söndag, maj 13

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1132) 07-05-13 till....

....till den legendariske Mellanösternkorrespondenten Robert Fisk, som i en intervju av Per Jönsson i DN (11/5) bland annat säger:

”Du kan bara lära dig något nytt genom att tala med och lyssna till levande personer, vare sig de är makthavare eller maktlösa.”

Utan jämförelser i övrigt är det en princip vi på Tyresöradion följt i många år. Intressant är också att Fisk hänvisar till att många av det senaste seklets konflikthärdar har sin rot i hur första världskrigets segermakter ritade om kartorna och rovlystet tog för sig.

....till riksdagsledamoten Veronica Palm, som på tal om utrikesutskottets beslut (10/5) om klustervapen säger:

"Det är dock viktigt att ära den som äras bör. Visst har vi socialdemokrater gjort vad vi har kunnat i riksdagen, men det viktigaste arbetet har Svenska Freds och många andra frivilligorganisationer gjort genom att opinionsbilda och försöka påverka riksdagsmajoriteten. Det är deras dag idag."

Och Svenska Freds’ ordförande Frida Blom menar att utrikesutskottets beslut att Sverige ska stödja förbud mot klusterbomber är ”fantastiskt glädjande” och tillägger:

”Sverige måste vidta åtgärder på nationell nivå. Ett nationellt moratorium mot klustervapen är ett självklart första steg”.

Frida gjorde också bra ifrån sig i SvT:s Aktuellt i onsdags (9/5) och i debatt i Sveriges Radios Studio Ett i fredags (11/5) med försvarsminister Odenberg om det svenska klustervapnet Bombkapsel 90. Tyvärr kunde hon av hälsoskäl inte som utannonserat ställa upp på Tuff-mötet i torsdags (10/5)

....till Sveriges Radios utmärkta program ”obs”, som (9/5) gav Björn Eklund möjlighet att besvara Kenneth Hermeles svepande kritik av professor Jean Bricmonts bok ”Humanitär imperialism”. Eklund inledde med:

”Vi lever i en krigisk tid. Inom loppet av några få år har USA med allierade angripit tre stater: Jugoslavien, Afghanistan och Irak. Och kanske står en fjärde stat – Iran – på tur. Men trots denna tillspetsade situation, finns märkligt nog ingen stark antikrigs-opinion. Istället har många politiska organisationer – som man trott skulle veta bättre – tigit eller slutit upp bakom krigen.”

...till Sydsvenskans Peter Landelius, som (9/5) varnar för de planerade EU-lagar, som skall kriminalisera vissa uppfattningar om historien. Han värnar yttrandefriheten och skriver bland annat:

”Det är segrarna som skriver historien, heter det med viss rätt, men ofta vill också andra överlevande ha ett ord med i laget.....Att vedertagna sanningar ifrågasätts är inte mindre nyttigt på det här området än på något annat."

....till fredsaktivister i Göteborg, som protesterar i brev till kommunfullmäktige och med flygblad mot det stora marina Natobesöket. Merete Kapstad säger:

”Vi vill inte att Göteborg ska förknippas med en aggressiv militärallians. Nato är ju världens största kärnvapenaktör. Att samarbeta med Nato strider mot den svenska alliansfriheten" (Källa: GP 10/5)

....till den Iranfödde brittiske professorn Farhang Jahanpour, vars åsikter om den amerikansk-iranska konflikten återges av TFF (Transnationella stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning). Han påpekar att USA år ensamt i historien om en doktrin som bland annat innefattar att börja ett kärnvapenkrig också mot länder som inte har kärnvapen. Han erinrar om att Storbritannien i mars beslutade att modernisera sina kärnvapenbärande Tridentubåtar för flera hundra miljarder kronor, medan man i FN hotar med sanktioner mot Iran för att landet fortsätter med småskalig anrikning av uran för –som Iran uppger—fredliga ändamål.

....till Eva Ehrstedt, som skickat Mats Nörklits tänkvärda dikt om en ofödd soldat

Blir jag rätt? Blir jag fel?
Palestinier? Israel?
Blir jag serb? Blir jag alban?
Amerikan? Nordkorean?

Ingen frågar vad jag vill
Innan jag har blivit till.
Tänk om jag till min nation
Blir en icke god person
Och får medfött starka band
Till ett otäckt fosterland!

Tänk om jag som född soldat
Dör i strid med fel sorts hat!

....till vänner till den bortgångna Anna-Lisa Tunevi, som för att hedra hennes minne satt in sammanlagt 2 000 kr på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2 . Vid samlingen efter begravningen i torsdags (10/5) tackade Åke Sandin och nämnde Tuffs mangogram som bidragit till att över 60 000 mangoträd kunnat planteras bland indiska Dharampurs många små fattiga byar.

....till Tuff-mötet i torsdags (10/5) om Afghanistan och de svenska trupperna där. Kulturcaféet var fullsatt, Maj Britt Theorin briljant, Göran Flodman klok och analyserande och den unge officeren Björn Palmertz kunnig och sympatisk.

....till de tuff-aktivister som i onsdags (9/5) deltog i styrelsemötet. Nu inriktas arbetet på det storloppis som Tuff arrangerar lördagen den 2 juni kl 11-15 på ängen nedanför Tyresö centrum. Det brukar förbättra föreningens ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar