torsdag, juli 2

DN går på grund igen -- och igen

 DN:s UBÅTSHYSTERI 
Den 12 juni skrev magasinet Filters redaktör Mattias Göransson en artikel i Aftonbladet. Den hade rubriken ”DN går på grund igen” och skrevs ursprungligen för DN:s kultursida. Den avslöjade DN:s fantasifulla artiklar om ubåtar i svenska vatten så den refuserades av ”oberoende liberala” Dagens Nyheter.

Två dagar i januari hade DN helsidor om en främmande ubåt, som märkligt nog visade sig i övervattensläge under flera minuter, ”endast några kilometer utanför huvudstaden”, som journalisten Mikael Holmström alarmistiskt uttryckte det.

Senare tillbakavisades uppgifterna om ”ubåten” av försvarets experter. De hade funnit att det på den suddiga bilden, som sades föreställa en kränkande ubåt, i själva verket var en svensk båt.

VILKA PLAN KRÄNKER SVENSKT LUFTRUM?
I dag (2/7) är Mikael Holmström i farten igen i DN. Han skriver under den stora hotfulla  rubriken ”Svenska plan beskjutna av rysk militär över havet”. Texten gör inte rubriken rättvisa, ty ”beskjutning” får man leta förgäves efter.

Det intressantaste är dock en liten ruta Fakta på samma sida. Där läser man bland annat följande:

”Under 2014 kränktes svenskt luftrum tolv gånger, varav en gång av Ryssland”
”Hittills under 2015 har luftrummet kränkts nio gånger, ingen gång av ryskt flyg.” (Fetstilat här)

Varför får läsarna inte veta, vilka plan det är som gjort intrång i vårt luftterritorium hela 20 gånger de senaste 18 månaderna. Bara att en gång har ryssarna varit framme.

CHEFREDAKTÖREN SJÄLV SVAMLAR
DN-s chefredaktör Peter Wolodarski fortsätter i sin ensidigt rysskritiska hållning. (Inget fel att kritisera Putin, om man bara inte är så ensidig).

Nu skriver han om den ”ryska anfallsövningen”, det vill säga det som journalisten Edward Lucas påstod, att Ryssland i mars hade en militär övning som skulle ha till uppgift att bland annat träna en landstigning på Gotland.

Även i detta fall är försvaret tvunget att rätta Dagens Nyheter. Självaste ÖB, Sverker Göransson, säger i Almedalen, att det finns ”inget vetenskapligt underlag” för detta.1 kommentar:

 1. Bengt Svensson11:03 em

  ”Under 2014 kränktes svenskt luftrum tolv gånger, varav en gång av Ryssland”
  ”Hittills under 2015 har luftrummet kränkts nio gånger, ingen gång av ryskt flyg."
  Det stämmer väl med de uppgifter vi, ett gäng FRA-repgubbar fick, när vi var uppe på försvarshögkvarteret på Valhallavägen på 80-talet: Ett 20-tal kränkningar per år, nästan alla av Nato (vars enda östersjökust då tillhörde Danmark och Västtyskland).
  Politrukerna på DN tycks ha missat den här faktarutan.

  SvaraRadera