tisdag, februari 17

Supermakter struntade i folkets protester

15 FEBRUARI 2003 PROTESTERADE VI
Årsdagarna duggar nu tätt, inte minst för att det är 70 år sedan massmorden i andra världskriget.  Häromdagen (15/2) uppmärksammade gandhianen Jan Viklund oss om att det var den 15 februari 2003 som historiens största antikrigsprotest ägde rum.

Det sägs att det protesterades i 800 städer runt om i världen denna dag. Så där en 15 miljoner människor beräknas ha deltagit. De demonstrerade mot det annalkande angreppet på Irak.

I Stockholm var det en av de största demonstrationerna någonsin. Omkring 50 000 människor sägs ha deltagit. Det var en bred uppslutning, alltifrån damer från Östermalm till orakade ungdomar på vänsterkanten.

IRAKKRIGETS LÖGNAKTIGA MOTIV.
Märkligt nog avstod ärevördiga Svenska Freds från att deltaga . Desto mer kampanjade dess mest aktiva lokalförening, Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF), för arrangemanget genom affischer, uppmaningar i Radio TUFF (www.tyresoradion.se ) och annan information.

Kanske hade Svenska Freds glömt bort det klassiska yttrycket att ”krigets första offer är sanningen”. Troligen trodde man på krigspropagandan att aggressionen utfördes för att beröva den otäcke Saddam Hussein hans massförstörelsevapen och också straffa honom för att han påstods stödja terroristerna i Al Qaida.

KRIGETS FÖLJDER
De som en dryg månad senare bröt mot folkrätten genom sitt angrepp på Irak var de stater som mest skryter med att de demokratiskt följer folkets vilja, alltså faktiskt USA och Storbritannien. Det visade sig att Irak inte hade några kärnvapen och att landet inte heller härbärgerade eller stödde Al Qaida.

Men då hade hundratusentals irakier dödats av sina ”befriare”. Sedan dess har ännu flera dödats och någon miljon tvingats på flykt. Det senaste eländet som drabbat Irak är ju de mordiska extremisterna i Islamiska Staten..

RESULTAT-VÄRDERA  KRIGEN !
Det är synd att våra opinionsbildare och medier är så lyckliga att skildra krig, alltid mellan ”goda” och ”onda”. Däremot undviker de att skildra krigens resultat. Detta är typiskt för mäktiga MIMAC, det militär-industriella-mediala-akademiska-komplexet

Det var knappt fyra år sedan Nato med svensk flyghjälp anföll Libyen för att ”rädda civila” genom luftbombardemang, en ovanligt hycklande metod, eftersom ingen annan krigföring har dödat så många miljoner civila som den.

I dag är Libyen ett laglöst samhälle, där olika illegala miliser bekämpar varandra. Det senaste som hördes om landet var att 21 kristna gästarbetare från Egypten där hade mördats av IS och att Italien som sista västland hade känt sig tvunget att evakuera sin ambassadpersonal därifrån.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar