fredag, december 11

"ROSOR" från RADIO TUFF (1403) 13-27/12 till....

….till   Tuffs bistånd, som nu senast bestått i att vi har skickat 5 000 kr till vår partner i Belgrad, Lina Vuskovic. Hon förser gamla utblottade flyktingar med medicin och nu till jul med julklappar. I november skickade vi 200 000 kr till Tuff-skolorna i indiska Daharmpur, där dessa pengar  räckte till lärarlöner och väldigt mycket mera än de kunnat göra i Sverige.

….till   Tuffs insamlingskonto plusgiro 79 36 36 -2 från vilket varenda krona går till ändamålet, eftersom alla i Tuff och Radio Tuff jobbar oavlönat. I år hade vi på detta konto fått in 171000 kr för våra traditionella indiska projekt, främst tack vare Tyresöskolorna Strand, Kumla och Tyresö skola samt Alléskolan i Lerum, som solidariskt gjort dagsverken. Men förutom dessa 171 000 kr skickades alltså ytterligare 29 000 kr ur Tuffs reserver till Indien.  

….till   Svetlana Aleksijevitj som i år fått Nobels litteraturpris. Hon uppmärksammades här i Radio Tuff redan för ett år sedan genom sin senaste bok, som har titeln Zinkpojkar. Den skildrar dem som ger sig iväg som hyllade ”soldathjältar” men som kommer hem från det sovjetiska kriget i Afghanistan på 80-talet i billiga zinkkistor eller som lemlästade. Redan i barndomen får vi lära oss att ”älska mannen med gevär” skriver hon och påpekar: ”Det är en mänsklig rättighet att inte döda. Att inte behöva lära sig att döda. Det finns inte inskrivit i en enda konstitution…. Man borde skriva en bok som gjorde en så äcklad att själva tanken på krig skulle framstå som motbjudande. Och vansinnig. Till och med generalerna skulle bli äcklade”

….till   förre ambassadören Sven Hirdman, som i Miljömagasinet nr 48 skriver under rubriken ”Svensk militär alliansfrihet är rationell”. Han anger elva skäl, varför vi inte ska gå med i Nato och avslutar sin artikel med orden: ”Vi måste satsa på mer fredsskapande arbete och mer militär avspänning i vårt närområde och mellan stormaktsblocken. För ett litet land som Sverige är säkerhetspolitik mer fråga om utrikespolitik än om försvarspolitik. Genom en trovärdig och konsekvent säkerhetspolitik ska vi undvika att dra på oss ett stormaktsanfall. Därför är Natomedlemskap en sådan dålig idé”

….till   Göteborgs-Posten som den 2/12 publicerar en artikel med rubriken ”Sverige måste dra sig ur ett krig utan slut”. Den är skriven av trion Anders Ferm, Maj Britt Theorin och Lars Gunnat Liljestrand och handlar om Afghanistan-kriget. De skriver bland annat: När andra länder drar sig ur stannar Sverige kvar och deltar i den förnyade Nato-ledda insatsen i Afghanistan. Det kan inte tolkas som annat än att vi vill kvalificera oss som militär partner till USA och Nato. Säg nej till svensk militär i Afghanistan! Västs interventioner i Irak, Afghanistan och Libyen har lett till raserade stater, terrorism och flyktingströmmar. Sverige har inte stått utanför dessa militära insatser. Regeringen föreslår nu riksdagen att fortsätta med svensk trupp i Afghanistan även nästa år. Skälet är ett enda, USA har beslutat att förlänga sina cirka 10 000 trupper i landet.”


….till    Stina Oscarson som i en krönika i Dagens Nyheter den 9 /12 nämner Gene Sharp, professor i statskunskap vid  Massachussets universitet och i sina böcker en skarpsinnig förespråkare för icke-våldsliga försvarsmetoder. 2012 fick han Right Livelihood Award, ”det alternativa nobelpriset”.  

….till    TV-dokumentären den 3/12 om visselblåsaren Edward Snowden,  som fått asyl I Ryssland undan svåra anklagelser från USA. Han erhöll 2014 Right Liveihood Award men har inte kunnat mottaga det i Sverige för risken att bli utlämnad till USA. I programmet medverkade bland andra den klassiske visselblåsaren Daniel Ellsberg, som 1971 avslöjade Pentagon Papers, viktigt för att USA skulle sluta med sitt Vietnamkrig.

….till    de amerikaner som vill begränsa den lättåtkomliga handeln med vapen. Senaste masskjutningen inträffade den 2 december i San Bernardino, Kalifornien, då 14 människor dödades och 21 sårades. Det beräknas att många amerikaner skjuts till döds varje dag, sammanlagt 30 000 per år. President Obama har förgäves försökt att införa strängare vapenlagar.

….till   israeliska människorättsorganisationen B’Tselem som anklagar  premiärminister Benjamin Netanyahu för att blunda för ”summariska avrättningar av misstänkta gärningsmän utförda av israeliska säkerhetsstyrkor”. Och apropå utomrättsliga avrättningar säger mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet: Det hon Margot Wallström pratade om är något som Amnesty har tagit upp i flera rapporter. Det är inte ett särskilt anmärkningsvärt uttalande egentligen”.

….till           Torsten Kälvemark som i Aftonbladet (3/12) skriver om ”utrotningskriget” mot de kristna i Irak och Syriern. Han uppger att under Saddam Husseins tid fanns i Irak nästan 1 400 000 kristna och nu har många dött eller flytt så det finns bara 260 000 kvar. Många syriska kristna håller trots allt på regimen Assad. Den katolske ärkebiskopen av Aleppo, Jean-Clément Jeanbart vädjade i det brittiska överhuset till brittiska politiker att inte stödja de krafter som vill störta den syriska regimen: ”Vårt land har i 50–60 år kämpat för att bli en sekulär regim … och ni förstör allt genom att pracka på oss fundamendalistiska jihadister som vill döda alla som inte liknar dem”. Hans biskopskollega Jacques Behnan Hindo framhöll ungefär samtidigt för en Vatikanbaserad nyhetstjänst att det var missriktat för västliga politiker att beväpna ”moderata rebeller” i Syrien eftersom några sådana inte finns. Det viktiga är i stället att stoppa inflödet av vapen och fanatiska rekryter via Turkiets porösa gränser. 

….till   alla de kloka och solidariska människor som nu köper julmangogram av TUFF (av Monica Schelin tel 712 2581). De har hittills bidragit till att 130 000 mangoträd planterats i många fattiga indiska byar.


….till   de tappra Tuff-aktivister som fanns vid bokbord i Tyresö centrum den 5 december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar