förtränger Bildt och Reinfeldt det faktum att det var Mikheil Saakasjvilii som initierade en öppen militär aggression genom en brutal förintelse av Tschinvali, Sydossetiens huvudstad med mer än 30000 invånare (,,,) Vissa tyckare har jämfört de ryska militära operationerna med invasionen av Tjeckoslovakien 1968, en fullständigt barock parallell, som till och med Tjeckiens president, Vaclav Klaus, tagit avstånd ifrån.”
....till folkrättsprofessorn Göran Lysén som i SvD (31/8) skriver under rubriken ”Ryssland bröt inte mot folkrätten” Han skriver bland annat: ”Politiskt var det ganska givet att Ryssland inte skulle låta sin bakgård förbli obevakad för västligt inflytande. USA har aldrig lämnat sin obevakad.”
....till Svenska Freds’ ordförande Anna Ek och Läkare mot kärnvapens Gunnar Westberg, som i Sydsvenskan (1/9) skriver under rubriken ”Indien kapprustar”. Det handlar om att Indien, som valt att ställa sig utanför ickespridningsavtalet om kärnvapen NPT, nu begär långtgående undantag från de regler, som normalt tillämpas. De skriver bland annat: ”Skulle avtalet mellan USA och Indien bli verklighet innebär det att Indien får tillgång till civil kärnteknologi utan att behöva ansluta sig till ickespridningsavtalet. Det råder knappast någon tvekan om att avtalet skulle öka Indiens möjligheter att producera långt fler kärnladdingar varje år jämfört med idag. Men avtalet har inte bara effekter på det indiska kärnvapenprogrammet. Om avtalet godkänns innebär det sannolikt leda till en kraftigt ökad kapprustning i Sydasien”.
....till Aftonbladet som (1/9) skriver om Erik Erikssons nyutkomna bok om Vietnamkriget. Artikelrubriken säger allt: ”Meningslöst jävla lidande är vad krig är”
....till den brittiska tidningen The Guardians Peter Wilby, som (18/8) skriver under rubriken ”Georgien vann PR-kriget” Han citerar tidningen The Independents Mary Dejevsky, som säger: “Det är svårt att hävda att det finns en lag för att hjälpa albaner i Kosovo men en helt annan för ryssar och osseter i Georgien”
....till alla tappra Tuff-aktivister som i lördags (6/9) stod utanför Tyresö Centrum och krängde loppmarknadsprylar. Eftersom jag själv bara deltog som stadsbud och bar grejer till och från Tuff-lokalen och inte är särskilt intresserad av att köpa prylar får jag väl sätta in ett belopp på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 med förhoppning att andra gör likadant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar