torsdag, maj 17

Bengt Svensson i San Francisco

Bengt Svensson i San Francisco
Hej alla lyssnare!

Ungefär tre dagar efter den där massakern på universitet i Virginia såg jag en notis i lokaltidningen, en enspaltare på ca fem cm. En frånskild man i Santa Cruz hade gått in på sin exhustrus arbetsplats och skjutit ihjäl henne och en manlig arbetskamrat och därefter skjutit ihjäl sig själv. Santa Cruz är en stad vid havet ca15 mil söder om San Francisco, mest känd för sin Boardwalk, som är ett nöjesfält som sträcker sig längs en lång sandstrand. Boardwalk är också den dyraste gatan i den amerikanska originalversionen av sällskapsspelet Monopol, motsvarande Norrmalmstorg i den svenska versionen. Tre personer skjutna till döds alltså och en liten notis i lokalblaskan.

Punkt slut.

Jag erinrade mig saken imorse, när jag bläddrade i samma tidning och hittade en liknande notis i vänsterspalten på sidan sex. En fyraåring i Vallejo hade vådaskjutit sin far med en kula genom huvudet. Mamman ringde ambulans, men fadern var död, när den anlände. Händelsen ägnades två meningar i tidningen, och jag kan garantera, att den inte nämndes alls i några massmedier med nationell spridning.Vallejo är uppkallat efter en spansk general och var under en kort period Kaliforniens huvudstad. Nu är den en del av Bay Area ca 5 mil nordost om San Francisco med 120 000 invånare.

NRA, National Rifle Association, menar att för att skydda sig mot skjutvapen, behöver amerikanerna fler skjutvapen. I USA får man ju lov att bära skjutvapen, men det måste ske öppet. Man får gå omkring med en puffra i livremmen eller ett halvautomatiskt militärt vapen på ryggen. Däremot får man inte gömma dem i fickan eller i väskan. Detta vill NRA råda bot på. De hävdar att om folk fick ha gömda (consealed) vapen, så skulle de lättare kunna avvärja massakrer genom att helt enkelt dra fram puffran och peppra massmördaren full av bly, innan han hunnit övergå från mord till massmord. Ett annat klagomål NRA har, är att studenter inte får ta med sig skjutvapen till sina föreläsningar. Samma argument: Massakern på Virginia Tech hände ju just för att studenterna var obeväpnade och inte kunde skjuta tillbaks.

En stor del av USA:s politiska elit är medlemmar i NRA.

Ha det så kul!
--------------------------------------------------
Bengt Svensson för Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff 2007-05-20

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar