lördag, september 6

BENGT SVENSSON FÖR RADIO TUFF I SAN FRANCISCO:

BENGT SVENSSON FÖR RADIO TUFF I SAN FRANCISCO:

Hej alla lyssnare!
Första måndagen i september betyder Labor Day och ledigt för många. Dagen efter Labor Day börjar traditionellt höstterminen i amerikanska skolor. Men nu har man kommit på att lärarna och deras elever latar sig för mycket om somrarna, så så nu brukar skolan börja den sista måndagen i augusti i stället eller ännu tidigare.

I Golden Gateparken var det en "slow-food-festival" idag. Alltså motsatsen till snabbmat, "fast food". Själv var jag dock för slow eller slö för att ta mig dit. Det cyklas som aldrig förr i San Francisco, och jag tror mig märka att det är lättare att hitta parkering.

Under ett halvt sekel efter andra världskriget flyttade de välbeställda ut ur innerstäderna till villor i förstäderna, som byggdes allt längre bort och bredde ut sig över allt större områden. Det kallas "sprawl" och förutsatte allt större motorvägar och evigt billig bensin. Innerstäderna förslummades av fattigdom och kriminalitet och allt mindre skatteinkomster. Men trenden tycks ha vänt. Nu planeras för kollektivtrafik och tät bebyggelse. En modern järnväg ska byggas mellan San Francisco och Los Angeles. Nu trafikeras den 60 mil långa sträckan med ett passagerartåg om dagen. Det heter Pacific Starlight och glider majestätiskt fram med en snitthastighet på 50 km i timmen.

Annars är det fru Palin, som väckt uppseende de senaste dagarna. McCains vicepresidentkandidat, alltså. Hon jagar älg, rapporteras det, hennes make har åkt dit för rattfylleri, och den 17-åriga dottern är gravid trots mammas sexförbud utanför äktenskapet.

Precis som i Harvaremåla, alltså: Farsan tar sig ett järn, och morsan är ute på älgjakt, medan dottern går på bygden och blir på tjocken. Fru Palin verkar vara ett rekorderligt fruntimmer, och det skulle inte förvåna mig om hennes förfäder härstammar från just Harvaremåla.

Frågan är nu vem jag ska rösta på.

McCain verkar vilja bomba Iran, medan Obama tycks luta åt att det vore bättre att bomba Pakistan. Vem fru Palin vill bomba har hon ännu inte avslöjat, men det kommer väl. Joe Biden, Obamas vice, talade hänfört om hur bra allt skulle bli, om man bombade Irak, men det var 2002 och 2003. Nu tycker han det var en dålig ide och verkar satsa på att bomba Afghanistan och kanske Ryssland i stället, men på ett mycket smartare sätt än president Bush bombade Irak.

Så ni förstår att det blir svårt för mig att välja i det här rika utbudet av åsikter, men fru Palin är den enda, som väcker nostalgiska minnen från min lyckliga uppväxt i Harvaremåla.
-----------------------------------------------------------
Bengt Svensson för Radio Tuff (nr 1201) i San Francisco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar