fredag, maj 25

MARIANNE STIEGER: Grodsång, sydspetsen, krig

MARIANNE STIEGER: Grodsång, sydspetsen, krig

Kära lyssnare!

Att bo så här bland trädtopparna har sin charm. I morse, när jag tittade ut över parken nedanför mitt köksfönster, trodde jag först att det hade snöat under natten. Men så insåg jag att allt det vita var oxlarnas vita blomklasar. Visst, Tyresö har Bollmoravägen med sina oxlar, men inte går de upp mot dessa magnifika träd. Här blommar allting lite mera, lite större, lite färgrikare.

Ja, vi skåningar är överhuvudtaget lite mera av allting, lite storvulna, lite dryga. Men så har vi ju också vunnit VM, vuxit lite mot kontinenten, har vår egen Linné och hans alm, och sist men inte minst vårt eget krig. Nu blir ni allt nyfikna. Så här ligger det till.

"The Ark" har visserligen förlorat musikfestivalen med dunder och brak, men här i Skåne har vi andra värderingar. Vi har vår egen musikfestival - VM i grodsång. Och detta VM har de skånska klockgrodorna i Tvillingkärret utanför Mölle vunnit. Hur många grodkörer som var med? Det var bara Skånes, Danmarks, Tysklands och Estlands. Men vi vann!

Och det här med att växa mot kontinenten är lite bekymmersamt. Mitt nya husorgan beskriver invigningen av den nya utkiksplatsen vid Sveriges sydligaste udde Smygehuk med orden: "Nu är det äntligen klart var landets sydligaste punkt ligger." Kommunalrådet i Trelleborg hävdade till och med i sitt invigningstal att Sverige, dvs Skåne, har vuxit nio meter mot kontinenten. Det är nämligen så långt ut i havet den skjuter, den nya utsiktsrampen. Tidningen ifråga hävdar dock att Skåne därmed inte blivit längre, för vid lågvatten ligger rampen på torra land. Men vem bryr sig om det i Skåneland?

Och hur är det då med Carl von Linné och almen? Ja, kära nån, Linné är inte född i Skåne, men Råshult ligger i södra Småland, dvs nästan i Skåne. Och så har ju Linné gjort sin Skånska resa. Han har gjort någon Sörmländsk resa? Jag bara frågar? Tyvärr vill det sig inte riktigt längre med almen som Linné planterade bakom gästgivaregården i Sjöbo 1749. Den ligger på sin dödsbädd pga almsjuka, men det hindrar inte oss från att fira Linnéjubileet i varje park, i varje gathörn, och själv har jag ju just flyttat in på Linnégatan.

Ja, och så var det det här med kriget. I södra Sverige ska under den kommande veckan hållas militärövningar under "krigsliknande" förhållanden. Bl.a. skall Malmö invaderas, så det är bäst att hålla sig undan. På Revingehed, den militära övningsplatsen några mil öster om Lund, kommer det att köras bandvagnar och skjutas. Men den ansvarige officeren har lovat att man även skall dela ut filtar i övningssyfte. Tänk om man vid alla krig först delade ut filtar. Då skulle det kanske aldrig behöva skjutas.

Det sistnämnda tänkte nog inte de tyska politiker och generaler på när de skickade sina soldater till Afghanistan. För hade de gjort det, hade inte de första döda och sårade soldater behövt komma hem med sjuktransport nu i veckan. Vid en av de s.k. fredsbevarande insatserna hade de tyska soldater hamnat i en stridssituation med afghanska motståndsmän, varvid tre soldater dödades och två sårades. Genast hördes upprörda röster i den tyska debatten om att inställa hjälpen till Afghanistan och utrikesminister Steinmeier flög omedelbart till dit ner, som om det skulle återkalla de döda till livet.

Kära lyssnare, jag bara frågar: Vad tror våra politiker och stora generaler att insatser i krig går ut på? Tror de att soldaterna tar sig en promenad för att sedan vila ut på en filt? Nej, krig är blod och tårar, våld och elände.

När ni lyssnar på detta har Svenska Freds just haft sin årliga kongress här i Malmö och TUFF:s ordförande Sylvia Ljungdahl har precis tagit emot ”Åkes pris”. Låt oss hoppas att Svenska Freds röst för fred i världen bidrar något litet till en bättre värld.
Ta väl hand om er säger från Skåne
--------------------------------
Marianne Stalbohm-Stieger i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff 2007-05-27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar