tisdag, juli 28

Det nya ubåtsrabaldret

”Ångermanland” sänkte den ryska ubåten
Som gammal ångermanlänning blir jag nästan lite glad och stolt över att det var det svenska fartyget ”Ångermanland” som sänkte den ryska ubåten, som fått stor uppmärksamhet i svenska medier de senaste dagarna. Det är det privata vrakletningsföretaget Ocean X Team som hittat ubåten utanför Upplandskusten.

I går framträdde sjöofficeren Göran Frisk, som ledde ubåtsjakterna på 80-talet. Han uteslöt inte att det kunde röra sig om en rysk ubåt från de senaste åren. Och i Dagens Nyheter i dag bedömer Torsten Ries, lektor vid försvarshögskolan, att det sannolikt är en ubåt från 80-talet.

Men i dag meddelar försvaret att det är en rysk ubåt, som sjönk efter en kollision med en ett svenskt ångfartyg redan 1916. Den båten råkade vara just ”Ångermanland”, som helt oavsiktligt råkade sänka den tsarryska ubåten.

PS: Den 4 juli kommenterade jag här på bloggen Mattias Mossbergs artikel i AB den 17 juni. Han känner väl till både Ryssland, som f d Moskvaambassadör, och ubåtar som medlem i 2001 års ubåtskommission. 2009 skrev han boken ”I mörka vatten” med underrubriken ”Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan.”

Han påstår nu att Sovjet på 80-talet hade ca 40 ubåtar i Östersjön. Det som dock svenska medier tystar är enligt Mossberg, att det nu bara lär finnas två ryska ubåtar i Östersjön. Men i går såg jag i en tidning att Ryssland faktiskt har hela tre ubåtar i Östersjön. Å andra sidan påstods det att Sovjet  förut hade 70 ubåtar i samma innanhav.


Varför kan man inte få veta hur många ubåtar som Natoländerna Tyskland. Polen, Danmark. Estland., Lettland och Litauen har i Östersjön? Eller hur många ubåtar som Natos samarbetspartners Sverige och Finland har.?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar