onsdag, december 16

Hycklar saudierna?

En ny militärallians har bildats i kampen mot terrorism. Det är 34 muslimska stater som tillsammans ska bekämpa IS med Saudiarabien i täten. Länder som Egypten, Quatar, Turkiet, Libyen, Malaysia och Pakistan ingår i alliansen. Det var Saudiarabiens försvarsminister, en son till kungen, som härom dagen meddelade detta.
På radions Studio Ett (15/12) kommenterades händelsen av Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet samt Cecilia Uddén , erfaren korrespondent i Mellanöstern.. 
Professorn i islamisk teologi sade bland annat:
”Jag har väldigt svårt att ta den här militäralliansen på fullt allvar, därför att flera av de  länder som har en ledande roll i det här, inte minst Saudiarabien, har utpekats som en ideologisk fader för de här terrorgrupperna, inte minst IS…..
….Varför man tar upp det här med Saudiarabiens roll är att det finns ovedersägliga bevis för att det finns stiftelser, även privata donationer men också underrättelsetjänster i flera av dom här länderna runt Persiska viken som har organiserat, finansierat och gett vapen till just de jihadistiska grupperna. Dessutom så har vi den statssalafistiska versionen av den islamiska wahabismen, som är statsreligion i Saudiarabien.
Så länge man inte gjort upp med den är det här en ekvation som inte går ihop. Om Saudiarabien ska vara trovärdig i kampen mot terrorism så måste man såga den gren som den står på, dvs wahabismen.”
Den största utländska gruppen som anslutit sig till IS kommer också från Saudiarabien








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar