fredag, september 19

RÓSOR från RADIO TUFF (nr 1203) 98-89-21 till....

....till Svenska Dagbladet som på sin debattsida Brännpunkt (14/9) publicerade en mycket läsvärd artikel av Tyresöbon Bror Perjus. Den har rubriken ”MOBILISERA GLOBALT MOT MAKTELITEN”. Han påpekar bland annat: ”Världen styrs idag av en elit på cirka 6 000 personer; politiska ledare, internationella tjänstemän, höga militärer och terroristledare (!) inom exempelvis al-Qaida och Hizbollah. Men ledarna på affärs- och finansområdena, särskilt de som äger vapenindustrin, utgör en elit inom eliten.” Perjus påminner om att Carl Bildt förklarat att ingen vinner på krig. Det är inte sant menar Perjus: ”Vinnare är diktatorer, auktoritära politiska ledare och höga militärer i öst och väst, i nord och syd. Deras makt ökar när människor blir rädda och hatiska. Men krigens allra största vinnare är ägarna till den industri som förser militären med stridsvagnar, skjutvapen, kulsprutor, bomber, granater, missiler och landminor, satelliter, datorer, olja, bilar, båtar och flyg – alltså den globaliserade ekonomiska eliten som får nya skattefinansierade beställningar, mera makt och ännu större vinster.” (Bror Perjus hörs under en halvtimme på http://www.tyresoradion.se/ 4 ggr per dygn till den 28 sept)

...till Lars-Gunnar Ekegärd i Uppsala som e-postar till Radio Tuff: ”Sätt gul pestflagga på svenska militärindustriella komplexet

....till lokaltidningen Mitt i Tyresö, som i senaste numret har en stort uppslagen artikel om Eva Onegård med anledning av hennes utställning av hantverk i tovad ull i Trollbäckens bibliotek. Där berättas också om vilket helvete Eva som 15-åring hade det i Hinterpommern, när beundrade segrare härjade som svin. För flera år sen berättade Eva på Tyresöradion om sina hemska upplevelser, en halvtimme som är en av de mest minnesvärda av de tusentals som sänts.

....till Kristna Fredsrörelsen som tillsammans med flera andra kristna grupper högtidlighöll den Internationella Fredsdagen den 21 september genom att i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm arrangera samtal om vapenexporten följd av en mässa.

....till fredsaktivsten Martin Smedjeback, som påpekar att Sverige genom sin vapenexport spelar en destruktiv roll i världen. Han berättar om en ny kampanj med namnet ”Avrusta!”. Och han uppmanar: ”Tillsammans avrustar vi Sverige” (Se http://www.avrusta.nu/ )

....till Svenska Freds’ ordförande Anna Ek, som i ett pressmeddelande (13/9) tycker att regeringen sänder dubbla budskap i försvarsfrågan. Hon menar att Försvarsberedningen kom med välgrundade förslag och slutsatser, som inte borde slarvas bort av regeringen. Anna Ek påpekar: ”Det är bra att man genomför besparingar på materielsidan, men 2,3 miljarder är alldeles för lite. Försvarsmakten är i dag kraftigt överdimensionerad och besparingar till förmån för civila konfliktförebyggande insatser borde ha varit möjliga”

....till Agneta Norberg, som i e-post berättar om kampanjen ”LÄMNA HIMLEN I FRED”. Amerikanen Bruce Gagnon har tagit initiativ till ett nätverk mot militariseringen av rymden. Han föreläser tisdag den 23 september kl 19 i ABF-huset, Sveavägen 40 i Stockholm. (Se också http://www.space4peace.org/ )

....till Tuffs styrelse, som sammanträdde torsdag den 18 september som vanligt under mysiga former och med konstruktiva förslag på kommande verksamhet. Nästa arrangemang är en träff i diskussionscaféet Filosofika tisdag den 30 september kl 19. Ämne: ”Varför är sporten så dominerande?” Plats: Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. (Två från styrelsen, Sylvia Ljungdahl och Erika Husberg, hörs senare i detta Radio Tuff)

....till de många solidariska som betalat medlemsavgiften till Tuff, 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem och till dem som skickar gåvor till Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Ditt stöd är oerhört uppmuntrande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar