lördag, maj 5

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1131) 07-05-06 till....

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1131) 07-05-06 till....

....till två ledande svenska fredskvinnor, förra nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin och Svenska Freds unga ordförande Frida Blom. De kommer till Bollmora föreningsgårds kulturcafé på torsdag den 10 maj kl 19 för att diskutera svenska trupper utomlands. De tillhör olika generationer och har delvis olika åsikter om den svenska militära närvaron i Afghanistan. Alla hjärtligt välkomna! Fika, kaffebröd och juice får vi också

....till Dagens Nyheters Nina Björk som (29/4) tar våra kroppar till utgångspunkt för en betraktelse på kultursidan. Hon menar att vi trots vår kroppsfixering har glömt bort den kropp, ”som lever, eller dör, bortom silikon, fettsugning, piercing, utsmyckning”. Och hon skriver:

”Det lilla som den biologiska kroppen berättar för oss är egentligen tillräckligt mycket för en annan världsordning. Om vi tog den kroppen på allvar skulle vi säga att det finns egentligen inga politiska och ekonomiska problem utom dessa två: för en miljard människor i världen är vatten en bristvara och 840 miljoner människor går ständigt hungriga. Varför talar vi inte oftare om dessa kroppar? Varför talar vi inte oftare om att vi har misslyckats med det mest grundläggande som dessa kroppar kräver?”

....till den brittiska tidningen The Telegraph, där Nigel Jones (18/4) recenserar en bok av historikern Giles MacDonogh. Den har titeln ”After the Reich. From the Liberation of Vienna to the Berlin Airlift”, alltså de tre åren efter andra världskriget. Han hävdar att omkring tre miljoner tyskar dog i onödan efter krigsslutet av tvångsarbete, som fångar i bland annat koncentrationsläger, av hunger, våldtäkter, massmord som i tjeckiska Sudetområdet och omfattande etniska rensningar. Recensenten skriver att de 200 första sidorna i Mac Donoghs ”modiga bok är en nästan outhärdlig krönika om mänskligt lidande” Han påpekar att dessa grymheter varit nedtystade, eftersom de inte passade någon sida. Själv har de allierade inte haft något intresse av att avslöja sina egna förbrytelser, medan tyskarna är rädda för att bli anklagade för att försöka rehabilitera nazisterna.

....till Carla Blank, som i San Francisco Chronicle (2/5) kommenterar de vanliga påståendena att de tragiska massmorden på 32 studenter i Virginaia Tech härom veckan var ”den värsta massakern i amerikansk historia”. Hon påminner om några andra mycket värre massmord: En grupp vita män anställde 1860 en massaker på ett hundratal indianska män, kvinnor och barn i Kalifornien. 1864 mördade nordsidans soldater 227 soldater från sydstaterna. 1913 inträffade Ludlowmassakern på 66 människor, bland annat 11 barn. Den utfördes mot strejkande utomlandsfödda kolarbetare av milismän och strejkbrytare utskickade av företag ägda av Rockefeller. 1921 sköts minst 40 människor ihjäl i Tulsa, Oklahoma, de flesta av dem var afroamerikaner. Carla Blank beklagar att amerikaner så dåligt minns sin egen historia.

....till Mikael Wälivaara, som (29/4) skriver:

”Invasionen av Irak byggde på en medveten lögn. Den enda, ytterst tveksamma anledningen till varför USA ansåg sig tvingade att anfalla Irak, nämligen att de skulle kunna komma att hota USA med massförstörelsevapen, var medvetet konstruerad, och därmed blir USA:s anfall, ur vilken synvinkel man än väljer att betrakta den, som ett av historiens mest skamliga övergrepp.”

Och han tillägger:

”Invasionen av Irak var inte bara illa skött, som man nu brukar försöka släta över allt med, utan ett alldeles solklart och otvetydigt brott mot internationell rätt. Ett oskyldigt land ockuperades utifrån en medveten lögn.”

....till Sveriges Radio Ring P 1, som i tisdags (1/5) släppte fram både Anita Lilburn, som talade om den förödande användningen av utarmat uran i krigföringen, och Elise Rappe, som talade vänligt om medkännande moderata damer, som dock borde reagera mot Carl Bildts engagemang i företag som tillverkar klusterbomber, menade hon. Deras synpunkter hörs senare i Radio Tuff.

....till Tuffs insamlingskonto (pg 79 36 36 -2), varifrån i torsdags (3/5) 31 300 kr skickades iväg till byn Panabaj i Guatemala, Den begravdes 2005 av jordskred på grund av orkanen Stan, som kom helt i skymundan sedan orkanen Katrina inför TV-kamerorna härjat New Orleans. Pengarna skall användas till att återuppbygga skolan. Det mesta kommer från Fårdala skolas (Tyresö) insatser i höstas, men 8000 kr har tillskjutits av Tuff.

....till Robert Naiman, som i CommonDreams.org (25/4) undrar varför inte en händelse vid ”skyddsstängslet” eller ”apartheidmuren” nära Ramallah på västbanken den 20 april uppmärksammats mera. Bland fredsdemonstranterna där fanns Mairead Maguire (född Corrigan), irländskan som 1976 tillsammans med Betty Williams fick Nobels fredspris. Hon och flera andra icke-våldsanhängare skadades av de gummimantlade stålkulor israeliska soldater sköt mot dem den 20 april.

....till solidariska skolor, som stöder Tuffs omfattande biståndsarbete i Indien. På torsdag (10/5) har Kumla skola i Tyresö sitt traditionella dagsverke. Lej unga dagsverkare genom att ringa till Kumla, tel 5782 7128. Eller stöd Kumla genom ett bidrag på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2. Tyresö skola och Bergtorpsskolan i Täby planerar att i slutet av vårterminen ha dagsverken för samma ändamål. Mera om Indien senare i veckans krönika, som har den provokativa rubriken ”Har inte indierna nu nog med pengar själva?”

....till människor som avskyr militärt massmördande men tycker om insatser för världens fattiga och därför ansluter sig till Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) genom att på Tuffs pg 16 01 37 -6 betala in medlemsavgiften på 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar