fredag, december 4

Politiker vill skicka Jas-plan till Syrien

Nu tycks det gälla att ha åsikter – mestadels negativa – om julkalendrar. Tyvärr är jag inte så insatt eller intresserad i dessa nu så brännande frågor

Håller med Björn Elmbrant
I senaste Radio Tuff  ( www.tyresoradion.se ) delades en av de obligatoriska ”rosorna” ut till Björn Elmbrant. I Dagens Arena skrev han bland annat om flygets insatser mot IS:  

”Det uppskattas att bara 10 procent av de 8 000 bomber som fällts över IS träffat sina mål och att huvuddelen dödat civila, vilket förstås stärker extremisterna. Så att sända JAS-plan att bomba i Syrien är nog – på mer än ett sätt – det dummaste man kan göra.”

Kristdemokratisk hök
TV och andra medier meddelar i dag att den kristdemokratiska försvarspoitikern i riksdagen Mikael Oscarsson nu föreslår att vi ska medverka med Jas-plan mot IS. Han nämner att Sverige ju hjälpte till med flyg under Nato-länders krig mot Libyen 2011.

Libyenkrigets eländiga följder
Det är typiskt okunnigt att anföra vår svenska insats i Libyen. Krigets följder blev ju katastrofala: Två rivaliserande regeringar. Ett land i illegalt kaos med olika milisgrupper, som nu bekämpar varandra. Hänsynslösa smugglare som vållat många flyktingars död på Medelhavet. Det påminner tyvärr om västmakternas krig i Irak som vållat mångårigt kaos och blodbad,

IS alltmer aktivt i Libyen
Redan i februari härjade IS i Libyen. Då halshöggs 21 kristna gästarbetare från Egypten. Nu behärskar terrororganisationen flera städer, bl a Sirte. Där har slöjtvång införts, cigaretter förbjudits och lokala radiostationer har ersatt musik med hyllningar av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Humanitära insatser i stället för vapen
Att hänvisa till svensk insats i Libyen 2011 är minst sagt korkat med tanke på krigets katastrofala följdverkningar.

I en intervju med förra nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin i Radio Tuff  härom året fördömde hon de svenska Jas-planen över Libyen och menade att de mest varit där för att göra reklam för den svenska flygindustrin.


Vi borde i stället ha satsat på humanitära insatser, t ex ett fältsjukhus för krigets många sårade, tyckte hon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar