fredag, maj 25

HAMPUS ECKERMAN: Kina, att kommunicera, ”lilla Moskva”, N-Korea.

Hej alla lyssnare,

Liksom i Japan undrar jag ofta över kinesernas märkliga musikval. Vid kinesiska murens östra ände envisades man med att spela den klassiska bröllopsmarschen, i väntsalen vid en tågstation spelade man glatt "Ska gamla vänner glömmas bort", en klassisk nyårslåt i USA och häromdagen väcktes jag i en sovvagnskupé av att högtalarna vrålade ut "Fjäril vingad syns på Haga" i bakgrunden till en glatt tjattrande kinesiska.

Det där med vrålande är något jag börjat vänja mig vid. Min guidebok beskriver kineserna som "några decibel högre än alla andra" och den beskrivningen tycks passa utmärkt. Till detta låter de också mycket arga när de ska förklara saker, vilket ofta gjort mina västerländska medpassagerare oroliga. Oftast beror det dock på allmän frustration över att vi kan vara så okunniga att vi inte bara lyckats undgå att lära oss världsspråket mandarin, vi förstår ännu mindre när de skriver kinesiska bokstäver i handflatan eller försöker leka gäster med gester i en utomjordisk dialekt. För det här är ett av de stora problemen med att resa i Kina. Engelskan är på intet sätt utbredd och kinesernas kroppsspråk är helt olikt från det västerländska. Inte ens att räkna på fingrarna duger, kineserna har ett eget teckenspråk för siffror.

Dessa problem ledde till att jag aldrig lyckades ta mig till den bakteriologiska armébasen strax utanför Harbin i nordöstra Kina. Harbin är här i Kina känt som lilla Moskva, där det ligger placerat strax söder om gränsen till Ryssland. Och namnet är passande. Inte bara finns det fullt av ryska affärer och restauranger. Här finns också Stalin-Parken, antagligen en av de få i världen som finns kvar och husen i närheten har en mycket rysk arkitektonisk stil med lökkupoler och vackra, överdådiga balkonger. Statyer med hammaren och skäran finns fortfarande kvar.

Så hur var det då med basen för bakteriologisk krigsföring? Jo, under andra världskriget ockuperades Harbin av Japan. De upprättade då en bas där de utförde experiment på levande människor. De injicerade bakterier i fångar, dissekerade dem levande och fryste ner respektive hettade upp dem tills de dog. Ungefär 3000 människor från Kina, Ryssland och Mongoliet mördades på detta vis. Efter kriget fick alla forskarna immunitet från USA mot att de lämnade över sina forskningsresultat. Basen finns nu öppen för besökare, det vill säga dem som kan förstå tillräckligt mycket kinesiska för att lista ut hur man tar sig dit.

Ett ställe dit jag lyckades ta mig är gränsen till Nord-Korea. Den kinesiska staden Dandong ligger precis vid den nordkoreanska gränsen. Om man från staden väljer att åka bort till den kinesiska muren finner man att man endast befinner sig ca. 5 meter från Nord-Korea som ligger på andra sidan en liten flod. Om man så känner för det kan man betala en liten slant för att få en båttur längs med floden, blott en meter från den nordkoreanska gränsen och många turister gör detta för att senare kunna säga att deras hand varit över gränsen när de sträckt ut den över relingen. På den nordkoreanska sidan finns ingenting utom stora mängder jordbruks land samt de bönder som brukar jorden. De verkade dock ta det ganska lugnt, även om de vecklade ut den koreanska flaggan när vi gick förbi.

I staden Dandong finns också ett museum med det tungvrickande namnet "Museet för att prisa hjälpen till Korea mot den amerikanska aggressionen". Museet ligger högt upp på en kulle med utsikt över hela staden och verkar, enligt den affischering som finns runt, vara en utmärkt plats att ta med hela familjen till, liten som stor. Inne i museet finns märkliga utställningsföremål, som t.ex vapen, hjälm och utrustning för en soldat under texten "För den mest älskvärda personen". Andra föremål är kinesiska flygblad som släpptes över de amerikanska linjerna om hur glada alla fruar måste vara över att deras män blivit krigsfångar och därmed sluppit riskera sina liv. Även bomber visas upp som enligt den engelska texten innehöll skalbaggar, larver och löss smittade med olika sjukdomar. Dessa bomber fälldes, enligt den kinesiska texten, av amerikaner över nordkoreanskt territorium och kan därför sägas vara ännu ett exempel på hur denna del av kontinenten drabbats av bakteriologisk krigsföring.
------------------------------------------------------
Hampus Eckerman för Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff 2007-05-27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar