lördag, maj 19

ROSOR från RADIO TUFF (NR 1133) 07-05-20 till....

...till SvT:s Aktuellt i tisdags (15/5), som visade upprörande bilder på hur israeliska klusterbomber. som fälldes i stor mängd, hade lemlästat libanesiska barn och andra civila. Vapen finns för att döda och lemlästa, så det finns inga humana vapen, men klusterbomber är ovanligt inhumana och djävulska.

....till Dagens Nyheters Peter Löfgren, som i onsdags (16/5) skriver om veteranen bland korrespondenter i Mellanöstern, Robert Fisk, som är förbannad på TV-stationer och andra medier som censurerar verkligheten och därmed bidrar till att göra kriget rumsrent. Så här säger Fisk:

”Världen fick inte se vad vi såg, de brända uppfläkta människorna, de avhuggna vidunderliga huvudena, djuren som rotade....Följaktiligen bidrog vi till att göra kriget acceptabelt”

....till Richard Swartz, som i Svenska Dagbladet i onsdags (16/5) bland annat skriver:

”Demokratin riskerar att bli som religionen: alla bekänner sig till den, men ingen utövar den längre.”

....till Sjöviks folkhögskola i södra Dalarna med Lena Lönnqvist som rektor, som 1-3 juni anordnar ett seminarium på temat EU:s roll i Palestina-Israel. I inbjudan påpekas:

”Vi står inför årsdagen av 40 års ockupation av Västbanken och Gaza och generationer har vuxit upp under lidande och förtryck. Vad kan vi göra för att påverka EU till att ta en kraftfullare roll, i avsikt att komma till resultat som gör att ockupationen upphör och en rimlig situation för båda folken i området skapas.”

En lång rad kunniga och intressanta personer medverkar (se http://www.sjovik.eu/ ) Sista anmälningsdag: 24 maj

....till Kumla skola Tyresö, som den 10 maj gjorde ett av sina många dagsverken. Alla de inarbetade pengarna är inte färdigräknade men allt tyder på att resultatet också denna gång kommer att röra sig kring 70 000 kr. Därmed befäster Kumla sin position som ”skolvärldsmästare i internationell solidaritet”, som vi brukar säga här på radion

....till Tyresö skola, som den 30 maj genomför ett dagsverke. Pengarna skall användas till en bokbuss som ska förse femton skolor bland indiska Dharampurs små fattiga byar med böcker, planscher, kartor m m. Det är Tuffs partners som organiserar detta projekt.

....till Alléskolan i Floda utanför Göteborg som nu den 24-25 maj har sitt traditionella dagsverke för tuff-projekten i Indien. I slutet av terminen gör också Bergtorpsskolan i Täby ett dagsverke för samma ändamål

...till tuff-aktivisterna Eva Ehrstedt, Erika Husberg och Monica Schelin som förra lördagen (12/5) deltog i Ingrid Eckermans solidaritetsdag i Enskede.

....till Tyresöbon Gunnar Öqwist, som påpekat det orättvisa i det som sades i förra Radio Tuff om att anhängarna av Falun Gong i Kina betedde sig ”lite som ilskna Jehovas vittnen”. Han menar att Jehovas vittnen inte ilsket springer omkring på våra gator

....till SvT:s "Dokument inifrån" (13/5), där Emre Gungör från "Sharaf hjältar", en förening av unga manliga invandrare som med Fryshuset som bas vill bekämpa hederskulturer. (Sharaf är arabiska och betyder ”heder”). Om Sverige sade Emre bland annat:
"Man tar hänsyn till andra kulturer…. Vi ser hur infödda svenskar är rädda för att bli kallade för rasister. Det är ett av de största problem vi har [när det gäller att ta itu med] de här aggressiva beteendena, med hederskulturen -- att svenskarna själva inte vågar ifrågasätta. För att OM de ifrågasätter, så är det en sak som är garanterad -- att de kommer att bli kallade för rasister. Och det är det värsta de vet."

....till till vårt broderland Norge, som Aron Etzler berömmer i Aftonbladet på nationaldagen den 17 maj. Den norske statsministern Jens Stoltenberg är ingen Hugo Chaves, påpekar han och tillägger:

”Men den regering som i dag sitter i Norge är den mest radikala i Europa. Norge har omorienterat sin utrikespolitik: det första västlandet i världen som erkänt Palestinas regering har också slutat kräva privatiseringar av länder i tredje världen. Vid World Social Forum i Nairobi tidigare i år var det ett enda land av de rika västländerna som nämndes för att ha tagit positiva steg för global rättvisa. Det var Norge, och skälet var att Norge påbörjat avskaffandet av tredje världens illegitima skulder.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar