måndag, juli 20

Iran äntligen in i värmen?

EFTER 36 ÅR HAR USA OCH IRAN KOMMIT ÖVERENS
Efter hela 36 år har nu äntligen förbindelserna mellan USA och Iran tinat upp genom ett avtal som slöts för några dagar sedan. Om det godkänns trots motstånd bland hökarna i amerikanska kongressen och den israeliska högerregeringens fördömande kan det innebära att de västliga sanktionerna upphävs. Dessa sanktioner har drabbat inte minst vanliga iranier hårt. 

Avtalet diskuterades fram under 13 dagar i Wien av de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd, USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien, förstärkta med Tyskland. Det var rimligt att tyskarna fick vara med, eftersom de i motsats till säkerhetsrådets medlemmar inte har kärnvapen. 

Vad man ville var ju att få Iran att lova att inte tillverka sådana förintelsevapen.
Detta tycks ha lyckats, trots att mellanösterns enda kärnvapenstat Israel tvivlar. Men Israel har å andra sidan i många år sagt att Iran ”snart” har sådana vapen.

NOBELPRIS FÖRESLÅS TILL DE BÅDA UTRIKESMINISTRARNA
Professionella fredsarbetare, såsom Tariq Rauf vid Stockholms Internationella Fredsforskningsinstitut (Sipri) tycker rentav att avtalets två främsta tillskapare, de båda utrikesministrarna, Irans Javad Tarif och USA:s John Kerry, borde få Nobels fredspris.

Andra kännare av Iran har också uttalat sig i samma riktning, till exempel Farhang Jahanpour, som lämnade Iran vid den islamiska revolutionen 1979 och blev brittisk medborgare med tjänstgöring bland annat vid Oxfords universitet.

En som också uttalat sig mycket positivt till den nya uppgörelsen är fredsforskaren Jan Öberg, ledare för den Transnationella stiftelsen för Freds och Framtidsforskning (TFF) i Lund. Han kallar avtalet ”en seger för ickevåld och intelligens över våld och mänsklig dårskap”.

IRAN EN ”SKURKSTAT”?
Iran har under många år betraktats som en ”skurkstat” i propagandan från USA och dess många allierade. Det var amerikanska CIA som hjälpte Storbritannien att 1953 störta den demokratiskt folkvalde premiärministern Mossadeq

Det var samma västmakter som under Saddam Husseins 8-åriga anfallskrig på 80-talet mot Iran -- med ca en miljon dödade -- stödde Irak mot Iran. Och det är samma makter som de senaste åren använt sanktioner, som drabbat vanliga iranier hårt.

På sistone har Iran varit en hjälp för Irak i kampen mot IS genom sina ”shiamiliser”. Samtidigt har det rika Saudiarabien misstänkts för att vara ett stöd för islamistiska grupper i Syrien.

Saudiarabien med bara ca 30 miljoner invånare tillhör världens fem mest militärt välrustade länder, i fråga om militärutgifter per capita klar världsetta i den hårda konkurrensen. Sedan tre månader tillbaka använder de sitt flygvapen för att bomba sitt fattiga grannland Jemen.
Men saudierna anses som helt okej av väst, ja som ”allierade”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar