lördag, maj 5

ANITA LILBURN: Vapen med utarnat uran extra farliga

I Irak och Afghanistan och tidigare på Balkan använder USA pansarbrytande vapen som innehåller rest-uran, vilket också kallas utarmat uran eller DU (depleted uranium på engelska). Det är en radioaktiv och kemiskt giftig tungmetall som är en restprodukt från tillverkningen av kärnkraft och kärnvapen. När den brinnande DU-missilen träffar sitt mål förångas uranet och bildar mikroskopiskt små uranoxidpartiklar som sprids med vindarna lägger sig på marken som ett fint stoft, tränger ner i jorden och i grundvattnet. De människor som bor i de bombade områdena utsätts för det; bara genom att gå på marken river de upp dammet. I de irakiska städerna står i dag radioaktiva utbrända tanks och barnen leker i dem.

En del människor inser inte hur farliga dessa vapen är. De tror att det handlar om en begränsad yttre strålning. Men det är när uran eller rest-uran andas in eller på andra sätt kommer in i kroppen som ämnet blir dödligt farligt. Forskningen visar att en enda molekyl sätter i gång en cancerframkallande process.. När DU inandas stannar det i lungvävnaden livet ut och bestrålar cellkärnan som så småningom kan orsaka cancer. DU når också äggstockar och testiklar och skadar arvsmassan för många generationer framöver.

I Irak och i Kuwait har cancer och sällsynta och fruktansvärda fosterskador mångdubblats. I södra Irak har frekvensen av barnleukemi gått upp ca nio gånger och fosterskador tolv gånger enligt Basras regionsjukhus. USA:s militärmyndigheter rapporterar att av de 650 000 amerikanska soldater som deltog i Gulf-kriget 1991 är mer än en tredjedel i dag sjuka och får någon form av invaliditetspension.

FN och EU har vid flera tillfällen krävt ett stopp för dessa vapen som strider mot folkrätten. Dessvärre är deras förbud inte lagligt bindande och det finns skäl att tro att även Sverige tillverkar och säljer dessa vapen.
-------------------------------------------------
Anita Lilburn i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1131) 2007-05-06

PS: Anita är bland annat ordförande i Svensk-Irakiska Solidaritetskommittén (SISK)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar