tisdag, december 29

Hans Rosling om "flyktingkrisen"

Rosling ”vinterpratare” på Sveriges Radio.
Sveriges Radios P1 är ofta värt att lyssna på. I dag var det Hans Roslings tur att vara ”vinterpratare”. Han är alltid hörvärd, en professor som råkar vara en verklig folkbildare

Rosling har ofta betraktats som en obotlig optimist, men han underbygger sina teser med fakta och statistik. Det var inte bättre förr, som han brukar säga. Och han talar faktiskt också mycket om världens problem och hur de kan övervinnas.

I dag började han sitt program genom att berätta hur han vid en föreläsning i den afghanska huvudstaden Kabul började med att berömma de fantastiskt vackra afghanska mattorna i salen. Det väckte jubel bland den smickrade publiken
Afrika hans huvudområde                                                                                                                     
Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han var också en av initiativtagarna Fick hela Globen att koka för sitt brandtal om flyktingkrisen vid Sverige skramlar-galan i höstas.  till Läkare utan gränsers Sverigesektion.
På radion berättade han mycket om sitt arbete i Afrika. 1979-81 jobbade han som läkare i Mocambique . Under ebolaepidemin  Afrika nyligen var han i Liberia där han rentav var vice statsepidemiolog.
De fattiga stannar, de rika kan betala smugglarna                                                    Rosling fick hela Globen att koka under sitt brandtal om flyktingkrisen vid Sverige skramlar-galan i höstas. Också på radion i dag tog han upp flyktingsituationen.
Med sitt sinne för statistik erinrade han om den lilla del av Syriens flyktingar som kommer till Europa. De flesta av de miljoner syriska flyktingar, som nu finns, stannar i det krigshärjade hemlandet eller för en eländig tillvaro i grannländerna Jordanien, Libanon och Turkiet.
En flykting som kommer till Sverige har ca 500 kr per dag att leva på. De många som stannar i grannländerna har 20 kr om dagen från FN:s flyktingorgan UNHCR. Det går ju inte för flyktingarna att komma till Europa genom att ta flyget eller andra reguljära samfärdsmedel eftersom det inte går att vid västliga ambassader få visum för resan.
I stället måste de som ändå väljer Europa som sin tillflyktsort vara välbeställda för att betala diverse hänsynslösa och giriga smugglare att ordna resan. Att den dessutom slutar illa med massor av drunkningar är tyvärr vanligt.
Det är alltså de rikaste och djärvaste som kommer hit, de fattigare blir kvar i en eländig tillvaro.
Hur stoppa flyktingkrisen?                                                                                                              Roslings svar på den frågan är förstås det självklara: Kriget måste sluta. De beundransvärda frivilliga insatser som gjorts för flyktingarna, speciellt i Tyskland Sverige och Österrike, har tyvärr inte motsvarats av arbetet för fred och mot militära blodbad.
Våra medier är alltför beroende av MIMAC, det militär-industriella-mediala-akademiska-komplexet.                                                                                                                                                 -----------------------------------                                                                                                                     PS: Befolkningsökningen                                                                                                       En fråga som Rosling inte tog upp i sitt radioprogram var befolkningsökningen. Sedan jag föddes har jordens befolkning tredubblats och är nu på över 7 miljarder. Redan när den hade fördubblats talades det med stora bekymmer om ”befolkningsexplosionen”.
I ett annat av radions program i dag nämnde en inringare till ”Ring P1” sin oro över hur vår planet skulle klara av alltfler människor.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar