fredag, maj 25

SVENSKA FREDS, EN 124-ÅRING KÄMPAR VIDARE

Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) tillhör världens äldsta ännu existerande fredsorganisation, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Den grundades 1883 och har i pingst sin 124:e årskongress, den här gången i Malmö. Det krävs en viss och beundransvärd uthållighet för att en förening skall kunna verka i så många år, överleva motsättningar och kämpa vidare under skiftande förhållanden och trender.

Det kanske trots allt beror på att alla någorlunda normala människor --antingen de är vänster eller höger, kristna, muslimer, buddhister, judar eller ateister-- anser krigets metod, massmord på medmänniskor, vara det grövsta av brott eller synder. Men visst är det konstigt att man under åberopande av de tjusigaste politiska eller religiösa avsikter så ofta startar krig och annat massdödande av människor.

Allra konstigast är att inte ännu flera blir medlemmar i fredsrörelser. Vi kan ju inte låtsas att vi inte vet om att världen är nedlusad med kärnvapen och andra läskiga massmordsredskap.

En förklaring till att Svenska Freds har klarat sig så länge kan vara att den är oberoende av politiska och religiösa bindningar. Alla slags människor är välkomna som medlemmar och toleransen mot oliktänkande har i regel varit hög.

Det är omöjligt att vara engagerad i alla fredsfrågor överallt i världen. I dag gör Svenska Freds berömvärda insatser mot landminor, klustervapen och vapenexport liksom för mänskliga rättigheter i Östeuropa. Men organisationen ligger lågt om de kanske mest brännande krisområdena, såsom Irak, Afghanistan och Palestina. Inte heller har icke-våldsligt försvar varit i fokus på länge.

I Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) har vi ofta haft en annan inriktning än moderorganisationen. Det gäller inte bara det för en lokalförening omfattande biståndet till Indien och andra länder utan också en mindre ängslig inställning till världens i särklass ledande militaristiska supermakt och alla dess anhängare.

På årskongressen nu tycks ett nytt idéprogram vara i centrum för diskussionerna. Det kan faktiskt vara ett svaghetstecken, för det är lättare att presentera tjusiga idéer än att jobba konkret mot krig och för en mera rättvis värld. Egentligen kunde en enda mening duga som idéprogram:

”Vi ska jobba för att ingen människa dödas eller dör i onödan”
-----------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio TUFF (nr 1134) 2007-05-27

PS: Texterna från Radio Tuff sänds på e-post bland annat till Svenska Freds och dess lokalföreningar. Det är konstigt att inga reaktioner från det hållet kan noteras

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar