fredag, september 19

HAMPUS ECKERMAN PÅ BETTET

I tidningarna kan jag läsa att Sverige nu kommer att tvingas rusta upp försvaret. Det är slutsatserna av det senaste kriget i Georgien. Nå, jag kan inte annat än hålla med.Om Sverige exempelvis i ett försök att ta över Åland skulle gå till anfall mot den ryska flottan skulle det inte alls räcka med dagens försvar. Georgien-krisen har utan tvekan lärt oss att man inte ska anfalla Ryssland utan att ha ordentlig beväpning. Det kunde förvisso redan Karl den XII och Gustav III ha lärt oss, men nog är det roligt att försvarsministern hellre lär sig från utlandet.

Om vi däremot inte ska anfalla Ryssland har jag svårare att se vad vi har att lära oss av Georgien-krisen och då saknas också en anledning att rusta upp.I Georgien har annars fransmännen klantat till det rejält. I alla tidningar har vi kunnat läsa om attGeorgien anklagat Ryssland för att ha brutit mot fredsavtalet genom att ha trupper i Georgien, samtidigt som Ryssland menat sig följa det till punkt och pricka. Båda har rätt, hur kan nu det komma sig?Jo, fredsavtalet undertecknades på franska med separata översättningar till ryska och engelska som getts till Ryssland resp. och Georgien. I det ryska avtalet står det att buffertzoner får utformas gällande säkerhet *för* Sydossetien och Abchazien. I det engelska avtalet att de får utformas *i* Sydossetien och Georgien. Där den ryska översättningen ger tillåtelse till trupper på georgisk mark gör inte den engelska det. Inte undra på att folk sliter i sitt hår.

Bland andra krigiska människor har vi socialdemokraterna. I två delrapporter om Sveriges säkerhet menar de att man då säkerhetsrådet är blockerat ska kunna strunta i att få FN-mandat för att göra "fredsbevarande insatser", en vanlig formulering för krig mot fattiga länder. Detta ska göras för att stärka FN.Ett stärkt FN är alltså ett ignorerat FN ur socialdemokratisk synvinkel. Den socialdemokratiska logiken utövas med glädje på krigen i Irak, Tjetjenien och Vietnam. Alla tillfällen då säkerhetsrådet mycket riktigt var blockerat. Fast det är klart, om svenska vapen får användas mot andra länder ger det i alla fall en inkomst till svensk krigsindustri. Sånt glädjer säkert socialdemokraterna när de vill stärka FN genom att ogiltigförklara organisationen.

USA-valet kan bli ett riktigt spektakel i juridik och rättshaveri, som får frågan om presidenters oralsex att blekna, om John McCain blir vald till president. Det är nämligen osäkert om han ens får bli vald.John McCain är nämligen inte född i USA, utan i Panama eller mer tydligt, i den kanalzon som USA förvaltade enligt ett olagligt avtal som de mutat sig till från Panamas dåtida Washington-ambassadör. Och här kommer problemet: I den amerikanska konstitutionen står det att endast en "naturligt född medborgare" får bli vald till president. Ingen vet vad naturligt född innebär? Son till två amerikanska föräldrar? Född inne i USA? Tolkningarna är otaliga och blir McCain vald finns det risk att alltihopa dras upp i domstol.

Eller risk och risk - med tanke på att McCain vill bomba Iran till förintelse och hans vice-presidentkandidat tror att Gud är på USA:s sida i mordet på över en miljon irakier, så är det nog trevligt om så mycket grus som möjligt kan kastas i McCains kampanjmaskineri
------------------------------------------
Hampus Eckerman för Tyresö U-lands och FredFörenings Radio Tuff (nr 1202).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar