lördag, december 5

Syriens och Iraks kristna förföljs

När den melkitiske (katolske) ärkebiskopen av Aleppo, Jean-Clément Jeanbart framträdde i det brittiska överhuset i oktober vädjade han till engelska politiker att inte stödja de olika krafter som vill störta den syriska regimen. Han sade bland annat:

”Vårt land har i 50–60 år kämpat för att bli en sekulär regim … och ni förstör allt genom att pracka på oss fundamendalistiska jihadister som vill döda alla som inte liknar dem”.

Den katolske biskopen Jacques Behnan Hindo framhöll också i höst att västliga politiker borde sluta att beväpna så kallade ”moderata rebeller” i Syrien. Han menade att sådana inte finns längre. I stället borde man stoppa inflödet av vapen och IS-rekryter via Turkiet, som det landet gärna tycks släppa in.

Det tycks faktiskt vara en del i dessa kyrkomäns åsikter. De i väst så omhuldade ”moderata rebellerna” spelar en allt mindre roll i upproret mot Assad. Vapen, pengar och soldater som kommer in till dessa grupper försvinner alltför ofta över till al-Quaida inspirerade al Nusrafronten, när de inte rentav hamnar hos IS.

Erik Heimersson i DN (24/10) tar upp samma ämne under rubriken ”Ingen bryr sig om förtryckta kristna”. Han nämner bland annat: ”Under Saddam Husseins dagar fanns som mest 1,4 miljoner kristna i Irak. Krigen och förföljelsen utförd av extremister som IS har begränsat antalet till 260 000.”

Förföljelsen av de kristna började redan efter USA:s och Englands  invasion av Irak 2003, långt innan IS fanns. Från 2004 strömmade kristna irakier bland annat till Södertälje, en stad som tog emot fler flyktingar från området än USA.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar