fredag, december 25

Varför IS blivit ett hot.

De amerikanska republikanerna, inte bara Trump, har skildrat att Islamiska staten (IS) kunnat uppstå på grund av regimen Assads politik. Men det finns amerikaner, som har en annan och mer realistisk syn på problemet.
De framhåller, att 2011 när försöken började för att störta den syriske presidenten med våld existerade inte IS i Syrien. IS började inte utvecklas förrän USA, Saudiarabien, Qatar och Israel började skicka vapen till de så kallade ”moderata rebellerna”, också kallade ”Den fria syriska armén” i ett försök att störta president Assad från tronen.
Men enligt meningsmotståndarna började det 2009 när Assad vägrade att låta olja i en pipeline från Quatar gå genom Syrien utan i stället gjorde en överenskommelse 2012 med Iran om en oljepipeline från Iran via Irak och Syrien till Europa. Det var då som Saudiarabien och Quatar började förse extremistgrupper i Syrien med pengar för att störta Assad.
 Det var alltså över oljan och inte förtrycket av sunniter som dessa ”moderata rebeller” tränades av amerikaner och saudier. Många av dem kom sedan att övergå till al Oaida i Syrien, en grupp som kallades al Nusra.

Den amerikanske senatorn Rand Paul säger att det var ett misstag att beväpna de syriska rebellerna, att det mesta av stödet sedan hamnade hos IS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar